Spis treści
Przepyszne faworki bezglutenowe
Zbliża się tłusty czwartek. Już niedługo na stołach zagoszczą pączki, ale także faworki, nazywane inaczej chrustami. Faworki bezglutenowe to pyszna alternatywa dla tradycyjnej odsłony tych łakoci. Stanowią one świetne rozwiązanie dla łasuchów, którzy unikają dań z glutenem. Dla doświadczonej gospodyni domowe są łatwe i szybkie do zrobienia, lecz poradzi sobie z nimi również osoba, która dopiero zaczyna przygodę z gotowaniem i pieczeniem. W odróżnieniu od tradycyjnych faworków, podczas przygotowania ciasta nie ma konieczności bicia go wałkiem, a wręcz jest to niewskazane. Samo ciasto wystarczy wyrobić ręcznie, następnie rozwałkować i wyciąć romby, które następnie się zawija. Tak przygotowane faworki smażymy na głębokim tłuszczu i gotowe! Spójrz, jak dokładnie przygotować te kruche pyszności.
Przepis na faworki bezglutenowe
Czas przygotowania: 15 minut + 25 minut smażenia.
Porcja: 15 dużych porcji.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
500 gramów mąki bezglutenowej + ok. 25 gramów do podsypywania,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
7 żółtek jaj,
300 ml kwaśnej śmietany 18%,
20-30 gramów masła lub smalcu (albo pół na pół),
2 łyżeczki cukru,
szczypta soli,
4 łyżki spirytusu (opcjonalnie można zamienić na 2 łyżki octu),
2 litry oleju do smażenia lub smalcu,
dodatkowo cukier puder.
Jak zrobić faworki bezglutenowe?
Sposób przygotowania:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę.
Dodaj cukier i sól. Zrób w suchych składnikach zagłębienie.
Do zagłębienia dodaj miękkie masło albo smalec, żółtka, śmietanę i spirytus albo ocet. Jeżeli tłuszcz jest twardy, możesz początkowo połączyć składniki, krojąc i łącząc je nożem.
Zagnieć składniki ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Proces zagniatania nie powinien trwać długo.
Podsyp stolnicę mąką bezglutenową. Połowę ciasta rozwałkuj na cienki kwadrat lub prostokąt.
Wytnij z ciasta romby długości około 7 centymetrów, a szerokości około 3 centymetrów.
W każdym rombie na środku zrób podłużne nacięcie. Przewiń przez nie jeden koniec ciasta.
Nagrzej w głębokim garnku olej albo smalec. Wrzucaj partiami faworki. Smaż na średnim tłuszczu, aż do zrumienienia, w międzyczasie je odwracaj.
Powtórz czynności z drugą połową ciasta, aż zużyjesz całość. Smaż faworki na bieżąco, ponieważ surowe faworki dość szybko wyschną.
Wykładaj faworki na kratkę lub talerz wyłożony papierem, by odsączyć tłuszcz.
Gdy faworki nieco ostygną, posyp je cukrem pudrem. Smacznego!
Z czym podawać faworki bezglutenowe? Tradycyjnie i nie tylko
Faworki bezglutenowe można jeść na różne sposoby. Najpopularniejszym dodatkiem jest oczywiście cukier puder. Warto go przesiać przez sitko, by uniknąć grudek i by posypać chrusty równomiernie. Jeśli nie przepadasz za pudrem, alternatywą będą lukier cytrynowy czy też polewa czekoladowa. Faworki są przepyszne w połączeniu z herbatą lub ulubioną kawą. Te wykonane samodzielnie będą o niebo lepsze niż z jakiejkolwiek cukierni!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
