Spis treści
Domowy majonez na każdy dzień. Przygotowanie jest proste
Dla niektórych proces produkcji majonezu może wydawać się skomplikowany. W końcu łatwiej pójść do sklepu i kupić słoiczek „na raz”. Nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka produktów, które każdy ma w domu i nieco siły. Tradycyjnie na wsiach majonez ubija się ręcznie, istnieje jednak wygodniejsza opcja – blender.
Nie istnieje jeden idealny przepis na majonez, w zależności od proporcji, techniki i regionu sposoby przygotowania są różne. Warto jednak próbować robić swój produkt, daje nam to gwarancję świeżego i naturalnego smaku przez cały rok. Majonez nie jest bowiem wyrobem sezonowym, można go ubić niezależnie od pory roku.
Nie ma Wielkanocy bez majonezu
Największy jednak popyt na majonez zaczyna się w okresie wielkanocnym. Nie ma jaj i sałatki jarzynowej bez białego kremu. Większość sklepowych słoików jest mocno zagęszczona, intensywna w smaku i kolorze. Wariant domowy pozwala stworzyć produkt lekki, o naturalnym zabarwieniu.
Warto pamiętać, że majonez nie jest produktem, który długo poleży w lodówce.
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na wygląd majonezu. Jeśli widoczne są zmiany w kolorze, konsystencji oraz zapachu, to nie powinniśmy go spożywać, przypomina Strona Kuchni.
Te składniki to podstawa
Bazą do wykonania majonezu są jaja, olej i musztarda. To one tworzą konsystencję produktu. Niektórzy wbijają całe jaja, niektórzy same żółtka. Reszta składników odpowiada za smak. Co istotne – wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, zatem warto wyjąć je wcześniej. Jak się za to zabrać? Przypominamy wiejskie przepisy z ubiegłego roku.
Przepisy prosto od gospodyń wiejskich. Tak zrobisz tradycyjny majonez
Koło Gospodyń Wiejskich w Duczkach
Składniki:
- 1 świeże jajko,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka octu domowego jabłkowego lub innego jasnego,
- szklanka oleju,
- sól i biały pieprz do smaku,
- odrobina kurkumy.
Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera. Uruchamiamy urządzenie i czekamy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
Koło Gospodyń Wiejskich Annopole Nowe
Składniki:
- 5 żółtek,
- kieliszek oleju,
- łyżeczka octu,
- sól i szczypta cukru do smaku.
Przygotowanie: 5 żółtek ucieramy na puszystą masę, dodajemy po kropelce kieliszek oleju i łyżeczkę octu, do smaku sól i szczypta cukru. Ucieramy powoli, aby się nie zwarzyło. Gdyby tak się stało, to w drugie naczynie przekładamy łyżkę po łyżce i ucieramy.
Koło Gospodyń Wiejskich „Dzikowanki”
Składniki:
- 2 żółtka,
- łyżeczka musztardy,
- sok z połowy cytryny,
- ¼ l oleju,
- sól i pieprz.
Przygotowanie: Wszystko zblendować w wąskim naczyniu. Najlepiej, aby dno było takiej szerokości, jak końcówka blendera. Wkładamy blender na samo dno słoika i miksujemy na najwyższych obrotach. Kiedy na dole jest już gęsty majonez, stopniowo podnosimy blender do góry. Na koniec 2-3 razy blendujemy z góry na dół, żeby dobrze się wymieszał. Gotowy majonez doprawić solą i pieprzem.
