Surówka z kapusty pekińskiej na słodko. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałeś! Ten owocowy dodatek całkowicie zmienia jej smak

Marta Siesicka-Osiak
Surówka z kapusty pekińskiej na słodko to pomysł na oryginalny dodatek do obiadu lub przekąskę na przyjęcie.
Surówka z kapusty pekińskiej na słodko to pomysł na oryginalny dodatek do obiadu lub przekąskę na przyjęcie. tsurukamedesign/GettyImages
Surówka z kapusty pekińskiej to uniwersalny dodatek do obiadu, ale także lekka propozycja na imprezę. Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę lub gości? Podaj kapustę pekińską na słodko. Dodatek owoców i miodu sprawi, że odkryjesz pekinkę na nowo. Wypróbuj przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z bananem.

Spis treści

Zawsze kiedy jestem na przyjęciu, z ciekawością próbuję nowych dań. Ostatnio moją uwagę przykuła surówka z kapusty pekińskiej podana na słodko. Muszę przyznać, że na początku nie byłam przekonana do połączenia pekinki i banana. Jednak szybko okazało się, że nie tylko świetnie się komponują, ale są wręcz zachwycające w tym niecodziennym duecie.

Dressing na bazie miodu i soku z cytryny jest lekkim, słodko-kwaśnym uzupełnieniem surówki. Prażone płatki migdałów sprawią z kolei, że każdy kęs jest idealnie chrupiący. Polecam ci ten przepis, jeśli chcesz wprowadzić urozmaicenie do swojej kuchni.

Sałatka z kapusty pekińskiej z bananem i miodowym dressingiem

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej:

  • 1 kapusta pekińska,

  • 2 banany,

  • 4 łyżki płatków migdałowych,

  • 4 łyżki oleju,

  • 4 łyżki soku z cytryny,

  • 2 łyżeczki miodu,

  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie surówki z pekinki z bananem

  1. Kapustę myję i szatkuję.

  2. Banany obieram i kroję na plasterki.

  3. Płatki migdałów prażę przez ok. minutę na suchej patelni, na średnim ogniu.

  4. Do małego słoiczka wlewam olej, sok z cytryny i miód oraz daję przyprawy.

  5. Zakręcam i energicznie wstrząsam do połączenia składników.

  6. Do dużej salaterki wykładam kapustę, na nią banany, polewam całość sosem i posypuję płatkami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl