Zupa krem z dyni
Spróbuj przepisu na zupę krem z dyni! To sycąca zupa pełna właściwości odżywczych!

Składniki:
- 1,5 litra bulionu
- 1,5 kg miąższu z dyni
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz, cukier
- 2 łyżki oleju
- groszek ptysiowy lub grzanki
Przygotowanie:
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać drobno pokrojone marchewkę i dynię. Całość zalej bulionem i zagotuj. Potem zmniejsz ogień, przykryj zupę i tak gotuj jeszcze ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zupę zmiksuj na krem, i dopraw gałka, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 3 łyżki sosu sojowego
- puszka mleka kokosowego
- 1,2 kg miąższu z dyni
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 3 plasterki imbiru
- sól, pieprz, pół łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oleju
- groszek ptysiowy lub grzanki
Przygotowanie:
Przez 45 minut piecz pokrojoną i obraną dynię w piekarniku w temp. ok. 180 stopni. Wcześniej skrop ją sosem sojowym i olejem. W garnku podsmaż cebulę i czosnek, dodaj starty imbir. Następnie dodaj dynię, wlej mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Jeśli zupa jest za gęsta, możesz dodać nieco wody. Zupę doprawiamy papryką, solą i pieprzem, całość miksujemy na gładki krem.
Zupa z dyni na ostro

Składniki:
- 1,5 litra bulionu
- 1,5 kg miąższu z dyni
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- sól, pieprz,
- łyżka masła
- mała ostra papryka
- kminek
Przygotowanie:
Marchewkę, cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę i zagotuj, gotuj przez 13 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostki dynię oraz drobno posiekaną papryczkę. Wymieszaj, dodaj przyprawy. Gotuj do miękkości. Na koniec dodaj łyzkę masła, dopraw do smaku.
Ciasto z dyni z cynamonem
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- 2 duże jaja
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- niepełna szklanka ugotowanej i zmiksowanej na krem dyni
- 90 ml oleju
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i cynamonem. Dodaj jajka, olej i mus z dyni. zmiksuj całość, a potem wylej na okrągłą formę. Piecz 45 minut w 180 stopniach. Gdy wystygnie, można posypać cukrem pudrem.

Ciasto z dyni z jabłkami
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- dwa jabłka
- 150 g masła
- niepełna szklanka ugotowanej i zmiksowanej na krem dyni
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Masło zmiksować z cukrem, dynią, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i jajkami. Wyłożyć ciasto do okrągłej blaszki, a na wierzchu ułożyć pokrojone w talarki jabłka. Piecz 45 minut w 180 stopniach. Gdy wystygnie, można posypać cukrem pudrem.

Ciasto z dyni z orzechami
Składniki:
- 750 g dyni
- 500 g mąki
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 150 ml roztopionego masła
- 250 g posiekanych orzechów
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Dynię zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Rozdrabniamy widelcem, czekamy, aż ostygnie. Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawę i posiekane orzechy. Dodajemy wymieszane składniki mokre: mleko, jajka i roztopione masło. Łączymy w całość, wylewamy do okrągłej formy. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 210 st. Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową.
Frytki z dyni
Składniki:
- 1 mała dynia
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- oregano
- papryka
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Dynię oczyść, obierz ze skóry, pokrój w słupki. Wymieszaj w misce z przyprawami i oliwą. Wyłóż równomiernie na blaszce na papierze do pieczenia. Piecz 10-15 minut, następnie przemieszaj i piecz jeszcze 10 minut.

Dżem z dyni z pomarańczami
Składniki:
- 1,5 kg oczyszczonej dyni
- 3 pomarańcze
- sok z cytryny
- 800 g cukru
- 2 plasterki imbiru
Przygotowanie:
Dynię kroimy na małe kawałki, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Obieramy pomarańcze. W osobnym garnku robimy syrop, podgrzewając przez kwadrans pół szklanki wody, 2 łyżki cukru i posiekane w paseczki pomarańczowe skórki. Pokroić pomarańcze, wymieszać z dynią i syropem, a następnie gotujemy 30 minut, regularnie mieszkając. Pod koniec dodajemy dwa opakowania galaretki pomarańczowej rozpuszczone w szklance wody, plasterki imbiru, resztę cukru i całość gotujemy jeszcze kwadrans. Po tym czasie przekładamy dżem do słoików i obracamy do góry dnem albo pasteryzujemy.

Dynia w occie
Składniki:
- dynia
- 15 szt. goździków
- ziele angielskie
- 10 łyżek cukru
- sól
- 5 szklanek wody
- 3/4 szklanki octu 10%
Przygotowanie:
Zagotować zalewę z octu, cukru, ziela angielskiego. W drugim garnku zagotować w osolonej wodzie dynię, przełożyć do słoików, dosypać goździki, zalać zalewą i zakręcić słoiki, a następnie postawić je na wieczkach.

Placki z dyni
Składniki:
1 kg dyni
2 jajka
1 jabłko
1,5 szkl. mąki
4 łyżki kefiru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
1 cukier waniliowy
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Dynię kroimy na małe kawałki, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Rozdrabniamy widelcem, czekamy, aż ostygnie. Mieszamy ze startym jabłkiem, następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wylewamy porcje na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
