Na podwieczorek upiecz sernik z karmelem. Ten przysmak jest jak słodko-słony cios. Goście będą pod wrażeniem twoich umiejętności!

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego? Puszysty sernik z karmelem to połączenie kremowej rozkoszy z intensywnym, domowym karmelem. Idealny, gdy chcesz zaimponować gościom lub po prostu sprawić sobie słodką przyjemność. Przepis na sernik z karmelem nie jest bardzo skomplikowany, a efekt? Niebo w gębie! Możesz nim świętować Dzień Karmelu przypadający 5 kwietnia.

W skrócie:

Sernik z karmelem na niebieskim talerzu
Domowy sernik z karmelem możesz udekorować rozkruszonymi herbatnikami.
mtreasure/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Sernik z karmelem – przepis na domowe ciasto

Liczba porcji: na 10 kawałków.

Czas przygotowania: 2 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników,

  • 100 g masła.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego,

  • 200 g cukru,

  • 4 jajka,

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 procent,

  • 1 opakowanie cukru z wanilią,

  • 1 budyń śmietankowy w proszku.

Karmel:

  • 100 g cukru,

  • 1 łyżka wody,

  • 100 ml śmietanki 30 procent,

  • 2 szczypty soli.

Jak zrobić sernik z karmelem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozkrusz herbatniki na drobny piasek, wymieszaj z rozpuszczonym masłem i wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm.

  2. Następnie przygotuj masę serową. Weź twaróg, cukier, jajka, śmietankę, cukier waniliowy i budyń, a potem zmiksuj na gładką masę.

  3. Wylej masę twarogową na wyłożony spód z herbatników.

  4. Sernik piecz w 160°C przez około 70 minut. Po upieczeniu ostudź w piekarniku bez wyjmowania z formy.

  5. W międzyczasie przygotuj karmel. Weź cukier, wlej wodę i podgrzewaj, aż uzyskasz płynny karmel.

  6. Dolej śmietankę i dosyp sól. Karmel gotuj, aż do momentu zgęstnienia.

  7. Na koniec wystudzony sernik oblej karmelem i pozostaw do zastygnięcia.

  8. Sernik z karmelem możesz także udekorować słonym popcornem.

Do zrobienia sernika z karmelem możesz także użyć kajmaku. Puszysty od sera sernik z kajmakiem będzie strzałem w dziesiątkę wśród ciast na Wielkanoc. Odrobina soli podkreśli i wydobędzie na pierwszy plan mleczny smak kajmaku. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl