No bo jakżeby inaczej, skoro w Tłusty Czwartek cała Polska pachnie świeżo usmażonymi pączkami, racuchami i faworkami (w niektórych rejonach Polski zwanymi także chrustem). Taka nasza słodko-tłusta tradycja narodowa. I oby nigdy, przenigdy nie odeszła w zapomnienie.
CZYTAJ TEŻ | PO CZYM POZNAĆ IDEALNEGO PĄCZKA? [WYWIAD]
Kiedy Tłusty Czwartek? Skąd wzięła się tradycja Tłustego Czwartku
Według kalendarza chrześcijan Tłusty Czwartek otwiera ostatni tydzień karnawału, czyli czas mocno zakrapianych i pełnych obżarstwa biesiad, hucznych zabaw i balów karnawałowych. W tym roku będzie to więc dzień 11 lutego, bowiem już 17 lutego rozpoczyna się okres Wielkiego Postu.
W Krakowie i okolicach tłusty czwartek znany jest także jako combrowy. Swoją nazwę wziął prawdopodobnie od nazwiska XVII-wiecznego krakowskiego wójta, niejakiego Combra, osobnika podobno bardzo surowego wobec miejscowych przekupek. Wójtowi zmarło się w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Od tamtego czasu przekupki w każdą rocznicę śmierci wójta urządzały na krakowskim rynku wesołe zabawy.
Czy pączki są zdrowe? Dietetyk o pączkach
Źródło:
TVN 24
Tłusty Czwartek JAK NIE PRZYTYĆ | Ile kalorii ma pączek?
Jeden z ludowych przesądów mówi, że jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się w życiu wiodło. Czy warto więc kusić los? Lepiej mu pomóc! Niechaj pączki i inne smakołyki posłużą wam za środek do celu. I pamiętajcie, że kalorie zawsze można spalić. Przeciętny pączek ma od 300 do 400 kilokalorii. Aby go spalić, należy wybrać się na co najmniej godzinny spacer, przejażdżkę rowerem lub pływanie w basenie albo biegać 30 min. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło: ruch to zdrowie!
ZOBACZ TEŻ | SŁODKIE MOŻE BYĆ ZDROWE. ALTERNATYWA NA TŁUSTY CZWARTEK
Dlatego, nie zważając na kalorie, zapraszamy wszystkich do słodkiej tłustoczwartkowej biesiady pod znakiem pączka i faworków. Nie zabraknie oczywiście pączków z klasycznym nadzieniem z płatków róży, z ajerkoniakiem, ale także z twarogiem albo jabłkiem. Ani pączków wiedeńskici amerykańskich donatów z dziurką.
A chrust i róże karnawałowe też będą.
Przepisy na Tłusty Czwartek Przepis na pączki serowe
Składniki:
- 600 g mąki
- 4 jajka
- 120 g masła
- 150 g cukru
- 20 g drożdży
- 400 g tłustego sera twarogowego
- 5 g proszku do pieczenia
- 50 ml gęstej śmietany
- 60 ml mleka
- 15 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- konfitura wiśniowa
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
z drożdży, mleka i trzech łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia;ser zmielić dwukrotnie, pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem, śmietaną, serem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, proszkiem do pieczenia i solą;dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto;formować z niego kulki, do środka wkładać po łyżeczce konfitury wiśniowej &#;pączki odłożyć do wyrośnięcia;smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor;osączać na papierze i jeszcze gorące posypać cukrem pudrem
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na faworki po włosku
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 25 ml grappy
- 50 g smalcu
- 30 ml oleju
- 15 g proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- tłuszcz do smażenia
- szczypta soli, cukier puder
Sposób przygotowania:
mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia;dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto;przykryć i odstawić na godzinę;rozwałkować na cienkie placki i radełkiem wycinać paski szerokości 4 cm i długości 8 cm;nacinać pośrodku raz lub dwa razy, tak jak faworki, ale nie przewijać ciasta;wkładać partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor;osączyć na papierowym ręczniku;posypać obficie cukrem pudrem
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na rodzynkowe minipączki
Składniki:
- 750 g mąki
- 100 g drożdży
- 50 g cukru
- 500 ml mleka
- 40 g masła
- 4 jajka
- 20 g cukru waniliowego
- 200 g rodzynek
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
- cynamon
Sposób przygotowania:
mąkę przesiać do miski;drożdże pokruszyć i wymieszać z małą ilością ciepłego mleka i łyżeczką cukru, wlać do mąki;przykryć i odstawić na 15 min;pozostały cukier, mleko, miękkie masło, sól, jaja i cukier waniliowy dodać do zaczynu;wyrabiać ciasto, aż na jego powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza;ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 min (powinno podwoić objętość);następnie do ciasta dodać rodzynki i jeszcze raz zagnieść ;tłuszcz roztopić w głębokim garnku;formować z ciasta małe kulki i smażyć w gorącym tłuszczu 2 min;pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru tłuszczu i obtoczyć w cukrze z cynamonem
Tłusty Czwartek | Przepisy na florentynki, serowe donaty, muffinowe pączki z sosem toffi i orzechami w miodzie
Źródło:
TVN
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na torciki bezowe
Składniki:
- 1/2 l białek
- 1 kg cukru
Krem budyniowy:
- 1/2 l mleka
- 6 żółtek
- 150 g cukru
- 1 laska wanilii
- 5 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
białka delikatnie podbić i powoli wsypywać cukier, wciąż ubijając, ubijać, aż białka będą miały strukturę sztywną i błyszczącą;rozgrzać piekarnik do 100 st. C;wykładać bezę w małych porcjach na blaszkę, piec ok. 5 godz.;przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem i mąką, mleko zagotować z laską wanilii;gotową masę wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń ;ostudzoną masę budyniową utrzeć z kostką masła;do utartego kremu dodać likier migdałowy i odrobinę spirytusu;ostudzone bezy napełnić kremem i udekorować owocami
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na ptysiowe pączki
Składniki:
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 40 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 150 g mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
do mleka dodać masło, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszać;zagotować;powoli wsypywać mąkę, stale mieszając, aż ciasto będzie lśniące i zacznie odstawać od dna garnka ;lekko przestudzić;następnie dodawać po jednym jajku i mieszać, aż składniki się połączą ;ciasto przełożyć do szprycy;tłuszcz do smażenia roztopić;pergamin posmarować tłuszczem;pączki wyciskać bezpośrednio na pergamin;następnie ostrożnie zsuwać je do garnka z tłuszczem i smażyć przez 2 min z każdej strony;pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na oponki
Składniki:
- 600 g mąki
- 200 g masła
- 30 g drożdży
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 80 ml gęstej śmietany
- 15 ml mleka
- 15 ml wódki
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Sposób przygotowania:
drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem;masło, żółtka, jajko, śmietanę i wódkę połączyć z mąką, dodać utarte i podrośnięte drożdże;zagnieść ciasto jak na pierogi;rozwałkować na grubość 1 cm;wycinać szklanką krążki, a następnie w każdym po środku dziurki kieliszkiem ;pozostawić do wyrośnięcia;oponki smażyć z obu stron w głębokim tłuszczu na złoty kolor;posypać obficie cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym lub polukrować
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki
Składniki:
- 200 ml mleka 2-procentowego
- 30 g drożdży
- 80 g cukru
- 80 g masła
- 6 żółtek
- 600 g masła
- 300 g konfitury z płatków róży
Sposób przygotowania:
z mleka, drożdży, cukru i części mąki zrobić rozczyn;gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiać ok. 30 min;na koniec dodać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto ponownie, aż będzie odstawać od ręki;z tak wyrobionego ciasta wykręcać kulki o wadze 35 g i nadziewać konfiturą;odstawić do wyrośnięcia;wyrośnięte pączki smażyć w głębokim tłuszczu
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki jabłkowe
Składniki:
- 500 g mąki
- 100 g drożdży, 250 ml mleka
- 100 g cukru, 60 g masła
- 2 jajka, szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- 3 duże jabłka
- tłuszcz do smażenia, cukier puder
Sposób przygotowania:
drożdże wkruszyć do mleka, dodać trochę cukru oraz 1 łyżkę mąki i wymieszać;wlać do reszty mąki, dodać cukier i sól;resztę mąki przesiać do miski, dodać masło ;jajka rozkłócić ze skórką cytrynową, dodać do mąki;całość wyrobić na gładkie ciasto;z ciasta uformować kulę, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosła;jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę;dodać do ciasta i całość jeszcze raz wyrobić, odstawić ciasto na 15 min, żeby ponownie podrosło;rozgrzać tłuszcz;łyżką odrywać ciasto, formować kulę i smażyć 3 min z każdej strony; ułożyć na papierze i osączyć z tłuszczu
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki z ajerkoniakiem
Składniki:
- 750 ml mleka
- 100 g masła
- 1,5 kg mąki
- 10 jajek
- 100 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 100 g drożdży
- aromat pomarańczowy
- skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
pół litra mleka zagotować z masłem; wsypać 500 g mąki i wymieszać;białka ubić;żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym; następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy;drożdże rozpuścić w pozostałym ciepłym mleku;wszystko razem wymieszać w dużej misce, dodając resztę mąki i zaczyn drożdżowy; dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce; po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia; smażyć kilka minut po każdej ze stron; ostudzone pączki udekorować polewą
Nadzienie ajerkoniakowe:
- 4 jajka
- 300 g cukru pudru
- 400 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 250 ml likieru jajecznego
w głębokim naczyniu utrzeć jajka z cukrem pudrem na puszystą, białą masę ;mleko zagotować z laską wanilii i lekko schłodzić ;do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli mleko, cały czas ubijając ;kiedy składniki dokładnie się połączą, masę odstawić do schłodzenia ;do zimnej masy wlać likier jajeczny, delikatnie wymieszać
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na sypki chrust
Składniki:
- 600 g mąki
- 14 jajek
- 60 g masła
- 130 ml śmietany
- 5 g soli
- 5 g spirytusu
- 2 kg smalcu do smażenia
Sposób przygotowania:
wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto;odstawić na 2 godz. do lodówki; rozwałkować na stolnicy i smażyć w głębokim tłuszczu;gotowe faworki przysypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na paluszki chrustowe
Składniki:
- 6 żółtek
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- cukier puder z utłuczoną wanilią
- smalec
Sposób przygotowania:
na stolnicę wysypać mąkę z sodą, zrobić dołek i wbić do niego żółtka wlać śmietanę, ocet, dodać masło i cukier puder wyrobić gładkie ciasto wybić dobrze wałkiem, po czym z małych porcji ciasta robić cieniutkie wałeczki różnej długości, kłaść je na rozgrzany smalec, smażyć jak chrust po wyjęciu i osączeniu posypać cukrem pudrem z wanilią
Przepis nadesłała pani Andżelika Chachlowska z Brzeska
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na róże karnawałowe
Składniki:
- 6 żółtek
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kieliszek rumu
- 1 białko
- 2 kostki smalcu
- 1 szklanka cukru pudru do dekoracji
- domowa konfitura
Sposób przygotowania:
z żółtek, mąki, śmietany, cukru, łyżeczki masła i alkoholu zagnieść pulchne ciasto cienko rozwałkować i wycinać krążki o trzech różnych średnicach: np. 5 cm, 4 cm, 3 cm każdy krążek naciąć od brzegu na ok. 1 cm w pięciu miejscach środki posmarować białkiem i układać jeden na drugim od największego do najmniejszego, na środku przyciskając palcem, aby się skleiły Różyczki smażyć w głębokim tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru osączyć i przełożyć na talerz posypać cukrem pudrem, na środku ozdobić konfiturą
Przepis nadesłała pani Maria Jasińska z Krakowa
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki pieczone z miodem i orzechami
Składniki:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 40 g cukru
- 1 szklanka śmietanki kremowej
- 4-5 żółtek
- 200 g masła
- 1 szklanka miodu naturalnego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- tłuszcz do smażenia
- sól
Sposób przygotowania:
mąkę przesiać drożdże rozetrzeć z cukrem, kilkoma łyżkami śmietanki i łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia potem połączyć z ubitą śmietanką, żółtkami i mąką, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec roztopione masło i sól, pozostawić do wyrośnięcia następnie podzielić na porcje o wadze ok. 50 g, uformować kule, ułożyć na stolnicy posypanej mąką, przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia wyrośnięte pączki ułożyć w odstępach na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiec w gorącym piekarniku upieczone polać miodem i posypać posiekanymi orzechami
Przepis nadesłała pani Katarzyna Lokocz z Bytomia
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki angielskie
Składniki:
- 1 twarożek homogenizowany
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kg tłuszczu do smażenia
Sposób przygotowania:
twarożek włożyć do miski, dodać jajka i bardzo starannie wyrobić na jednolitą masę dosypać mąkę razem z proszkiem i odrobiną soli, wymieszać od razu kłaść małą łyżeczką w gorącym tłuszczu porcje ciasta kiedy się zrumienią, odwracać je na drugą stronę wyjmować na półmisek, a gdy ociekną nieco z tłuszczu, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym
Przepis nadesłała pani Zofia Jaśkowiak z Leszna
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączkowe obwarzanki
Składniki:
- 250 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- mały proszek do pieczenia
- sól
- cukier puder
- olej
Sposób przygotowania:
mąkę połączyć ze szczyptą soli, dodać serek, jajko wyrobić jednolite elastyczne ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wykroić szklanką kółka, a w ich środku robić spore dziurki smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu podawać posypane cukrem pudrem
Przepis nadesłała pani Danuta Grzywna z Dorohuska
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na eklery
Składniki:
- 200 g wody
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 6 jaj
Krem:
- 1/2 l śmietany 36-proc.
- 15 g cukru pudru
- 15 g cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
masło zagotować z wodą i szczyptą soli do gotującego się roztworu dosypać mąkę i ją zaparzać do momentu, aż będzie odstawać od naczynia ciasto ostudzić i wbijać do niego po jednym jajku, cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie trzymać się łyżki z gotowej masy wyciskać paski na wysmarowaną tłuszczem blachę piec ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przygotować krem: ubić schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno nadziewać nią przekrojone na pół eklerki z wierzchu ozdobić je roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki wiedeńskie
Składniki:
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 6 żółtek
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 250 ml mleka
- 15 ml wódki
- 1 pomarańcza, esencja rumowa
- dżem morelowy, tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
drożdże, letnie mleko, 4 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia żółtka ze szczyptą soli utrzeć z cukrem, dodać resztę mąki i zaczyn drożdżowy wyrobić dodać rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze 10 min, dodając wódkę, otartą skórkę z pomarańczy i kilka kropel esencji rumowej pozostawić do wyrośnięcia kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkować je na grubość 1 cm, wykrawać szklanką, nadziewać dżemem morelowym, zlepić po dwa krążki i wykroić jeszcze raz szklanką układać na pergaminie i pozostawić do wyrośnięcia smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu z obu stron
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki orzechowe w sosie czekoladowym
Składniki:
- 500 g mąki
- 150 ml mleka
- 15 g drożdży
- 160 g cukru
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g masła
- 5 ml esencji waniliowej
- cukier puder
- tłuszcz do smażenia
Sos czekoladowy:
- 200 ml śmietanki 36-proc.
- 200 g ciemnej czekolady
Sposób przygotowania:
w ciepłym mleku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru orzechy drobno posiekać, wymieszać z mąką i resztą cukru dodać rozczyn, roztopione masło i esencję waniliową wyrobić ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wycinać foremką dowolne kształty, np. serca tak przygotowane pączki pozostawić do ponownego wyrośnięcia przygotować sos czekoladowy: w rondelku podgrzać śmietanę, dodać pokruszoną czekoladę mieszać aż do powstania gładkiego, lśniącego sosu pączki smażyć w głębokim tłuszczu podawać polane sosem czekoladowym i obficie posypane cukrem pudrem
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki hiszpańskie
Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 250 ml wody
- 8 jajek
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Glazura:
- 200 g cukru pudru
- 20 ml soku z cytryny
- 2-3 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli na wrzątek wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka ostudzić ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami przełożyć do rękawa cukierniczego na pergamin wycisnąć kółka ciasta o średnicy 7 cm partiami wkładać pączki do mocno rozgrzanego tłuszczu smażyć 4-5 min z każdej strony wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym cukier puder utrzeć z 2-3 łyżkami wrzątku i sokiem glazurą posmarować pączki
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na florentynki migdałowe
Składniki:
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 300 g mąki pszennej
Masa migdałowa:
- 600 g płatków migdałowych
- 450 g miodu
- 150 g masła
- 90 g cukier kryształ
- 100 ml śmietany 36-proc.
Sposób przygotowania:
zagnieść kruche ciasto wyłożyć nim dno formy i piec w temp. 160 st. C, aż ciasto nabierze złotego koloru, ostudzić przygotować masę migdałową: wszystkie składniki wsypać do jednego gara i zagotować gotową masę wlać na wystudzone ciasto i ponownie zapiec w temp. 160 st. C
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki z ziemniaków
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 100 g drożdży
- 200 ml oliwy
- 30 g cukru waniliowego
- 50 ml mleka
- 20 g cukru
- konfitura owocowa
Sposób przygotowania:
ugotować obrane ziemniaki w nieosolonej wodzie następnie ugnieść na gładką masę drożdże rozrobić z mlekiem i cukrem, pozostawić do wyrośnięcia do drożdży dodać ziemniaki, mąkę, jaja, cukier waniliowy i oliwę, zagnieść pozostawić do wyrośnięcia formować kulki, nadziewać konfiturą zlepiać i smażyć w głębokim tłuszczu
