Kremowy sernik z borówkami smakuje jak marzenie. Nieoczywisty składnik nadaje mu gęstości. Poznaj przepis od wprawionych gospodyń

Anna Daniluk
Domowy sernik z borówkami to wyborny przepis dla fanów tych granatowych owoców.
Domowy sernik z borówkami to wyborny przepis dla fanów tych granatowych owoców. Koło Gospodyń Wiejskich „Aktywny Bielnik” w Bielniku Pierwszym
Kremowy sernik z borówkami to apetyczne ciasto na domowy podwieczorek. Patent z dodaniem mleka w proszku zagęści masę serową i sprawi, że będzie rozpływać się w ustach. Takim ciastem możesz uświetnić imieniny, urodziny lub rodzinne okoliczności. Przepis poleca Koła Gospodyń Wiejskich „Aktywny Bielnik” w Bielniku Pierwszym w województwie warmińsko-mazurskim. Na samą myśl można nabrać apetytu.

Spis treści

Sernik z borówkami – przepis Koła Gospodyń Wiejskich

Liczba porcji: 12 porcji.

Czas przygotowania: około 2 godziny (bez wliczania czasu oczekiwania).

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • 1 szklanka cukru pudru,

  • 1 paczka cukru waniliowego,

  • 1 jajko w temperaturze pokojowej,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 2 łyżki kakao,

  • 3/4 kostki masła lub margaryny.

Na masę serową:

  • 1 wiaderko twarogu,

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej,

  • 1 szklanka cukru,

  • 1 szklanka mleka w proszku (niebieskie opakowanie 250 ml),

  • 330 ml śmietany 30 procent,

  • 2 budynie śmietankowe.

Na wierzch sernika z borówkami:

  • 1 galaretka przeźroczysta,

  • 30 g lub 500 g borówek.

Jak zrobić sernik z borówkami?

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na kruche ciasto wsyp do miski i zagnieć.  Włóż do lodówki na 30 minut.

  2. Możesz od razu wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Po 30 minutach kruche ciasto podpiecz 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie zrób twaróg. 

  4. Wszystkie składniki na twaróg muszą mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddziel od białek, a białka ubij na sztywno. Odstaw żółtka z cukrem, zmiksuj do białości.

  5. Małymi porcjami dodaj twaróg, miksując. Zmniejsz obroty, dodaj budyń, mleko w proszku i zmiksuj.

  6. Dodawaj pomału śmietanę, nadal miksując do połączenia składników. Dodaj pianę z białek i zmieszaj szpatułką.

  7. Wylej na podpieczone ciasto. Piecz około 1 godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

  8. Po upieczeniu wystudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Na wystudzonym cieście ułóż umyte, wysuszone borówki. Na końcu zalej sernik z borówkami galaretką.

Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl