Pasternak zamiast pietruszki
Rekordowy wzrost cen pietruszki nie tylko wprawił w osłupienie klientów, ale też sprawił, że sprzedawcy sięgnęli po stosowane niegdyś oszustwo. Wykorzystując niewiedzę sprzedają w cenie pietruszki pasternak, który może być nawet o połowę tańszy!
Kupując pietruszkę, trzeba uważać, by nie paść ofiarą oszustwa.
Kto ktoś sprzedaje pietruszkę dużo taniej, może tak naprawdę oferować pasternak.
UWAGA! Pasternak może trafiać również do mrożonek!
Te produkty zostały wycofane przez GIS. Na liście jest także...
Pasternak zamiast pietruszki - jak nie dać się oszukać?
Pasternak z pietruszką bardzo łatwo pomylić. Korzeń pasternaku jest łudząco podobny do korzenia pietruszki.
CZYTAJ TEŻ | Pietruszka droższa od schabu, kilogram już nawet po 22,99 zł. Ceny żywności szaleją
Pietruszka i pasternak są bardzo podobne. Ale łatwo je odróżnić, o ile wiemy, jak.
Pasternak:
- jest większy od pietruszki,
- jest pozbawiony charakterystycznego "pietruszkowego" aromatu,
- jest około 2-4 razy tańszy od pietruszki,
- ma pierzaste, ząbkowane na brzegach liście
CZYTAJ TEŻ | UOKiK sprawdził, jak oszukują nas małe i duże sklepy
Pasternak a pietruszka - jak je odróżnić?
Pasternak jest zdrowy, ma wiele właściwości odżywczych, jednak nie powinien być sprzedawany jako dużo droższa pietruszka.
Pasternak może być nawet o połowę tańszy od pietruszki!
Korzeń pasternaku jest bardzo podobny do korzenia pietruszki, ale jest od niej większy, mniej aromatyczny i mocniej zaokrąglony. Ułam delikatnie końcówkę korzenia lub potrzyj paznokciem. Jeśli warzywo wygląda na bardzo wyrośniętą pietruszkę i nie pachnie jak pietruszka a bardziej jak marchewka - możemy być niemal pewni, że to pasternak.
Pasternak od pietruszki można odróżnić także przez miejsce, z którego wyrasta natka. W pasternaku jest ono otoczone charakterystyczną ciemną obwódką. Najważniejszą różnicą między pietruszką a pasternakiem są pierzaste, ząbkowane na brzegach liście. Nie da się pomylić z charakterystycznymi liśćmi pietruszki.
Pasternak ma specyficzny, słodki, orzechowy smak i zapach podobny do marchewkowego. Jest bardziej syty od pietruszki, bo zawiera więcej węglowodanów. Pasternak jest bogaty w witaminy i minerały, przede wszystkim magnez oraz w błonnik. W 100 gramach ugotowanego pasternaku jest niewiele ponad 120 kalorii, kwas foliowy i magnez.
Dlaczego pasternak jest tańszy od pietruszki? Pasternak jest łatwiejszy w uprawie i jest dużo mniej popularny. Kojarzy się raczej jako pasza dla zwierząt.
Ceny na targowiskach zwalają z nóg. Nie uwierzycie, ile trze...
Ceny na targowiskach zwalają z nóg
