Kruche cannoli są jak włoskie rurki z kremem. Sekret tkwi w chrupiącym cieście i aksamitnym nadzieniu. Rozkoszuj się nimi w tłusty czwartek

Anna Daniluk
Kruche cannoli to smażone rurki z kremem wypełnione aksamitnym kremem z pistacjami.
Kruche cannoli to smażone rurki z kremem wypełnione aksamitnym kremem z pistacjami. fcafotodigital/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące rumiane rurki faszerowane kremem pistacjowym to przysmak dobrze znany we Włoszech. W szczególności na Sycylii. Dzięki temu przepisowi na cannoli możesz bez wychodzenia z domu poczuć smak włoskiego deseru. Polecam ci podawać go z filiżanką mocnej kawy, która zrównoważy słodki smak i dopełni aromat orzechów. Poznaj przepis na chrupiące cannoli z kremem pistacjowym.

W skrócie:

Sycylijskie cannoli, czyli rurki smażone na głębokim tłuszczu, to jeden z najbardziej charakterystycznych włoskich słodkości. Podobne są do polskich rurek z kremem. Tradycyjnie nadziewane są ricottą i owocami. Jednak możesz je wypełnić modną pastą pistacjową wymieszanym np.: z serkiem śmietankowym. Wyrazisty i kremowy farsz o orzechowym smaku doskonale komponuje się z chrupiącym ciastem. Zdecydowanie te składniki tworzą uzależniający smak. Obiecuję, że będą znikać z patery na ciasto w mgnieniu oka.

Cannoli – przepis z kremem pistacjowym

Liczba porcji: 10-12 sztuk.

Czas przygotowania: 90 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,

  • 1 łyżka cukru,

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,

  • 1 szczypta soli,

  • 30 g masła,

  • 1 jajko,

  • 50 ml białego wina lub octu winnego,

  • olej do smażenia.

Krem pistacjowy:

  • 250 g ricotty,

  • 100 g kremu pistacjowego,

  • 50 g cukru pudru,

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Dodatki:

  • 50 g posiekanych pistacji,

  • cukier puder do posypania,

  • roztopiona czekolada.

Jak zrobić cannoli?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku w misce połącz mąkę, cukier, cynamon i sól. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami.

  2. Wbij jajko i stopniowo dolewaj wino lub ocet, wyrabiając elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.

  3. Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt i wytnij kółka o średnicy około 10 cm.

  4. Każdy kawałek owiń wokół metalowej foremki do cannoli, sklejając brzegi odrobiną wody lub białka jajka.

  5. W rondlu rozgrzej olej do 180°C. Smaż cannoli partiami przez około 2 minuty, aż będą złociste i chrupiące.

  6. Odsącz na ręczniku papierowym i ostudź, a następnie delikatnie zdejmij z foremek.

  7. Następnie ricottę lub inny serek śmietankowy przetrzyj przez sitko, aby nabrał aksamitnej konsystencji.

  8. Dodaj krem pistacjowy, cukier puder i wanilię, dokładnie mieszając. Na koniec wsyp posiekane pistacje.

  9. Za pomocą rękawa cukierniczego napełnij cannoli kremem pistacjowym. Możesz posypać je cukrem pudrem i z obu stron posypać posiekanymi orzeszkami.

  10. Możesz też zrobić wersję z czekoladą. Zanurz ich końce płynnej czekoladzie i posyp posiekanymi pistacjami.

  11. Gotowe cannoli świetnie smakują po chwilowym wystudzeniu, gdy czekolada zdąży zastygnąć na chrupiącym cieście.

Domowe cannoli z kremem pistacjowym to wyjątkowy frykas dla smakoszy włoskich deserów. Chrupiąca skorupka i aksamitne, pistacjowe nadzienie tworzą zestawienie smaków, które zapamiętasz na długo. Takie połączenie smaków jest bliskie takim deserom jak praliny w stylu dubajskiej czekolady lub tiramisu dubajskie. W każdym z nich znajdziesz czekoladę, pistacje oraz kruche ciasto, które przyjemnie trzaska podczas gryzienia. Przekonaj się, że w prosty sposób urozmaicisz desery na tłusty czwartek. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl