W skrócie:

Sernik z karmelem – przepis na domowe ciasto
Liczba porcji: na 10 kawałków.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Spód:
200 g herbatników,
100 g masła.
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego,
200 g cukru,
4 jajka,
200 ml śmietanki kremówki 30 procent,
1 opakowanie cukru z wanilią,
1 budyń śmietankowy w proszku.
Karmel:
100 g cukru,
1 łyżka wody,
100 ml śmietanki 30 procent,
2 szczypty soli.
Jak zrobić sernik z karmelem?
Sposób przygotowania:
Na początku rozkrusz herbatniki na drobny piasek, wymieszaj z rozpuszczonym masłem i wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Następnie przygotuj masę serową. Weź twaróg, cukier, jajka, śmietankę, cukier waniliowy i budyń, a potem zmiksuj na gładką masę.
Wylej masę twarogową na wyłożony spód z herbatników.
Sernik piecz w 160°C przez około 70 minut. Po upieczeniu ostudź w piekarniku bez wyjmowania z formy.
W międzyczasie przygotuj karmel. Weź cukier, wlej wodę i podgrzewaj, aż uzyskasz płynny karmel.
Dolej śmietankę i dosyp sól. Karmel gotuj, aż do momentu zgęstnienia.
Na koniec wystudzony sernik oblej karmelem i pozostaw do zastygnięcia.
Sernik z karmelem możesz także udekorować słonym popcornem.
Do zrobienia sernika z karmelem możesz także użyć kajmaku. Puszysty od sera sernik z kajmakiem będzie strzałem w dziesiątkę wśród ciast na Wielkanoc. Odrobina soli podkreśli i wydobędzie na pierwszy plan mleczny smak kajmaku. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!