PRZEPIS NA PĄCZKI PIECZONE: Z piekarnika. Pączki FIT bez tłuszczu na tłusty czwartek. Najlepszy przepis na pączki pieczone bez tłuszczu
PĄCZKI PIECZONE: PRZEPIS NA PĄCZKI Z PIEKARNIKA. BEZ TŁUSZCZU
Dziś tłusty czwartek. Tego dnia bez wyrzutów sumienia możemy zajadać się pączkami i faworkami. Jeśli jednak nie chcemy, żeby zanadto przybyło nam kalorii, można zrobić pączki fit w lżejszej formie. Jeśli nie chcemy smażyć pączków w głębokim smalcu, to możemy zrobić pączki pieczone z piekarnika. Są równie smaczne, a dzięki pieczeniu bez tłuszczu, będą bardziej lekkostrawne i mniej tuczące. Mamy dla Was przepis na pyszne, domowe pączki z piekarnika. Pieczone bez tłuszczu. W sam raz na tłusty czwartek dla dbających o linię. Po prostu pączki fit.
PĄCZKI PIECZONE: SKŁADNIKI
- 5 dag świeżych drożdży
- 37 dag mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
- 5 dag drobnego cukru do wypieków
- 100 ml mleka
- 4 jajka
- 17 dag masła
- pół łyżeczki soli
- 30-35 dag marmolady różanej (lub innej ulubionej)
- 1 cytryna
- 20 dag cukru pudru
PĄCZKI PIECZONE: WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Z przepisu wychodzi ok. 15 pączków pieczonych. Mleko podgrzewamy w rondelku (uwaga, nie może być gorące!), dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
Uwaga, w wersji fit pączki pieczone można zrobić z mąki razowej, masło tradycyjne zastąpić olejem kokosowym, a cukier biały - trzcinowym. Jeśli ktoś ma nietolerancję glutenu mąkę pszenną może zastąpić mąką migdałową lub gryczaną.
CZYTAJCIE TEŻ:
Jak spalić kalorie z pączka?
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól i mieszamy. Powoli dodajemy zaczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wbijamy 3 jajka i dalej mieszamy ciasto – najlepiej ręką. Ostatni składnik ciasta na pączki pieczone to miękkie masło. Najlepiej dodawać je po kawałeczku cały czas wyrabiając ciasto dłońmi. Ciasto drożdżowe na pączki pieczone powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, którą przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
ZOBACZ TAKŻE:
SPRAWDZONY PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI
PRZEPIS NA FAWORKI: PROSTY I SZYBKI
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat stołu wysypany mąką. Należy je rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Z ciasta Na pączki wycinamy kółka (najlepiej szklanką lub filiżanką). Na każde kółko ciasta nakładamy łyżeczką marmoladę, składamy ciasto jak na pierogi i sklejamy boki, a następnie dłońmi formujemy kulki. Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładamy pojedynczo do papilotek na muffinki i zostawimy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C. Pączki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut.
Nie przeocz
PĄCZKI PIECZONE: PRZEPIS NA PĄCZKI Z PIEKARNIKA. BEZ TŁUSZCZU
Cytrynę dobrze myjemy i na tarce ścieramy skórkę (tylko żółtą część). Potem cytrynę „masujemy” i wyciskamy z niej sok. W moździerzu ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone pączki pieczone. Posypujemy otarta skórką z cytryny. Smacznego!
Katarzyna Bosacka: Pączek powninien zmieścić się w dłoni
Zobacz koniecznie
Musisz to wiedzieć
Bądź na bieżąco i obserwuj
