Ta potrawa może przyprawić o zawrót głowy. Poznaj przepis na zupę z wieprzowiną, tofu i papierem ryżowym. Jeden składnik dodaje charakteru

Anna Daniluk
Na obiad możesz ugotować sobie zupę guay jab z wieprzowiną, tofu i papierem ryżowym i poczuć się jak bohaterowie 3 sezonu serialu „Biały Lotos”.
Na obiad możesz ugotować sobie zupę guay jab z wieprzowiną, tofu i papierem ryżowym i poczuć się jak bohaterowie 3 sezonu serialu „Biały Lotos”. Akiko Ida/materiały prasowe wydawnictwo Znak Koncept
Tajska zupa zainspirowana jest chińskim daniem guay jab. Oryginalny przysmak gotowany jest na bazie podrobów wieprzowych takich jak jelita, żołądek i skoagulowana krew, ugotowanych w pikantnym bulionie. W wersji tajskiej zrobisz go z boczku lub karkówki. Charakteru i wyjątkowości dodaje daniu trójkątny makaron, który po ugotowaniu zwija się w rulon. Przepis na zupę z wieprzowiną, tofu, jajkiem i papierem ryżowym pochodzi z książki „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh.

W skrócie:

Zupa z wieprzowiną, tofu, jajkiem i papierem ryżowym – przepis na guay jab

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina + 50 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 400 g trójkątnych arkuszy papieru ryżowego (lub płatków ryżowych),

  • 4 łodygi cebuli dymki,

  • 6 gałązek kolendry,

  • papryczki chili w occie (opcjonalnie).

Na bulion:

  • 600 g boczku wieprzowego ze skórką lub karkówki,

  • 25 g świeżego imbiru,

  • 6 dużych ząbków czosnku,

  • 1/2 żółtej cebuli,

  • 3 gwiazdki anyżu,

  • 1 laska cynamonu,

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (dark soy sauce),

  • 1 łyżka nuoc mam – tajskiego sosu rybnego,

  • 25 g nierafinowanego cukru,

  • 1 płaska łyżeczka soli,

  • 1½ l bulionu bazowego lub wody,

  • 6 kostek smażonego tofu,

  • 4 jajka.

Jak zrobić guay jab?

Sposób przygotowania:

  1. Arkusze papieru ryżowego mocz przez 45 minut w dużym pojemniku z wodą. W rondlu zagotuj wodę i gotuj w niej jajka na twardo przez 10 minut.

  2. Kostki tofu przekrój na pół, boczek na 2 duże paski. Imbir posiekaj w paseczki. Wałkiem rozbij ząbki czosnku, by uwolniły aromat, a następnie je obierz.

  3. Do garnka włóż wszystkie składniki bulionu z wyjątkiem jajek i tofu. Zagotuj, odszumuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 45 minut.

  4. Dodaj jajka na twardo obrane ze skorupki i gotuj przez 20 minut. Dodaj tofu i gotuj jeszcze przez 5 minut, by się zagrzało.

  5. Spróbuj bulionu i w razie potrzeby go dopraw. Wyjmij jajka i mięso. Pokrój mięso na plasterki o grubości 5 mm, a jajka na połówki.

  6. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej arkusze papieru ryżowego. Będą skręcać się w ruloniki.

  7. Gdy tylko zaczną wypływać na powierzchnię, spróbuj ich, by sprawdzić stopień ugotowania – powinny być lekko al dente. Odcedź je i rozłóż do 4 misek.

  8. Do misek włóż dodatki, czyli wieprzowinę, jajko i tofu. Polej je gorącym bulionem. Podawaj z posiekanymi dymką i kolendrą oraz z papryczką w occie.

Papryczki chili w occie

  1. Tajskie papryczki posiekaj i zalej octem spirytusowym.

  2. Przed użyciem marynuj je przez co najmniej godzinę.

  3. Przechowuj w hermetycznie zamykanym słoiku w temperaturze pokojowej.

W książce „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh znajdziesz 100 autentycznych przepisów.
W książce „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh znajdziesz 100 autentycznych przepisów.
materiały prasowe wydawnictwo Znak Koncept

Przepis z książki „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Koncept. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl