Tę zupę uwielbiałam w dzieciństwie. Twoja rodzina też ją pokocha. Moja mama wiedziała, jak ją zrobić, żeby znikała w jeden dzień

Marta Siesicka-Osiak
Zupa z selera naciowego to świetny sposób na włączenie go do codziennej diety.
Zupa z selera naciowego to świetny sposób na włączenie go do codziennej diety. fcafotodigital/GettyImages
Zupa z selera naciowego to świetna alternatywa dla tradycyjnej jarzynowej. Przygotowuje się ją równie szybko i prosto. Jest smaczna i zdrowa, a jednocześnie dość niespotykana. Wypróbuj przepis, który przypomina mi smak z dzieciństwa.

Spis treści

Przepis na zupę z selera naciowego, jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Wystarczy przygotować podstawowy bulion warzywny, a następnie dodać do niego ziemniaki i selera naciowego. Ta zupa, mimo swojej prostoty, ma naprawdę wyjątkowy smak. Odpowiada zarówno wybrednym dzieciom, jak i dorosłym, szukającym oryginalnych dań. Zobacz, jak robiła ją moja mama.

Sprawdzony przepis na zupę z selera naciowego

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Porcja: dla 4-6 osób

Poziom trudności: łatwy

Składniki na zupę z selera naciowego:

  • 300 g selera naciowego,

  • 4 średniej wielkości ziemniaki,

  • 2 łyżki śmietany,

  • włoszczyzna: 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka, 1 por, ćwierć selera,

  • 2 ziarna ziela angielskiego,

  • 2 liście laurowe,

  • 8 ziarenek pieprzu,

  • sól i pieprz do smaku,

  • natka pietruszki do dekoracji.

Przepis na zupę selerową:

  1. Włoszczyznę przygotuj jak na bulion, zalej 1,5 litrami wody, dodaj przyprawy i gotuj przez ok. 45 minut. Przecedź do mniejszego garnka.

  2. Selera naciowego opłucz i pokrój w drobne talarki.

  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

  4. Dodaj selera i ziemniaki do gorącego bulionu i gotuj przez kolejne pół godziny.

  5. W tym czasie pokrój ugotowaną marchewkę w drobną kostkę.

  6. Odlej jedną chochlę do miski i rozmieszaj ze śmietaną, po czym wlej całość z powrotem do garnka.

  7. Dopraw zupę solą i pieprzem.

  8. Nakładaj do głębokich talerzy dodając pokrojoną marchewkę i posypuj natką pietruszki.

Dlaczego warto jeść seler naciowy?

Seler naciowy to bardzo zdrowe i niedoceniane warzywo. Dlatego warto szukać wszelkich sposobów na to, aby włączyć je do swojej codziennej diety. Można przemycać je w sałatkach np. łącząc seler naciowy z kukurydzą lub w koktajlach.

Seler zawiera cenne składniki odżywcze i duże ilości błonnika, a przy tym jest niskokaloryczny. Jak czytamy na StronieZdrowia.pl:

Seler naciowy dostarcza w 100 gramach zaledwie 16 kcal, z czego 0,96 g białka, 0,042 g tłuszczu i 3 g węglowodanów i 1,6 g włókna pokarmowego. Indeks glikemiczny warzywa jest niski, ponieważ wynosi zaledwie 15 jednostek. Odpowiedni jest zatem dla diabetyków, osób z insulinoopornością oraz innymi zaburzeniami dotyczącymi gospodarki węglowodanowej.

Wśród właściwości zdrowotnych selera naciowego wymienia się m.in. jego działanie:

  • wspomagające pracę nerek,

  • obniżające ciśnienie tętnicze krwi,

  • ułatwiające procesy trawienne.

Seler naciowy jest polecany każdemu, w szczególności osobom na diecie odchudzającej. Mam nadzieję, że przepis na zupę z selera zachęci cię do włączenia go na stałe do swojego menu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl