Spis treści
Dubajskie tiramisu to wariacja na temat dubajskiej czekolady. To szybkie ciasto bez pieczenia możesz przygotować, jako deser w kubeczkach lub pucharkach albo w większym szklanym naczyniu. Jeśli chcesz zrobić większą porcję – zwiększ odpowiednio ilość składników.
Dubajskie tiramisu – składniki na pyszny deser z pistacjami
Czas przygotowania: 10 minut + 2 godziny na schłodzenie
Porcja: dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki na spód:
6 podłużnych biszkoptów,
75 ml ostudzonej kawy.
Składniki na krem:
125 ml śmietanki 36 proc.,
1,5 łyżki mascarpone,
10 g cukru pudru.
150 g ciasta kadayif (nazywanego też kataifi lub anielskimi włosami),
2 łyżki kremu pistacjowego,
1/2 łyżeczki pasty sezamowej tahini.
Do dekoracji:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady + ok. 25 ml śmietanki,
15 g posiekanych pistacji.
Przepis na szybkie dubajskie tiramisu
Biszkopty zanurzam na chwilę w mocnej kawie i układam na dnie naczynia, po ok. 3 sztuki na osobę.
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, a następnie dodaję mascarpone i jeszcze raz krótko ubijam na gładką puszystą masę. Wykładam warstwę na biszkopty.
Nitki ciasta kataifi podsmażam na patelni z odrobiną masła na złoty kolor, jeśli nie były wcześniej smażone. Następnie przekładam je do miski i mieszam z kremem pistacjowym oraz pastą tahini. Wykładam warstwę na śmietanę.
Gorzką czekoladę łamię na małe kawałki i delikatnie rozpuszczam razem z dodatkiem śmietanki w kąpieli wodnej. Polewam czekoladą deser.
Wstawiam do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Jak dekorować dubajskie ciasto?
Niezależnie od tego przy zrobisz tiramisu w pucharkach czy w większym naczyniu, nie możesz zapomnieć o odpowiedniej dekoracji. Ja przyozdabiam je zawsze posiekanymi pistacjami i anielskimi włosami. Możesz też dodatkowo posypać wierzch ciasta płatkami róży.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
