Na deser podaj kremowy sernik śliwkowy. Spód ciasta może cię zaskoczyć. Przysmak polecają gospodynie z Urbanowic

Anna Daniluk
Domowy sernik śliwkowy zrobisz na bazie sera, mascarpone, suszonych śliwek i powideł.
Domowy sernik śliwkowy zrobisz na bazie sera, mascarpone, suszonych śliwek i powideł. Koło Gospodyń Wiejskich Urbanowice
Wyborny sernik śliwkowy to przysmak, który możesz podać na co dzień i od święta. Możesz go przygotować na spotkanie przy kawie z koleżankami lub niedzielny podwieczorek. Spód ciasta zrobisz bez grama mąki. Wystarczy, że zmiksujesz orzechy laskowe i suszone śliwki. Taki aksamitny sernik śliwkowy poleca Koło Gospodyń Wiejskich mieszczące się w Urbanowicach w województwie opolskim.

W skrócie:

Sernik śliwkowy – przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Urbanowic

Liczba porcji: około 12 porcji (średnica tortownicy 25 cm).

Czas przygotowania: 3 godziny (bez chłodzenia w lodówce).

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Na spód ciasta:

  • 150 g orzechów laskowych,

  • 150 g suszonych śliwek.

Na masę serową:

  • 500 g zmielonego twarogu (może też być gotowy z wiaderka),

  • 500 g sera mascarpone,

  • 3/4 szklanki cukru,

  • 60 g budyniu śmietankowego,

  • olejek cytrynowy,

  • 200 g białej czekolady,

  • 5 jaj,

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 procent.

Na krem śliwkowy:

Jak zrobić sernik śliwkowy?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku orzechy laskowe i suszone śliwki zmiksuj w malakserze i wyłóż do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Uklep i wyrównaj powierzchnię spodu do sernika śliwkowego.

  3. Następnie do misy miksera włóż zmielony ser, cukier, budyń, olejek cytrynowy i roztopioną czekoladę.

  4. Miksuj składniki na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy.

  5. Następnie dodaj po jednym jajku i miksuj po każdym dodanym jajku. Na koniec dodaj śmietankę kremówkę.

  6. Przelej masę do tortownicy i umieść ją w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

  7. Sernik śliwkowy piecz przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 1,5 godziny.

  8. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.

  9. Żelatynę zmieszaj z sokiem jabłkowym i włóż do ciepłej kąpieli wodnej. Podgrzej na małym ogniu, mieszaj do momentu rozpuszczenia żelatyny. Dodaj powidła śliwkowe i dokładnie wymieszaj.

  10. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo, po łyżce, dodawaj powidła śliwkowe z żelatyną do ubitej śmietany i miksuj.

  11. Wyłóż krem na mocno schłodzony sernik śliwkowy i włóż go do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl