Nasze kulinarne upodobania zmieniły się w ciągu ostatnich lat. Podróżujemy, poznajemy kuchnie wielu krajów, mamy możliwość kupna produktów żywnościowych z różnych stron świata. Eksperymentujemy, łącząc różne smaki i przyprawy. I choć są tacy, którzy tęsknią za tymbalikami, faktem stało się zamiłowanie Polaków do dań oryginalnych. Przyjęcie sylwestrowe to doskonała okazja, by je przyrządzić.
Jarzynowa z pomysłem
Miłośnicy klasyki mogą przygotować słynną sałatkę jarzynową z majonezem. - Jest wciąż popularna, ale proponuję poeksperymentować - mówi Gałecki. - Pokroić grubiej warzywa, będą inaczej smakować, dać mniej majonezu, skropić octem winnym i ułożyć ją np. na liściach cykorii albo na tostach czy pieczywie typu vasa - tłumaczy. Kolorowe kanapki, jajka w majonezie i śledzie wciąż pojawiają się na sylwestrowym przyjęciu. - To klasyka, to jedliśmy kiedyś. Warto poeksperymentować. Proponuję zamiast kanapek przygotować sałatki z antrykotem wołowym, z serkiem halloumi i łososiem w sosie malinowym - poleca Jakub Piątkowski, szef kuchni restauracji 2 PiER.
Sylwester to okazja, by podać nasze dania regionalne. Zamiast barszczu np. zupę cebulową z Goraja na Roztoczu, a zamiast forszmaku piróg biłgorajski. - Na liście produktów regionalnych Lubelszczyzny jest ponad 100 dań. Jest w czym wybierać. Warto gości zaskoczyć pierogami z kaszą gryczaną, białym serem i miętą albo pierogami z bobem - mówi Piątkowski.
Złapać, zjeść i bawić się
Przekąski, przystawki i dania gorące to niezmienne sylwestrowe menu od wielu lat. Potrawy powinny być nie tylko smacznie i ładnie podane, ale dość lekkostrawne. - I proste w wykonaniu. Takie, które nie wymagają od nas długich i żmudnych przygotowań. W sumie to jest impreza w domu, nie zawsze mamy czas - mówi Paweł Gałecki, kucharz lubelskiej restauracji Piano. - Świetnie sprawdzi się gotowe ciasto francuskie. Kładziemy na nie farsz wedle upodobania, zawijamy, pieczemy i kroimy na drobne kawałki, do tego sos czosnkowy. Popularne są też inne zawijańce z wykorzystaniem placków tortilli. - Wystarczy posmarować płaty farszem, np. mięsnym i warzywnym, zrobić szybki dressing i gotowe smaczne danie - mówi.
Popularne są szybkie potrawy typu „coś na ząb”, czyli finger food, które konsumujemy bez użycia sztućców. To małe poręczne przekąski, które możemy „złapać w rękę”, zjeść i bawić się dalej. Kucharze proponują krakersy z pastami, płaty szynki serano z suszonymi pomidorami, grzanki z szynką chorizo z pomarańczą czy tradycyjne koreczki. - Można przyrządzić je na dziesiątki sposobów, np. pieczarka marynowana, ogórek konserwowy, papryka, kawałeczek sera, oliwki i danie gotowe - mówi Jakub Piątkowski, szef kuchni 2 PIER.
Sylwester to doskonała okazja, by nawet mięsożerca spróbował dań wegańskich. - Tak naprawdę ogranicza nas tylko fantazja - mówi Maja z restauracji wegańskiej Fresh Kitchen. - Mamy tak olbrzymi wybór składników, mogą powstać z nich cudeńka kulinarne - zaznacza. Na stole mogą pojawić się wegańskie spring rollsy, kąski kalafiora w panierce z płatków kukurydzianych, muffiny marchewkowe czy canelloni z cukinii, czyli zawinięty w rulon plaster z cukinii wypełniony farszem ze szpinakiem i przyprawami i zblendowanymi nasionami słonecznika.
Na następnej stronie prezentujemy kilka propozycji dla weganina, wegetarianina i mięsożercy -->
Sałatka wegańska
Składniki:
mix sałat
gruszka grillowana
żurawina suszona
ser wegański deserowy
garść orzechów włoskich
Wykonanie: Łączymy składniki i polewamy podstawowym sosem winegret.
Spring rollsy
Składniki:
Kilka arkuszy papieru ryżowego, rzodkiewka, 2 marchewki, garść kiełków, awokado, tempeh
Wykonanie: Papier ryżowy namaczamy kilkanaście sekund w gorącej wodzie. Następnie kładziemy pokrojone warzywa, rzodkiewkę w plastry, marchewkę w cienkie słupki, dodajemy kiełki, plaster awokado i plaster podsmażonego tempehu. Następnie zawijamy jak gołąbki. Nie smażymy. Do tego sos orzechowy na bazie masła orzechowego.
Szybka tortilla
Składniki:
kilka placków tortilli
serek topiony, sałata
kilka plastrów szynki lub salami, kilka ogórków konserwowych
Dressing:
pół słoika majonezu
kilka łyżek keczupu
kilka, według uznania, kropli tabasco
sok z jednej pomarańczy
Wykonanie: Placki tortilli smarujemy serkiem topionym, kładziemy na to sałatę, plastry szynki albo salami, pokrojone ogórki, kukurydzę i zawijamy ciasno. Przecinamy na kilka części. Można spiąć wykałaczką. Polewamy dressingiem.
Sałatka z grillowanym łososiem i sosem malinowym
Składniki: 15 dag łososia grillowanego albo upieczonego w piekarniku, kostka sera feta, świeża cukinia drobno pokrojona, 10 sztuk oliwek, kilka pomidorków koktajlowych
Sos malinowy: 20 dag malin (mogą być mrożone), 100 ml czerwonego wina, ewentualnie odrobina cukru
Wykonanie: Składniki sałatki łączymy. Maliny podgrzewamy w rondelku z winem, zagotowujemy, alkohol musi odparować. Przecieramy przez sito i blendujemy. W razie potrzeby można dodać cukru.
Carpaccio z kaczki w towarzystwie lodów o smaku leśnym z serem bursztyn oraz marynowanymi cebulkami i ziarenkami gryki
Składniki: filet z kaczki 2 sztuki, chrzan tarty 1 łyżka, żurawina 2 łyżki, sól, pieprz, czosnek
Wykonanie: Pierś z kaczki natrzeć wyżej wymienionymi składnikami i odstawić do lodówki pod przykryciem na sześć godzin. Zamarynowane filety kładziemy jeden na drugim tak, aby mięso się łączyło, a skórka była na dole i górze, następnie okręcamy nasze mięso na carpaccio w folię spożywczą, ściskamy i wkładamy do zamrażarki na około 12 godzin. Mięso kroimy nożem lub krajalnicą na cienkie plasterki. Carpaccio podajemy z serem bursztyn, ziarenkami gryki, marynowanymi cebulkami oraz lodami o smaku owoców leśnych.