Spis treści
Przepis na makaron naleśnikowy, jak u babci

Czas przygotowania: 3 minuty + czas na smażenie naleśników
Porcja: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
2 jajka,
pół szklanki mąki,
pół szklanki mleka,
pół szklanki wody gazowanej,
szczypta soli,
2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Do miski miksera wsypuję mąkę, dodaję mleko i wodę, jajka i szczyptę soli.
Miksuję na gładką masę.
Rozgrzewam na średnim ogniu patelnię i delikatnie smarują ją olejem.
Wylewam tyle ciasta, aby przykryło dno cienką warstwą.
Smażę po ok. 2 minuty z każdej strony i zdejmuję naleśnika z patelni.
Ponownie smaruję patelnię olejem i powtarzam kroki 3-5 aż do skończenia się ciasta.
Ostudzone naleśniki zwijam po 2-3 sztuki w rulonik i kroję na wąskie paski.
Gotowy makaron dodaję do zupy.
Makaron naleśnikowy – danie z PRL-u w duchu zero waste
Makaron naleśnikowy to świetny pomysł na wykorzystanie naleśników, które zostały ci z obiadu. To prawdziwe danie w duchu zero waste. Naleśnikowe kluseczki dodane do rosołu lub pomidorowej sprawią, że poczujesz się jakbyś podróżował w czasie – do swojego dzieciństwa. Warto czasem przygotować takie zapomniane, babcine danie i podzielić się jego smakiem z młodszym pokoleniem.
Do przygotowania naleśników możesz też wykorzystać przepis na naleśniki białkowe lub razowe. Makaron naleśnikowy możesz też podsmażyć na patelni z kawałkami jabłek, orzechami i odrobiną cukru oraz cynamonu – w ten sposób otrzymasz pyszny deser na ciepło.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
