Co jeść zimą?
Podstawą zdrowego żywienia jest regularność posiłków. Należy jeść co około 3-4 godziny.
Dieta (również zimą) powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb i preferencji, takich jak:
- aktywność fizyczna,
- wiek,
- płeć,
- stan fizjologiczny,
- rodzaj wykonywanej pracy.
Dieta zimą? Lokalne produkty nieprzetworzone
Należy wybierać nieprzetworzone produkty dostępne w naszym rejonie. Zimą gama owoców i warzyw zdecydowanie zawęża się, stąd wybierajmy europejskie dary natury. Im większa odległość uprawy warzyw i owoców od Polski, tym roślina musiała być szybciej zerwana, dłużej transportowana. Efektem tego jest zrywanie niedojrzałych warzyw i transportowanie ich w folii lub zasypanych środkami chemicznymi.
Kolejną ważną wskazówką w wyborze produktów jest czytanie ich składu, im jest krótszy tym lepiej.
Drugim ważnym składnikiem zdrowej diety są produkty pełnoziarniste:
- pieczywo,
- ale i kasze,
- ryże,
- makarony.
Możemy spożywać je na obiad, ale również na kolację w formie warzywnych zapiekanek, np. zapiekanka makaronowa z brokułem i szpinakiem lub legendarny ryż z jabłkami i cynamonem.
Źródła białka:
- ryby,
- jaja,
- nabiał,
- mięso drobiowe - jak najbardziej.
- Mięsa raczej gotowane, duszone czy pieczone, rzadziej smażone w panierce.
Urozmaicajmy swoje dania:
- orzechami,
- nasionami,
- pestkami.
Można nimi posypywać zupy, kanapki, dania obiadowe.
Pamiętajmy, że spożywanie posiłków ma na celu odżywienie organizmu i dostarczenie mu energii, dlatego nie głodźmy naszych ciał, jedzmy do sytości i cieszmy się z luksusu zdrowego stylu życia!
Od 2014 roku Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 7 porcji warzyw i owoców dziennie. Porcja to tyle, co mieści się w pięści.
Podsumowaniem diety, która ma dać nam zdrowie powinien być ruch, nawet ten najmniejszy.