Marta Siesicka-Osiak
wydawca onlineStrona ZdrowiaWarszawa
27 materiałów
W zakresie moich głównych zainteresowań znajduje się obecnie szeroko pojęta medycyna alternatywna, jednak tylko taka, która ma poparcie w badaniach naukowych. Jak mówił ojciec medycyny, Hipokrates:
„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.”, przy jednoczesnym założeniu, że: „W rzeczywistości są dwie możliwości, nauka i opinia; pierwsza rodzi wiedzę, druga ignorancję."
Z przyjemnością poznaję i zgłębiam właściwości zdrowotne poszczególnych roślin. W wielu przypadkach mogą być dużym wsparciem dla nowoczesnych terapii farmakologicznych, tak jak:
Lubię zwracać uwagę Czytelników na proste, naturalne sposoby, służące podniesieniu odporności i polepszeniu samopoczucia, które można osiągnąć m.in. przez:
Ze względu na dotychczasowe doświadczenie w portalu newsowym, odnajduję się także w pisaniu na temat aktualnych wydarzeń. Jestem ciekawa ludzi i lubię poznawać ich historie oraz opinie, dlatego chętnie rozmawiam także z profesjonalistami. W szczególności bliski jest mi temat rodzicielstwa i opieki nad dziećmi oraz szeroko pojęta psychologia. Z tej pasji powstały rozmowy ze specjalistkami:
- Zdarza Ci się straszyć swoje dziecko? Lepiej przestań. Psycholog mówi o negatywnych skutkach straszenia dziecka Babą Jagą i Złym Panem
- 5 pytań o zespół Aspergera. Ekspertka tłumaczy: skąd bierze się zaburzenie? Jakie daje objawy? Kiedy udać się z dzieckiem do specjalisty?
- Mama Terapeutka o budowaniu więzi z dzieckiem: bądź obecny, słuchaj, odpowiadaj, zaciekaw i baw się dobrze
Jak trafiłam do serwisu Strona Zdrowa?
Od 2007 roku lat pracuję jako dziennikarka i redaktorka. Na początku swojej kariery zawodowej, zanim trafiłam do Polska Press, byłam związana z drukowaną prasą wnętrzarska, a następnie z portalem zajmującym tematyką lokalną. Chcąc poszerzać swoje horyzonty, rozwijać zainteresowania i pogłębiać wiedzę, postanowiłam rozpocząć współpracę ze Stroną Zdrowia.
O mnie
Na co dzień staram się wykorzystywać w praktyce to, o czym piszę zawodowo. Praktykuję medytację i doceniam wypoczynek na łonie natury. Dużą przyjemność daje mi obcowanie z przyrodą, a także podglądanie jej cudów i uwiecznianie ich na zdjęciach. Moim nieodzownym towarzyszem od najmłodszych lat są książki.
Pasta twarogowa w trzech odsłonach: zielona, czerwona i różowa. Którą wybierzesz?
Pasty twarożkowe to zdrowa propozycja na śniadanie lub kolację. Najczęściej wykorzystuje się je jako dodatek do kanapek, choć można je także podać np. jako dip...
HIT DNIAPierś z kurczaka z rodzynkami. Pomysł na prosty i pyszny obiad
Pierś z kurczaka z rodzynkami to propozycja dla łasuchów. Z pewnością przypadnie ona do gustu osobom lubiącym słodkie smaki. Miód i brzoskwinie to dość...
Surówka z kapusty pekińskiej inaczej. Ten owoc nadaje jej zupełnie inny wymiar smaku
Surówka z kapusty pekińskiej to uniwersalny dodatek do obiadu, ale także lekka propozycja na imprezę. Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę lub gości? Podaj kapustę...
Biorę selera naciowego i robię z niego zupę. Zajada się nią cała rodzina
Zupa z selera naciowego to świetna alternatywa dla tradycyjnej jarzynowej. Przygotowuje się ją równie szybko i prosto. Jest smaczna i zdrowa, a jednocześnie...
HIT DNIADubajskie tiramisu skradnie każde serce. Przygotujesz je w kilka minut
Dubajska czekolada podbiła szturmem serca smakoszy na całym świecie. Dubajskie tiramisu to kolejna propozycja dla amatorów połączenia pistacji i „anielskich...
Cypryjskie kotleciki z mięsa mielonego. Zrób na obiad zamiast nuggetsów
Kotlety mielone to jeden z ulubionych obiadów Polaków. Dziś mam dla ciebie pomysł na przygotowanie ich w sposób inny niż zwykle. Co powiesz na cypryjskie...
Nigdy nie jedz makaronu po tym czasie. Zatrucie może skończyć się tragicznie
Zastanawiasz się, ile czasu może leżeć ugotowany makaron? Okazuje się, że nawet ten prawidłowo przechowywany może być niezdatny do spożycia już kilka dni po...
Dlaczego warto jeść kalafiora? Dostarcza witamin, wspomaga odchudzanie i pracę mózgu
Kalafior to niskokaloryczne warzywo, którego włączenie do codziennej diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jest wyjątkowo dobrym wyborem, dla osób na...
Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem
Jedzenie produktów sezonowych wpływa pozytywnie na nasze zdrowo. Właśnie dlatego warto sięgać po warzywa i owoce, które trafiają prosto „z pola na nasze...
Bombki z PRL-u – magia świątecznych wspomnień uwieczniona na zdjęciach
Szklane bombki z PRL-u przeżywają obecnie renesans. Dla jednych są reliktem, w którym zaklęte są ciepłe wspomnienia świąt sprzed lat. Innych fascynują jako...