W skrócie
Choć surówka z pora to klasyk, nie wszyscy są jej fanami, a dzieci najczęściej w ogóle odmawiają jej jedzenie. Wszystko przez charakterystyczny, ostry smak pora. Rzeczywiście samo warzywo jest intensywne i specyficzne w odbiorze, dlatego często łagodzi się jego aromat, dodając inne warzywa lub owoce. Mamy np. surówkę z pora i marchewki czy z pora i jabłka.
Dzisiaj chciałabym ci zaproponować jeszcze jedną wersję, która jest moją ulubioną. To surówka z pora z dodatkiem ananasa. Jej wykonanie jest banalnie proste, a efekt przerośnie twoje oczekiwania. Spróbuj, a przekonasz się, jak pyszna jest surówka z pora z ananasem. Jestem pewna, że będziesz ją robić bardzo często.

Surówka z pora i ananasa – pyszny dodatek do obiadu
Czas przygotowania: 5 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 por,
- 6 plastrów ananasa,
- czubata łyżka majonezu,
- sól,
- pieprz ziołowy.
Polecam także: Sałatka waldorf to imprezowy hit
Jak przygotować prostą surówkę z pora i ananasa?
- Pora umyłam i posiekałam.
- Ananasa pokroiłam na małe cząstki. Wymieszałam w misce z porem.
- Dodałam czubatą łyżkę majonezu, posoliłam i doprawiłam pieprzem ziołowym.
- Całość wymieszałam. Surówka doskonale smakuje z ziemniakami puree i smażonym mięsem.
Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak przygotować surówkę z pora z ananasem.