Pasją do gotowania zaraziła go mama, która sama była szefem kuchni w niejednej restauracji. Od dziecka wiedział, że gastronomia to trudny i wymagający zawód. Nie zniechęciło go to. Zakochał się w gotowaniu i postanowił się poświęcić gastronomii. Każdą wolną chwilę spędza jednak ze swoją żoną oraz małą córeczką, która w kwietniu będzie obchodziła roczek.
Jarosław Śliwka kieruje się francuską dewizą „Mise en place” czyli jak sobie pokładasz tak będziesz pracować, żyć, odpoczywać. Zasadę tę stosuje na swojej kuchni, ale także w życiu. W kuchni dba o każdy szczegół. Wszystko musi być poukładane i policzone, tak by jedzenia starczyło dla każdego gościa.
Katowicki szef kuchni stawia przede wszystkim na dobrej jakości produkt oraz doskonałe przygotowanie danie. Szuka najlepszych lokalnych dostawców, którzy oferują wysokiej jakości produkty m.n. sery czy mąkę.
Ukończył chorzowskiego gastronomika. I to z wyróżnieniem. Już w trakcie szkolnej nauki pracował w zawodzie. Współpracował z najlepszymi restauracjami w południowej Anglii, a także pracował w restauracji na greckiej wyspie - Krecie.
Jarosław Śliwka w swojej restauracji - katowickim 27h Floor stawia na młodych kucharzy. Chce im przekazać swoją wiedzę i gastronomiczne doświadczenie, tak by w przyszłości to oni kreowali i rozwijali swój kunszt kulinarny.
Program "Top Chef" pokazywany jest na antenie telewizji Polsat. Kulinarne wyzwania można oglądać w środy o godzinie 21.25. W programie rywalizują kucharze i szefowie kuchni z różnych regionów Polski. Drugi odcinek siódmej serii programu już 14 marca.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
PROGRAM "Dobrze zaprojektowane" Red. Anny Dudzińskiej
