Nieprawidłowości dotyczące marnowania żywności w 6 sklepach i organizacji pozarządowej w Gdańsku i na Pomorzu

DN
Opracowanie:
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Gdańsku przeciw marnowaniu żywności. Stwierdzono nieprawidłowości w kilku organizacjach pozarządowych
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Gdańsku przeciw marnowaniu żywności. Stwierdzono nieprawidłowości w kilku organizacjach pozarządowych pixabay.com
Pomorski Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska stwierdził naruszenia w sześciu sklepach o powierzchni pow. 250 m2 oraz jednej organizacji pozarządowej na Pomorzu. Inspektorzy również stwierdzili naruszenia dotyczące terminowości oraz poprawności rocznych sprawozdań, co skutkuje wysokością wniesionych opłat za marnowanie żywności.

Kontrola WIOŚ w Gdańsku

Radosław Rzepecki, zastępca PWIOŚ poinformował, że WIOŚ w Gdańsku przeprowadził kontrole w działalności 15 podmiotów o pow. 250 m2 sprzedających żywność.

- W ubiegłym roku inspektorzy WIOŚ w Gdańsku przeprowadzili kontrole działalności 15 podmiotów o pow. 250 m2 sprzedających żywność oraz 2 organizacji pozarządowych pożytku publicznego w zakresie przestrzegania przepisów ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności - podał PAP z-ca Pomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska Radosław Rzepecki.

Rzepecki wyjaśnił, że na 15 skontrolowanych podmiotów, naruszenia stwierdzono w siedmiu, w tym jednej organizacji pozarządowej.

- Dotyczyły one głównie terminowości oraz poprawności rocznych sprawozdań, a co za tym idzie wysokości wniesionych opłat za marnowanie żywności - dodał.

Za brak opłaty albo wniesienie jej w niepełnej wysokości czy też po terminie, przewidziana jest kara pieniężna w wysokości od 500 zł do 10 tysięcy złotych.

W 2023 r. PWIOŚ wydał 2 decyzje wymierzające kary pieniężne na łączną kwotę 8 tys. zł. Ponadto w 5 sprawach wydano zarządzenia pokontrolne obligujące podmioty do przestrzegania prawa

Radosław Rzepecki poinformował także, że ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wprowadziła rozwiązania określające zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności i organizacji pozarządowych. Celem ustawy jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i jego negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym.

CZYTAJ TAKŻE:Nielegalnie wprowadzał ścieki do rzeki Okalica. Dzięki interwencji służb udało się ustalić sprawcę

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

Źródło:

Polska Agencja Prasowa
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl