Posiłki na upały. Jakie powinny być?
W upały przede wszystkim musimy pamiętać o nawodnieniu. Najlepiej regularnie pić wodę, co jakiś (krótki!) czas, robiąc kilka łyków. W gorące dni zalecenia co do dziennej ilości wody do spożycia są wyższe niż zwykle. Ponad 2 litry wody wcale nie będą przesadzoną ilością! Obiad na upały powinien być lekki – po ciężkim nie będziemy się źle czuli, a gorąco zrobi swoje. Doskonale sprawdzą się chłodniki i surówki, w dodatku ich przyrządzenie nie zajmie dużo czasu.
Kapusta na głowę czy buty z lodem? Wygląda głupio, ale dział...
Sprawdź też tu: Obiad na upały. Co jeść, gdy jest gorąco? Pomysły i przepisy na obiad na lato i upały
Wiele osób nie ma apetytu w czasie upałów – trzeba jednak się przemóc i jeść, bo bez tego nie dostarczymy naszemu organizmowi paliwa, a w dodatku gorzej będziemy znosić wysokie temperatury, możemy też doprowadzić się do omdlenia. Z drugiej strony dobrym pomysłem nie jest też spożywanie wyłącznie lodów i napojów prosto z lodówki – łatwo nabawić się w ten sposób anginy.
![Co ty wiesz o grillowaniu? [QUIZ]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/02/86/5b508691a64b1_o.jpg?1532003986)
Obiad na upały. Co najlepiej zrobić?
Szybki i chłodny obiad na upały – to najlepszy pomysł. Warto wykorzystać to, że upały pokrywają się z czasem, kiedy mamy szeroki wybór owoców i warzyw. Możemy więc jeść dużo sałatek, które szybko nam się nie znudzą, jeśli będziemy mieszać ze sobą różne składniki. W dodatku dzięki odpowiednim doborze składników, sałatka będzie doskonałym posiłkiem na upały zarówno na śniadanie, lunch czy kolację – nie tylko na obiad. Sałatka to za mało? Dodaj do niej grzanki, makaron lub ryż – będzie smakować świetnie i na pewno się najesz. To najprostszy sposób na obiad na upały.
Chłodnik – idealny obiad na upały
Jeśli upały się przedłużają albo po prostu nie lubisz zbyt często jeść sałatek, chłodnik będzie dla ciebie idealnym obiadem na upały. Zrobisz go bardzo szybko, a do jego przyrządzenia wystarczy ci kilka składników. Z dodatkiem jajka albo grzanek będzie bardzo pożywnym i chłodzącym posiłkiem. Możesz przyrządzić go m.in. z botwinki lub ogórków.
Upały 2018 w Polsce. Dziś kulminacja. Jak długo jeszcze będz...
Przepis na obiad na upały: chłodnik z ogórka
Składniki:
- 500g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- jeden świeży ogórek lub dwa gruntowe
- pęczek szczypiorku
- po pół pęczka koperku i natki
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Obranego ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek, koperek i natkę posiekaj drobno. Zmieszaj zsiadłe mleko i jogurt. Dodaj do nich starty ogórek i posiekane zioła, a także czosnek (przeciśnij go przez praskę lub drobno posiekaj) i oliwę. Wymieszaj i przypraw do smaku. Chłodź w lodówce przez około pół godziny. Gotowe, smacznego!
Upały - jak reagować na udar słoneczny?
