Pasta twarogowa z rzodkiewką, suszonymi pomidorami czy ziołami? Wypróbuj nasze przepisy i znajdź swoją ulubioną pastę do kanapki

Marta Siesicka-Osiak
Pasta twarogowa z ziołami to pomysł na szybki i zdrowy dodatek do kanapek.
Pasta twarogowa z ziołami to pomysł na szybki i zdrowy dodatek do kanapek. anetagu/123RF
Pasty twarożkowe to zdrowa propozycja na śniadanie lub kolację. Najczęściej wykorzystuje się je jako dodatek do kanapek, choć można je także podać np. jako dip do warzyw. Dziś polecam ci trzy przepisy na bajecznie kolorowe i pachnące pasty do kanapek – zieloną, różową i czerwoną. Sprawdź, co sprawia, że są takie pyszne.

Spis treści

Zielona pasta twarogowa – przepis na pastę do kanapki z ziołami

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: dla 4 osób

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 150 g ulubionego twarożku,

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%,

  • po pół pęczku: koperku, szczypiorku i natki pietruszki,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz twarogu – przepuść go przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieć widelcem.

  2. Serek przełóż do miseczki i dodaj do niego śmietanę lub jogurt – dokładnie wymieszaj.

  3. Dodaj zioła i przyprawy oraz sok z cytryny, ponownie wymieszaj.

  4. Posmaruj kanapkę i ciesz się smakiem!

Różowa pasta twarogowa – przepis na pastę do kanapki z rzodkiewką

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: dla 4 osób

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 150 g ulubionego twarożku,

  • 5-6 większych rzodkiewek,

  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Jeżeli bazą twojej pasty jest twaróg to najpierw przepuść go przez praskę albo bardzo dokładnie rozgnieć widelcem i przełóż do miski.

  2. Rzodkiewki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw na pięć minut, a następnie odlej nadmiar soku.

  3. Do serka dodaj koperek, startą rzodkiewkę oraz przyprawy i sok z cytryny. Wymieszaj.

  4. Twoja pasta jest gotowa do jedzenia!

Czerwona pasta twarogowa – przepis na pastę do kanapki z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: dla 4 osób

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 150 g ulubionego twarożku,

  • 3-4 suszone pomidory,

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,

  • kilka liści świeżej bazylii,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • szczypta soli, czosnku granulowanego i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Twaróg rozgnieć widelcem lub przepuść przez praskę, serek typu philadelphia lub kanapkowy od razu przełóż do miski.

  2. Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokój bardzo drobno.

  3. Bazylię umyj i posiekaj.

  4. Do serka dodaj jogurt, pomidory oraz bazylię i dobrze wymieszaj.

  5. Dopraw do smaku solą, czosnkiem, pieprzem i sokiem z cytryny.

Do przygotowania past twarogowych możesz wykorzystać zarówno twaróg tłusty, półtłusty lub serek philadelphia, jak i serek kanapkowy. Proporcje dodatków, ziół czy przypraw możesz dopasować do swoich upodobań.

Kanapki z pastą twarogową wyglądają jeszcze lepiej kiedy udekorujesz je cienkimi plastrami ogórka lub rzodkiewki oraz świeżymi ziołami. Baw się ich smakami i kolorami!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl