FLESZ - Abonament RTV nie będzie ściągany od dłużników?

Nowa restauracja znanego kucharza mieści się w 5-gwiazdkowym Hotel & SPA Nosalowy Park przy ulicy Kościuszki, który mieści się w dawnej, zabytkowej willi. Jak zaznacza Wojciech Modest Amaro, ta restauracja jest spełnieniem jego marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca.
- Tutaj będę mógł cała masę fajnych projektów i pomysłów zmieścić. To ma być restauracja w formule bistro, biesiadowania, rodzinnych spotkań – zaznacza.
W swojej kuchni szef Amaro będzie w dużej mierze będzie wykorzystywał produkty spożywcze z Podhala i z Małopolski. - Bardziej interesowało mnie przejście się po górach, poszukanie inspiracji, które kiedyś kogoś nakręciły do dokonania kulinarnych odkryć. Są produkty, które są wyrabiane z lokalnych produktów pod moją recepturą – zdradza Wojciech Modest Amaro.
Już nawiązał kontakt z lokalnymi pszczelarzami, lokalnymi wytwórcami wędlin, czy serów. - Przydaje nam się też jagnięcina, z której korzystamy, ale w nie tak oczywisty sposób – dodaje.
Zdradza, że w jego restauracji będzie można spróbować specyficznego rodzaju bryndzy, która jest w pyłku pszczelim otaczana, następnie sezonowana, a dopiero potem podwędzana. - Nadaje to jej goryczkowatego, ale też kwiatowego aromatu. Robimy także szynkę z udźca jagnięcego, która niektórym kojarzy się z szynką parmeńską – wylicza. I dodaje, że w jego karcie będą też ryb, ale takich, które są sezonowane. Co jest wśród restauracji w Polsce wyjątkiem.
Szef nie chce zdradzać do końca jak będzie wyglądało menu. Zaznacza, że będą to dania na każdą kieszeń. - Menu będzie urozmaicone. Będą dania na tzw. ząb, żeby tu przyjść, posiedzieć, spróbować. Będą dania „do podziału” dla całego stołu, czy np. ciasto, które możemy wypiec na miejscu dla całej rodziny na koniec kolacji – opowiada znany szef kuchni. Do tego będzie szeroki wybór win, serów górskich etc. Dla dzieci zaś przygotował Modest Amaro specjalne, w pełni ekologiczne menu.
Zespół w kuchni już działa od dłuższego czasu. Pozostała załoga restauracji kończy szkolenia. Dobiega końca także dekorowanie restauracji. Wystrój lokalu został przygotowany przez żonę Wojciecha – Agnieszka Amaro. Restauracja jest w aranżacji trochę nowoczesnej, ale i rodzinnej. W głównej sali wisiały będą portrety żony szefa kuchni i jego córek.
- Chcieliśmy, żeby ten styl był jasny, by było tutaj dużo światła, powietrza, żeby każdy czuł się
tutaj swobodnie – zapowiada szef kuchni.
Restauracja Heart by Amaro miała być otwarta już w marcu. Jednak z uwagi na pandemię koronawirusa otwarcie zostało przesunięte o kilka miesięcy.
Ranking najpiękniejszych plaż nad Bałtykiem. TOP 15 najlepsz...
- Nieistniejące już tatrzańskie schroniska. Słyszeliście o nich?
- Koronawirus w Polsce [DANE, MAPY, WYKRESY]
- Parking pod Babia Górą w prokuraturze. Powstał nielegalnie
- Drożyzna nad morzem? Na Podhalu obiad zjesz za 15 zł
- Przyrodnicy uratowali przed utonięciem 500 susłów
- Urokliwe miejsca w Tatrach, gdzie nie będzie dzikich tłumów