Spis treści
Sernik z borówkami – przepis Koła Gospodyń Wiejskich
Liczba porcji: 12 porcji.
Czas przygotowania: około 2 godziny (bez wliczania czasu oczekiwania).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru pudru,
1 paczka cukru waniliowego,
1 jajko w temperaturze pokojowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
3/4 kostki masła lub margaryny.
Na masę serową:
1 wiaderko twarogu,
4 jajka w temperaturze pokojowej,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka w proszku (niebieskie opakowanie 250 ml),
330 ml śmietany 30 procent,
2 budynie śmietankowe.
Na wierzch sernika z borówkami:
1 galaretka przeźroczysta,
30 g lub 500 g borówek.
Jak zrobić sernik z borówkami?
Sposób przygotowania:
Składniki na kruche ciasto wsyp do miski i zagnieć. Włóż do lodówki na 30 minut.
Możesz od razu wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Po 30 minutach kruche ciasto podpiecz 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie zrób twaróg.
Wszystkie składniki na twaróg muszą mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddziel od białek, a białka ubij na sztywno. Odstaw żółtka z cukrem, zmiksuj do białości.
Małymi porcjami dodaj twaróg, miksując. Zmniejsz obroty, dodaj budyń, mleko w proszku i zmiksuj.
Dodawaj pomału śmietanę, nadal miksując do połączenia składników. Dodaj pianę z białek i zmieszaj szpatułką.
Wylej na podpieczone ciasto. Piecz około 1 godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu wystudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Na wystudzonym cieście ułóż umyte, wysuszone borówki. Na końcu zalej sernik z borówkami galaretką.
Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
