Spis treści
Zawsze kiedy jestem na przyjęciu, z ciekawością próbuję nowych dań. Ostatnio moją uwagę przykuła surówka z kapusty pekińskiej podana na słodko. Muszę przyznać, że na początku nie byłam przekonana do połączenia pekinki i banana. Jednak szybko okazało się, że nie tylko świetnie się komponują, ale są wręcz zachwycające w tym niecodziennym duecie.
Dressing na bazie miodu i soku z cytryny jest lekkim, słodko-kwaśnym uzupełnieniem surówki. Prażone płatki migdałów sprawią z kolei, że każdy kęs jest idealnie chrupiący. Polecam ci ten przepis, jeśli chcesz wprowadzić urozmaicenie do swojej kuchni.
Sałatka z kapusty pekińskiej z bananem i miodowym dressingiem
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej:
2 banany,
4 łyżki płatków migdałowych,
4 łyżki oleju,
4 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki miodu,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie surówki z pekinki z bananem
Kapustę myję i szatkuję.
Banany obieram i kroję na plasterki.
Płatki migdałów prażę przez ok. minutę na suchej patelni, na średnim ogniu.
Do małego słoiczka wlewam olej, sok z cytryny i miód oraz daję przyprawy.
Zakręcam i energicznie wstrząsam do połączenia składników.
Do dużej salaterki wykładam kapustę, na nią banany, polewam całość sosem i posypuję płatkami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
