W skrócie:
Mazurek pistacjowy – przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: na 10 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
250 g mąki pszennej,
150 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
1 żółtko,
szczypta soli.
Krem pistacjowy z białą czekoladą:
200 g pasty pistacjowej,
250 g mascarpone,
150 g białej czekolady,
50 g posiekanych pistacji.
Do dekoracji:
pestki z 1 granatu,
30 g posiekanych pistacji,
1 łyżka liofilizowanych malin do dekoracji.
Jak zrobić mazurek pistacjowy?
Sposób przygotowania:
Na początku zrób kruche ciasto. Przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier puder i sól do miski.
Następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka.
Dorzuć żółtko i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odkrój nożem z formy.
Nakłuj widelcem, połóż papier do pieczenia, wysyp groch lub kulki ceramiczne i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Gotowy spód z kruchego ciasta odstaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem pistacjowy z białą czekoladą. Najpierw rozkrusz białą czekoladę, rozpuść ją w kąpieli wodnej i ostudź.
W misce umieść serek mascarpone, pastę pistacjową i cukier puder.
Zmiksuj, stopniowo dodawaj rozpuszczoną białą czekoladę, aż powstanie gładki krem.
Przestudzonym kremem pistacjowym z białą czekoladą posmaruj ostudzony spód mazurka.
Wierzch udekoruj posiekanymi pistacjami. Możesz też ozdobić go owocami granatu lub malinami.
Gotowy mazurek pistacjowy wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby krem stężał.
Ten niesamowity przepis na mazurka pistacjowego możesz zrobić dzień wcześniej. Smakuje jeszcze lepiej po nocy spędzonej w lodówce. Domowy mazurek pistacjowy sprawdzi się idealnie, jeśli chcesz podjąć gości niemal po królewsku na Wielkanoc. To dubajskie ciasto sprawdza się także na podwieczorek do filiżanki gorącej kawy. Niech zmotywuje cię do zrobienia przysmaku godnego fanów pistacji. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
