W skrócie:
Zupa z wieprzowiną, tofu, jajkiem i papierem ryżowym – przepis na guay jab
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina + 50 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
400 g trójkątnych arkuszy papieru ryżowego (lub płatków ryżowych),
4 łodygi cebuli dymki,
6 gałązek kolendry,
papryczki chili w occie (opcjonalnie).
Na bulion:
600 g boczku wieprzowego ze skórką lub karkówki,
25 g świeżego imbiru,
6 dużych ząbków czosnku,
1/2 żółtej cebuli,
3 gwiazdki anyżu,
1 laska cynamonu,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka ciemnego sosu sojowego (dark soy sauce),
1 łyżka nuoc mam – tajskiego sosu rybnego,
25 g nierafinowanego cukru,
1 płaska łyżeczka soli,
1½ l bulionu bazowego lub wody,
6 kostek smażonego tofu,
4 jajka.
Jak zrobić guay jab?
Sposób przygotowania:
Arkusze papieru ryżowego mocz przez 45 minut w dużym pojemniku z wodą. W rondlu zagotuj wodę i gotuj w niej jajka na twardo przez 10 minut.
Kostki tofu przekrój na pół, boczek na 2 duże paski. Imbir posiekaj w paseczki. Wałkiem rozbij ząbki czosnku, by uwolniły aromat, a następnie je obierz.
Do garnka włóż wszystkie składniki bulionu z wyjątkiem jajek i tofu. Zagotuj, odszumuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 45 minut.
Dodaj jajka na twardo obrane ze skorupki i gotuj przez 20 minut. Dodaj tofu i gotuj jeszcze przez 5 minut, by się zagrzało.
Spróbuj bulionu i w razie potrzeby go dopraw. Wyjmij jajka i mięso. Pokrój mięso na plasterki o grubości 5 mm, a jajka na połówki.
W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej arkusze papieru ryżowego. Będą skręcać się w ruloniki.
Gdy tylko zaczną wypływać na powierzchnię, spróbuj ich, by sprawdzić stopień ugotowania – powinny być lekko al dente. Odcedź je i rozłóż do 4 misek.
Do misek włóż dodatki, czyli wieprzowinę, jajko i tofu. Polej je gorącym bulionem. Podawaj z posiekanymi dymką i kolendrą oraz z papryczką w occie.
Papryczki chili w occie
Tajskie papryczki posiekaj i zalej octem spirytusowym.
Przed użyciem marynuj je przez co najmniej godzinę.
Przechowuj w hermetycznie zamykanym słoiku w temperaturze pokojowej.

Przepis z książki „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Koncept. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
