W poniedziałek 16.09 w wykazie prac legislacyjnych rządu pojawiła się informacja o nowym projekcie nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, przygotowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jak wyjaśniono, celem nowelizacji jest ograniczenie marnowania żywności oraz zwiększenie ilości żywności przekazywanej przez sprzedawców do organizacji pozarządowych zajmujących się jej redystrybucją. Nowe przepisy mają również na celu usunięcie wątpliwości interpretacyjnych.
Projekt zakłada doprecyzowanie definicji „marnowania żywności”, aby lepiej oddawała ona ideę, że:
dopóki żywność nie stanie się odpadem, należy podejmować działania mające na celu zapobieganie jej zmarnowaniu. Marnowaniem są nie tylko działania skutkujące zmarnowaniem żywności, ale także zaniechania prowadzące do jej przeterminowania – wskazano w projekcie.
Definicje i obowiązki sprzedawców żywności
Projekt nowelizacji przewiduje również sprecyzowanie definicji „sprzedawców żywności”.
– Nowa definicja obejmuje jednostki handlu, w tym pojedyncze sklepy. Zaproponowane przepisy obejmują wszystkie placówki sieci postanowieniami umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazania żywności, co przyczyni się do większej ilości przekazanej żywności. Usunięto kryterium dotyczące przychodów ze sprzedaży (50 proc.) – wyjaśniono.
O ile wzrosną opłaty za marnowanie żywności?
Nowelizacja przewiduje podniesienie opłaty za marnowaną żywność z 0,1 zł/kg na 0,5 zł/kg. Wprowadzone ma być również maksymalne odliczenie od opłaty, tj. suma kosztów kampanii oraz kosztów transportu i dystrybucji do maksymalnie 20 proc. opłaty.
Nowe przepisy wprowadzają także kary za niezrealizowanie kampanii edukacyjno-informacyjnych w wysokości 5 tys. zł. Projekt przewiduje również podniesienie kar za niewniesienie opłaty, wniesienie jej w niepełnej wysokości lub zapłacenie jej nie w terminie. Obecnie kary wynoszą od 500 do 10 tys. zł; po zmianie mają wynosić od 5 tys. do 15 tys. zł.
Zgodnie z nowymi przepisami, sklepy będą miały obowiązek podpisać umowę z organizacją pozarządową do dnia 31 grudnia na następny rok kalendarzowy.
Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności
W 2019 roku uchwalono przepisy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Sklepy powyżej 250 mkw., których połowa przychodów pochodzi ze sprzedaży żywności, mają obowiązek zawierać z organizacjami pozarządowymi umowy na nieodpłatne przekazanie niesprzedanej żywności. Dotyczy to głównie produktów wycofanych ze sprzedaży ze względu na wady ich wyglądu bądź opakowań. Sklepy mają również obowiązek prowadzenia kampanii informacyjno-edukacyjnych wraz z organizacjami pozarządowymi oraz składania sprawozdań o ilości marnowanej żywności.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Biznesu codziennie. Obserwuj StrefaBiznesu.pl!
Źródło: