W skrócie:
Sernik śliwkowy – przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Urbanowic
Liczba porcji: około 12 porcji (średnica tortownicy 25 cm).
Czas przygotowania: 3 godziny (bez chłodzenia w lodówce).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Na spód ciasta:
150 g orzechów laskowych,
150 g suszonych śliwek.
Na masę serową:
500 g zmielonego twarogu (może też być gotowy z wiaderka),
500 g sera mascarpone,
3/4 szklanki cukru,
60 g budyniu śmietankowego,
olejek cytrynowy,
200 g białej czekolady,
5 jaj,
100 ml śmietanki kremówki 30 procent.
Na krem śliwkowy:
200 g domowych powideł śliwkowych,
600 ml śmietanki kremówki 30 procent, mocno schłodzonej,
4-5 łyżek cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
100 ml soku jabłkowego.
Jak zrobić sernik śliwkowy?
Sposób przygotowania:
Na początku orzechy laskowe i suszone śliwki zmiksuj w malakserze i wyłóż do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Uklep i wyrównaj powierzchnię spodu do sernika śliwkowego.
Następnie do misy miksera włóż zmielony ser, cukier, budyń, olejek cytrynowy i roztopioną czekoladę.
Miksuj składniki na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Następnie dodaj po jednym jajku i miksuj po każdym dodanym jajku. Na koniec dodaj śmietankę kremówkę.
Przelej masę do tortownicy i umieść ją w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Sernik śliwkowy piecz przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 1,5 godziny.
Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.
Żelatynę zmieszaj z sokiem jabłkowym i włóż do ciepłej kąpieli wodnej. Podgrzej na małym ogniu, mieszaj do momentu rozpuszczenia żelatyny. Dodaj powidła śliwkowe i dokładnie wymieszaj.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo, po łyżce, dodawaj powidła śliwkowe z żelatyną do ubitej śmietany i miksuj.
Wyłóż krem na mocno schłodzony sernik śliwkowy i włóż go do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
