Makaron naleśnikowy do rosołu i nie tylko. Kulinarne wspomnienie z PRL-u. Najlepszy babciny przepis na kluski do rosołu

Marta Siesicka-Osiak
Makaron naleśnikowy to ciekawy pomysł na urozmaicenie tradycyjnego rosołu.
Makaron naleśnikowy to ciekawy pomysł na urozmaicenie tradycyjnego rosołu. Bernjuer/GettyImages
Makaron naleśnikowy to dla wielu z nas wspomnienie z dzieciństwa. Jeśli masz ochotę na taki nostalgiczny powrót do przeszłości, mam dla ciebie sprawdzony babciny przepis na makaron naleśnikowy. Jest szybki i prosty. W szczególności, jeśli wykorzystasz „wczorajsze” naleśniki.

Spis treści

Przepis na makaron naleśnikowy, jak u babci

Makaron naleśnikowy to ciekawy pomysł na urozmaicenie tradycyjnego rosołu.
Makaron naleśnikowy to ciekawy pomysł na urozmaicenie tradycyjnego rosołu.
Bernjuer/GettyImages

Czas przygotowania: 3 minuty + czas na smażenie naleśników

Porcja: dla 4 osób

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 jajka,

  • pół szklanki mąki,

  • pół szklanki mleka,

  • pół szklanki wody gazowanej,

  • szczypta soli,

  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Do miski miksera wsypuję mąkę, dodaję mleko i wodę, jajka i szczyptę soli.

  2. Miksuję na gładką masę.

  3. Rozgrzewam na średnim ogniu patelnię i delikatnie smarują ją olejem.

  4. Wylewam tyle ciasta, aby przykryło dno cienką warstwą.

  5. Smażę po ok. 2 minuty z każdej strony i zdejmuję naleśnika z patelni.

  6. Ponownie smaruję patelnię olejem i powtarzam kroki 3-5 aż do skończenia się ciasta.

  7. Ostudzone naleśniki zwijam po 2-3 sztuki w rulonik i kroję na wąskie paski.

  8. Gotowy makaron dodaję do zupy.

Makaron naleśnikowy – danie z PRL-u w duchu zero waste

Makaron naleśnikowy to świetny pomysł na wykorzystanie naleśników, które zostały ci z obiadu. To prawdziwe danie w duchu zero waste. Naleśnikowe kluseczki dodane do rosołu lub pomidorowej sprawią, że poczujesz się jakbyś podróżował w czasie – do swojego dzieciństwa. Warto czasem przygotować takie zapomniane, babcine danie i podzielić się jego smakiem z młodszym pokoleniem.

Do przygotowania naleśników możesz też wykorzystać przepis na naleśniki białkowe lub razowe. Makaron naleśnikowy możesz też podsmażyć na patelni z kawałkami jabłek, orzechami i odrobiną cukru oraz cynamonu – w ten sposób otrzymasz pyszny deser na ciepło.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl