Smaki na cztery pory roku nie tylko dla mieszkańców małego Rzuchowa

Anna Śledzińska
Moda na kuchnię regionalną powraca. Próbę stworzenia książki kucharskiej z przepisami kuchni lokalnej podjęły gospodynie z Rzuchowa.

„Smaki na cztery pory roku - Zbiór przepisów kulinarnych Rzuchowa i okolic” wydało Stowarzyszenie „Nasz Rżuchów i kropka”. Książka już cieszy się dużym zainteresowaniem.
Najpopularniejsze niegdyś, a dziś powoli zapominane przepisy tradycyjnych potraw z Rzuchowa i okolic zebrały i opracowały Aneta Kłokocka oraz Urszula Agnieszka Dobroczek-Kowalska.

„Smaki na cztery pory roku” zawierają tylko sprawdzone przepisy potraw, które goszczą lub gościły na stołach mieszkańców wsi. Wśród nich znajdują się na przykład „Pabziocha Wiesława”czyli kapuśniak na wędzonym bekonie z kością, a także babka piaskowa, skrzydełka nadziewane, jajka zapiekane Jolanty, rurki z kremem Joli czy drożdżowiec z żurawiną.

Pozycja jest bezpłatna. Była rozdawana między innymi na festynie wiejskim w Rżuchowie w ostatnią niedzielę.
W pierwszych dniach września światło dzienne ujrzeć ma inne bezpłatne wydawnictwo stowarzyszenia czyli „Historia” Rzuchowa.

Wróć na i.pl Portal i.pl