Spis treści
Co zrobić, aby skorupka jajka odchodziła od białka? Zacznij od… gotowania
Obieranie jajek może być próbą dla nerwów. Na pewno zdarzyło ci się, że twoje jajka na twardo, zamiast ukazać gładką powierzchnię, bardziej przypominają księżyc w fazie ubywającej – są nierówne, pełne dziur i wyboiste. Na szczęście masz w swojej kuchni sekretny składnik, który może ci ułatwić cały proces. Wystarczy, że do wody, w której gotujesz jajka, dodasz łyżeczkę octu lub sody oczyszczonej. Ten sposób stosowała moja babcia i zawsze miała idealnie gładkie jajka na twardo.
Soda oczyszczona ma odczyn zasadowy. Dodanie jej do wody zwiększa poziom pH, co osłabia wiązanie między wewnętrzną błoną jajka a białkiem, dzięki czemu jajka są łatwiejsze do obrania.
Z kolei ocet jest kwaśny, co obniża poziom pH. Jego kwasowość pomaga rozbić skorupkę, dzięki czemu łatwiej można obrać jajka. Pamiętaj, że na efekt końcowy mają wpływ zarówno technika gotowania, jak i świeżość jaj.
Co zrobić, żeby jajka łatwo się obierały? Użyj miski z wodą
W przypadku jajek na twardo gotowanych z sodą oczyszczoną lub octem skorupki wręcz się z nich zsuwają – od powierzchni odchodzą duże kawałki. Jeżeli nie masz pod ręką octu ani sody, możesz też zastosować metodę obierania jajek pod wodą.
Napełnij miskę wodą o temperaturze pokojowej.
Obieraj jajka pojedynczo, zanurzają je w misce z wodą.
Rozbijaj jajka o dno lub bok miski i zsuwaj skorupkę pod wodą.
Ta metoda działa zadziwiająco dobrze. Skorupki ześlizgują się z łatwością, pozostawiając błyszczące, gładkie, idealnie obrane jajka.
Jak szybko obrać jajka na twardo? Rozbij i turlaj
To jednak z najprostszych i najskuteczniejszych metod na obieranie jajek na twardo. Wystarczy, że stukniesz jajkiem o blat, a następnie przetoczysz je po powierzchni, jednocześnie delikatnie naciskając dłonią. Powstaje wtedy wiele małych pęknięć na skorupce, które następnie odklejasz od jajka. Ten sposób na obieranie jajek jest łatwy i nie wymaga niczego poza blatem i rękami.
A jaka jest twoja ulubiona metoda na obieranie jajek na twardo?
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
