Dubajski deser na walentynki i nie tylko. Takiego tiramisu jeszcze nie jadłeś. Uważaj, bo to połączenie smaków uzależnia!

Marta Siesicka-Osiak
Dubajskie tiramisu sprawdza się jako szybkie ciasto bez pieczenia na imprezę, ale też jako modny deser w kubeczkach lub pucharkach.
Dubajskie tiramisu sprawdza się jako szybkie ciasto bez pieczenia na imprezę, ale też jako modny deser w kubeczkach lub pucharkach. brebca/GettyImages
Dubajska czekolada podbiła szturmem serca smakoszy na całym świecie. Dubajskie tiramisu to kolejna propozycja dla amatorów połączenia pistacji i „anielskich włosów”. Ten przepyszny deser można przygotować dosłownie w 10 minut. To idealna propozycja na Walentynki.

Spis treści

Dubajskie tiramisu to wariacja na temat dubajskiej czekolady. To szybkie ciasto bez pieczenia możesz przygotować, jako deser w kubeczkach lub pucharkach albo w większym szklanym naczyniu. Jeśli chcesz zrobić większą porcję – zwiększ odpowiednio ilość składników.

Dubajskie tiramisu – składniki na pyszny deser z pistacjami

Czas przygotowania: 10 minut + 2 godziny na schłodzenie

Porcja: dla 2 osób

Poziom trudności: łatwy

Składniki na spód:

  • 6 podłużnych biszkoptów,

  • 75 ml ostudzonej kawy.

Składniki na krem:

  • 125 ml śmietanki 36 proc.,

  • 1,5 łyżki mascarpone,

  • 10 g cukru pudru.

  • 150 g ciasta kadayif (nazywanego też kataifi lub anielskimi włosami),

  • 2 łyżki kremu pistacjowego,

  • 1/2 łyżeczki pasty sezamowej tahini.

Do dekoracji:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady + ok. 25 ml śmietanki,

  • 15 g posiekanych pistacji.

Przepis na szybkie dubajskie tiramisu

  1. Biszkopty zanurzam na chwilę w mocnej kawie i układam na dnie naczynia, po ok. 3 sztuki na osobę.

  2. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, a następnie dodaję mascarpone i jeszcze raz krótko ubijam na gładką puszystą masę. Wykładam warstwę na biszkopty.

  3. Nitki ciasta kataifi podsmażam na patelni z odrobiną masła na złoty kolor, jeśli nie były wcześniej smażone. Następnie przekładam je do miski i mieszam z kremem pistacjowym oraz pastą tahini. Wykładam warstwę na śmietanę.

  4. Gorzką czekoladę łamię na małe kawałki i delikatnie rozpuszczam razem z dodatkiem śmietanki w kąpieli wodnej. Polewam czekoladą deser.

  5. Wstawiam do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Jak dekorować dubajskie ciasto?

Niezależnie od tego przy zrobisz tiramisu w pucharkach czy w większym naczyniu, nie możesz zapomnieć o odpowiedniej dekoracji. Ja przyozdabiam je zawsze posiekanymi pistacjami i anielskimi włosami. Możesz też dodatkowo posypać wierzch ciasta płatkami róży.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl