Róża karnawałowa Przepis. Jak zrobić róże karnawałowe: prosty i szybki przepis na róże karnawałowe
Róża karnawałowa to tradycyjne polskie chrupkie ciastko o kształcie przypominającym kwiat róży. Najczęściej sięgamy po nią w tłusty czwartek lub na ostatki.
Róża karnawałowa Przepis: róża karnawałowa z dziką różą i cukrem pudrem
Jak przygotować róże karnawałowe? Przepis na róże karnawałowe jest naprawdę prosty. Przygotowuje się ją tak samo jak faworki; jedyną zasadniczą różnicą jest kształt. Na jedną różę potrzebne są trzy krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta, o różnej średnicy i ponacinanych brzegach. Kółka skleja się ze sobą, jedno kładąc na drugim i smaży na głębokim tłuszczu. Na środek wkłada się wisienkę lub niewielką ilość marmolady z dzikiej róży, a następnie całość posypuje cukrem pudrem.
Jak zrobić róże karnawałowe: prosty i szybki przepis na róże karnawałowe
Autor: DZ, KAG
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
- 4 żółtka
- łyżka spirytusu (może być też ocet 6%, ale ja daję zawsze spirytus)
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)
- dowolny dżem lub wiśnie z konfitury
Wykonanie:
Na początek mieszamy cukier z solą. Dodajemy żółtka, spirytus oraz śmietanę, ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zbijamy na blacie drewnianym wałkiem przez ok. 10-15 minut. Dobrze rozbite ciasto będzie jednolite, kruche i zawierające w sobie dużą ilość bąbelków.
Następnie ciasto musimy dokładnie rozwałkować na blacie delikatnie posypanym mąką. Po rozwałkowaniu ciasta musimy wykrawać z niego krążki różnej wielkości. Następnie krążki musimy naciąć w kilku miejscach, dzięki czemu przypominać będą płatki róży.
Ponacinane krążki układamy na sobie. Ułożyć powinniśmy od 3 do 5 krążków. Bardzo mocno ściskamy środek róży dzięki czemu krążki się dobrze zlepią. Ostatnim krokiem jest smażenie róż na rozgrzanym tłuszczu. Po smażeniu róże karnawałowe wystarczy położyć na papierowym ręczniku, a gdy ostygną posypać je cukrem pudrem. Na środek nakładamy konfiturę, marmoladę lub dżem.
Róża karnawałowa Przepis. Bezglutenowe róże karnawałowe
Andżelika Knop z Krakowa jest marzycielką i niepoprawną optymistką. Prowadzi blog W Zielonej Kuchni.
Składniki
- szklanka mąki gryczanej
- 3 łyżki skrobi z tapioki
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- szklanka mleka kokosowego
- marmolada
Wykonanie
Do miski przesiać mąkę gryczaną, dodać skrobię z tapioki, proszek do pieczenia, sól, ocet jabłkowy, płynny olej kokosowy i mleko kokosowe. Zagnieść ciasto. Gdy będzie się kleiło do rąk, dodać więcej mąki gryczanej. Gotowe podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na ok. 1/2 cm. Z ciasta wyciąć kółka w dwóch rozmiarach. Następnie ponacinać delikatnie - po obwodzie, na brzegach. Na większe kółka położyć kółka mniejsze i delikatnie skleić je na środku. Róże układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Odstawić je do przestygnięcia, a następnie ułożyć na środku róży niewielką ilość marmolady.
Zobacz też:
PRZEPIS NA PĄCZKI. Tłusty czwartek: prosty przepis na pączki, faworki, chrust [PRZEPIS NA PĄCZKI]
PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki na TŁUSTY CZWARTEK 2016? [PRZEPIS, SKŁADNIKI]
Autor: Joanna Urbaniec