Spis treści
Pierś kurczaka z rodzynkami – przepis na prosty obiad
Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka,
2-3 łyżki miodu,
garść rodzynek,
2-3 połówki brzoskwini z puszki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Oczyść kurczaka i wytnij z niego filety.
Oprósz mięso solą i pieprzem.
Obsmaż filety na oleju po 3-4 minuty z każdej strony aż mięso puści soki.
Dodaj na patelnię miód i garść rodzynek.
Duś całość pod przykryciem przez ok. 20-30 minut przewracając mięso co jakiś czas.
Jeśli sos zbyt się zredukuje, możesz dodać kilka łyżek wody lub sosu z brzoskwiń.
Na sam koniec duszenia dodaj pokrojoną w grube plastry brzoskwinię.
Z czym podać pierś kurczaka z rodzynkami?
Pierś z kurczaka na słodko to danie, które jest w mojej rodzinie od dawna. Zliczam je do moich comfort food. Szczególnie lubię je przygotowywać zimą, kiedy słodki smak miodu, rodzynek i owoców zawsze poprawia mi humor.
Pierś z kurczaka z rodzynkami najlepiej smakuje podana z ryżem i sałatką owocową. Możesz przygotować ją z dowolnych owoców. Ja najbardziej lubię połączenie chrupiącego jabłka z bananem i pomarańczą. Owoce obieram, kroję w kostkę i zalewam jogurtem naturalnym. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
