Spis treści
Przepis na zupę z selera naciowego, jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Wystarczy przygotować podstawowy bulion warzywny, a następnie dodać do niego ziemniaki i selera naciowego. Ta zupa, mimo swojej prostoty, ma naprawdę wyjątkowy smak. Odpowiada zarówno wybrednym dzieciom, jak i dorosłym, szukającym oryginalnych dań. Zobacz, jak robiła ją moja mama.
Sprawdzony przepis na zupę z selera naciowego
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Porcja: dla 4-6 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki na zupę z selera naciowego:
300 g selera naciowego,
4 średniej wielkości ziemniaki,
2 łyżki śmietany,
włoszczyzna: 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka, 1 por, ćwierć selera,
2 ziarna ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
8 ziarenek pieprzu,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki do dekoracji.
Przepis na zupę selerową:
Włoszczyznę przygotuj jak na bulion, zalej 1,5 litrami wody, dodaj przyprawy i gotuj przez ok. 45 minut. Przecedź do mniejszego garnka.
Selera naciowego opłucz i pokrój w drobne talarki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Dodaj selera i ziemniaki do gorącego bulionu i gotuj przez kolejne pół godziny.
W tym czasie pokrój ugotowaną marchewkę w drobną kostkę.
Odlej jedną chochlę do miski i rozmieszaj ze śmietaną, po czym wlej całość z powrotem do garnka.
Dopraw zupę solą i pieprzem.
Nakładaj do głębokich talerzy dodając pokrojoną marchewkę i posypuj natką pietruszki.
Dlaczego warto jeść seler naciowy?
Seler naciowy to bardzo zdrowe i niedoceniane warzywo. Dlatego warto szukać wszelkich sposobów na to, aby włączyć je do swojej codziennej diety. Można przemycać je w sałatkach np. łącząc seler naciowy z kukurydzą lub w koktajlach.
Seler zawiera cenne składniki odżywcze i duże ilości błonnika, a przy tym jest niskokaloryczny. Jak czytamy na StronieZdrowia.pl:
Seler naciowy dostarcza w 100 gramach zaledwie 16 kcal, z czego 0,96 g białka, 0,042 g tłuszczu i 3 g węglowodanów i 1,6 g włókna pokarmowego. Indeks glikemiczny warzywa jest niski, ponieważ wynosi zaledwie 15 jednostek. Odpowiedni jest zatem dla diabetyków, osób z insulinoopornością oraz innymi zaburzeniami dotyczącymi gospodarki węglowodanowej.
Wśród właściwości zdrowotnych selera naciowego wymienia się m.in. jego działanie:
wspomagające pracę nerek,
obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
ułatwiające procesy trawienne.
Seler naciowy jest polecany każdemu, w szczególności osobom na diecie odchudzającej. Mam nadzieję, że przepis na zupę z selera zachęci cię do włączenia go na stałe do swojego menu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
