WIELKANOCNE PISANKI: Jak prosto i szybko zrobić pisanki wielkanocne
Jak zrobić pisanki? Istnieje wiele rodzai zdobionych, świątecznych jajek. Jedną z nich są tzw. drapanki. Technika polega na drapaniu ostrym narzędziem barwionej skorupki jajka. Drapanki można najczęściej spotkać w Polsce oraz Austrii.
Kolejną technika jest barwienie jaj w barwnym wywarze z którego powstają kraszanki czasem nazywane malowankami lub byczkami. Dawniej do barwienia jaj używano jedynie składników naturalnych. Aktualnie coraz częściej stosuje się sztuczne barwniki.
Jeżeli chcemy uzyskać kolor brązowy do gotującej się wody wrzucamy łupiny cebuli. Kolor czarny uzyskamy dzięki gotowaniu jajek w korze dębu, olchy lub łupinach orzecha włoskiego. Żółtozłocisty kolor uzyskamy dzięki młodej korze jabłoni lub kwiatu nagietka. Z kolei kolor fioletowy, możemy uzyskać dzięki gotowaniu jajek w płatkach kwiatu ciemnej malwy. Kolor różowy uzyskamy dzięki dodaniu do wody soku z buraka.
Technika, dzięki której pisanki zawdzięczają swoją nazwę polega na pisaniu po skorupce jajka gorącym woskiem. Następnie jajka umieszcza się w wodzie zawierającej barwnik. Jako narzędzi do nakładania wosku najczęściej stosuje się szpilki, igły, szydełka, a także słomki.
Kolejnym rodzajem zdobionych jajek są oklejanki lub naklejanki. W tym przypadku technika zdobienia polega na przyozdabianiu jajek sitowiem, kolorowym papierem lub włóczką.
Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się tzw. ażurki. Takie pisanki wykonuje się z wydmuszek jaj kurzych, gęsich, a nawet strusich. Proces ich tworzenia polega na nawierceniu w skorupce niewielkich otworów, które ostatecznie nadają wydmuszce ażurowy wygląd.
JAK ZROBIĆ PISANKI? - ZOBACZCIE WIDEO
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
TYDZIEŃ Magazyn informacyjny reporterów Dziennika Zachodniego