Wegetarianizm nie jest dla każdego
Eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego może być podyktowana wieloma względami, religijnymi, kulturowymi, światopoglądowymi, moralnymi, czy zdrowotnymi. Nie każda jednak taka próba kończy się sukcesem. A o tym – jak wynika z badań – może wcale nie decydować siła naszej woli, lecz nasze geny.
– W tej chwili możemy powiedzieć, że genetyka odgrywa znaczącą rolę w wegetarianizmie i że niektórzy ludzie mogą genetycznie lepiej nadawać się do diety wegetariańskiej niż inni – powiedział główny autor badania opublikowanego w PLOS One, dr Nabeel Yaseen, emerytowany profesor patologii w Szkole Medycznej Feinbergów na Northwestern University w Chicago.
Indywidualne programy dietetyczne
– Duża część samozwańczych wegetarian, odpowiadając na szczegółowe kwestionariusze, faktycznie deklaruje spożywanie produktów mięsnych – stwierdził. – To sugeruje, że wiele osób, które chciałyby zostać wegetarianami, nie jest w stanie tego zrobić, a nasze dane sugerują, że genetyka jest przynajmniej jednym z powodów – zaznaczył.
W badaniu nie udało się określić, kto może być genetycznie predysponowany do wegetarianizmu, ale naukowcy mają nadzieję, że przyszłe badania pozwolą rozwiązać ten problem. Zdaniem dr Jose Ordovasa, profesora żywienia i genetyki na Uniwersytecie Tufts w Massachusetts, może to zaowocować lepszymi indywidualnymi programami żywieniowymi.
– Badanie podkreśla skomplikowany związek między naszymi genami a naszymi wyborami żywieniowymi, sugerując, że w przyszłości możemy mieć bardziej spersonalizowane programy dietetyczne oparte na predyspozycjach genetycznych – powiedział.
Wszystkiemu winne tłuszcze
Naukowcy zidentyfikowali trzy geny, które silnie korelują z wegetarianizmem. Kolejne 31 genów może mieć potencjalny związek z wegetarianizmem. Według badaczy geny te mają wpływ na to, jak przetwarzamy lipidy, czyli tłuszcze.
Jak zaznaczył autor badań, dr Yaseen, rośliny i mięso różnią się złożonością lipidów. Może więc być tak, że niektórzy ludzie, z racji posiadanych genów, potrzebują pewnych lipidów występujących w mięsie.
Świadoma decyzja, czy racjonalizacja
– Spekulujemy, że może to mieć związek z różnicami genetycznymi w metabolizmie lipidów i jego wpływem na funkcjonowanie mózgu, ale potrzebne są dalsze badania, aby zweryfikować tę hipotezę – powiedział Yaseen.
– To badanie rzuca światło na stosunkowo słabo zbadany obszar badań: genetykę stojącą za preferencjami żywieniowymi – powiedział z kolei dr Ordovás. – Powiązanie wariantów genetycznych z długoterminowym ścisłym wegetarianizmem sugeruje biologiczną podstawę tego wyboru żywieniowego, wykraczającą poza jedynie względy kulturowe, etyczne czy środowiskowe – dodał.
Źródło: CNN
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!
