Amerykańska organizacja EWG co roku publikuje listę najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. To tzw. brudna 12. Co znalazło się w 2018 roku na tej liście? Sprawdźcie! >>>
Pestycydy – co to jest?
Pestycydy to substancje, które stosowane są w rolnictwie, szczególnie po to, aby zwalczać szkodniki czy choroby roślin. Okazuje się, że większość warzyw i owoców może zawierać wykrywalnych poziom substancji, które zaliczane są do tych szkodliwych. Niebezpieczne są one szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży.
Parszywa 12 – lepiej jej unikać
Co roku amerykańska organizacja EWG tworzy listę – parszywą (brudną) 12. Znajdują się na niej owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami. Tworzona jest ona w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych w Stanach Zjednoczonych.
Organizacja Environmental Working Group przede wszystkim specjalizuje się w badaniach środowiska właśnie pod kątem niezdrowych, toksycznych substancji. Jej przewodniki przydatne są każdemu, kto dba o zdrowie swoje i swoich najbliższych. Jednak biorąc pod uwagę podatność warzyw i owoców na zanieczyszczenia, podobne wyniki mogłyby być efektem badań przeprowadzonych także w Europie.
Jak pozbyć się pestycydów?
Nie zapominajcie także o tym, że dla bezpieczeństwa należy wymyć starannie każde warzywo czy owoc. Jednym ze sprawdzonych sposób jest wykorzystanie do tego soli morskiej lub soku z cytryny. W takiej mieszance moczymy warzywa przez ok. 10 minut, po czym płuczemy pod bieżącą wodą.
Czytaj także: Trujące rośliny. Mogą wywołać wysypkę, duszności...Sprawdź, czy nie masz ich w domu
Agencja TVN/x-news
