Smaki na cztery pory roku nie tylko dla mieszkańców małego Rzuchowa

Anna Śledzińska
Moda na kuchnię regionalną powraca. Próbę stworzenia książki kucharskiej z przepisami kuchni lokalnej podjęły gospodynie z Rzuchowa.

„Smaki na cztery pory roku - Zbiór przepisów kulinarnych Rzuchowa i okolic” wydało Stowarzyszenie „Nasz Rżuchów i kropka”. Książka już cieszy się dużym zainteresowaniem.
Najpopularniejsze niegdyś, a dziś powoli zapominane przepisy tradycyjnych potraw z Rzuchowa i okolic zebrały i opracowały Aneta Kłokocka oraz Urszula Agnieszka Dobroczek-Kowalska.

„Smaki na cztery pory roku” zawierają tylko sprawdzone przepisy potraw, które goszczą lub gościły na stołach mieszkańców wsi. Wśród nich znajdują się na przykład „Pabziocha Wiesława”czyli kapuśniak na wędzonym bekonie z kością, a także babka piaskowa, skrzydełka nadziewane, jajka zapiekane Jolanty, rurki z kremem Joli czy drożdżowiec z żurawiną.

Pozycja jest bezpłatna. Była rozdawana między innymi na festynie wiejskim w Rżuchowie w ostatnią niedzielę.
W pierwszych dniach września światło dzienne ujrzeć ma inne bezpłatne wydawnictwo stowarzyszenia czyli „Historia” Rzuchowa.

Wybrane dla Ciebie

Yates nowym liderem przed ostatnim etapem Giro, Majka znowu się wspiął

Yates nowym liderem przed ostatnim etapem Giro, Majka znowu się wspiął

Policja udaremniła ustawkę pseudokibiców! Mieli walczyć w lesie na pięści

Policja udaremniła ustawkę pseudokibiców! Mieli walczyć w lesie na pięści

Wróć na i.pl Portal i.pl