W dzisiejszym rozwijającym się w niesamowitym tempie świecie także technologie mleczarstwa muszą przystawać do coraz bardziej innowacyjnych i zaawansowanych realiów - argumentuje firma w komunikacie. I przypomina, że jednym z istotnych kroków poczynionych przez Mlekovitę w kierunku wzmocnienia pozycji lidera branży kreującego nowoczesny model biznesu mleczarskiego była największa w historii firmy inwestycja: Fabryka Proszków Mlecznych.
90-lecie Mlekovity. Spółdzielnia pokazała swoje najnowsze in...
Objęła ona budowę całego zakładu produkcyjnego na 4,5-hektarowej działce znajdującej się ok. 200 m od istniejącego zakładu w Wysokiem Mazowieckiem. W fabryce zbudowanej za ok. 320 mln zł, zostało zatrudnionych ponad 100 osób; w ciągu doby zakład może przetwarzać 2 miliony litrów mleka lub serwatki.
Inspiracją do inwestycji w kategorię proszków mlecznych jest nie tylko fakt, że proszki mleczne są jedynym produktem mleczarskim obecnym na wszystkich światowych rynkach, ale przede wszystkim rosnące zapotrzebowanie na różnego rodzaju ich asortyment.
– Zgodnie z od lat realizowaną strategią firmy także i przy okazji tej inwestycji stawiamy na rozwiązania i produkty innowacyjne. Do uruchomienia Fabryki Proszków Mlecznych w naszym asortymencie znajdowały się mleko w proszku pełne i odtłuszczone, serwatka w proszku i serwatka w proszku demineralizowana oraz maślanka w proszku - wyjaśnia Dariusz Sapiński, prezes Grupy Mlekovita. - Dzięki konsekwentnemu rozwojowi firmy i ogromnym możliwościom, jakie stworzyła nowa fabryka, Mlekovita dysponuje 12 instalacjami do produkcji proszków mlecznych w różnych konfiguracjach i już teraz znacząco poszerzyła asortyment o takie wyroby, których dotychczas nie posiadała w swojej ofercie handlowej, czyli m.in. koncentraty białek serwatkowych (WPC 80), koncentraty białek mleka (MPC 75), permeat, mleko w proszku pełne instant i aglomerowane, mleko w proszku odtłuszczone instant i półistantyzowane, serwatkę w proszku z tłuszczem roślinnym, instant proszek mleczny z tłuszczem roślinnym (Fat Filled Milk Powder – FFMP), śmietankę w proszku. W dłuższej perspektywie możliwości fabryki pozwolą produkować wiele innych ciekawych i innowacyjnych wyrobów, np. produkty mleczne w proszku w standardzie odżywek dla dzieci – dodaje z dumą Dariusz Sapiński.
Czytaj też: Aż trzy inwestycje wykonane przez Unibep SA z nagrodami Budowa Roku 2017
Firma podkreśla, że jej nowa inwestycja to nie tylko przykład innowacyjności w technice i technologii, to wręcz działalność pionierska. Wyróżnia ją kompleksowe zagospodarowanie surowca (rozwiązanie nie stosowane do tej pory); pełna uniwersalność, pozwalającą na wytwarzanie dowolnego proszku, nie tylko mlecznego, ale również ze zróżnicowanymi dodatkami funkcjonalnymi (np. witaminami); produkcja białek serwatkowych z kompleksowym zagospodarowaniem permeatu oraz zastosowanie maszyn produkujących w najwyższym standardzie higienicznym w Europie.
Dzięki nowej inwestycji Mlekovita wzmacnia swoją pozycję rynkową i rozszerza asortyment oferowany poza granicami Polski – obecnie już w 159 krajach świata.
W tej chwili w nowym zakładzie Mlekovity w Wysokiem Mazowieckiem powstają m.in.:
- koncentrat białek serwatkowych WPC 80 Herkules / Super Body Active 30 g / 700 g. To najwyższej jakości, w stu procentach naturalny, czysty koncentrat białka serwatkowego. Nie zawiera słodzików i aromatów. To źródło pełnowartościowych białek (w tym aminokwasów BCAA), które m.in. przyczyniają się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz wapnia niezbędnego dla mocnych kości i zdrowych zębów. Szczególnie polecany sportowcom, zwłaszcza przedstawicielom sportów sylwetkowych, siłowych i wytrzymałościowych, uprawiającym kulturystykę czy fitness., u których rośnie zapotrzebowanie na białko ze względu na zwiększony wysiłek fizyczny.
- mleko w proszku pełne instant. To produkt, który jest sprawdzonym dodatkiem do wielu wypieków i słodkich deserów, którym dodaje smaku i wartości odżywczych oraz ułatwia ich przygotowanie. Mleko w proszku pełne instant przeznaczone jest do bezpośredniego spożycia po rozpuszczeniu, jako składnik koktajli (zwłaszcza dla osób aktywnych i sportowców), gorących napoi (takich jak kawa czy kakao), deserów i wypieków. Zawiera cenne dla zdrowia składniki odżywcze: pełnowartościowe białko, które m.in. przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości; jest cennym źródłem wapnia niezbędnego dla mocnych kości i zdrowych zębów.
- permeat serwatki w proszku – otrzymywany z płynnego permeatu serwatki, który powstał w procesie wytwarzania koncentratu białek serwatkowych, a następnie poddany został procesowi suszenia rozpyłowego. Jako produkt bogaty w laktozę oraz sole mineralne znajduje szerokie zastosowanie podczas produkcji ciastek, pieczywa, napojów, słodyczy, lodów oraz innych produktów w przemyśle spożywczym oraz paszowym.
- Fat Filled Milk Powder – proszek mleczny z tłuszczem roślinnym FFMP, który jest produkowany z płynnego mleka krowiego, pasteryzowanego z dodatkiem tłuszczu roślinnego palmowego, a następnie poddawany procesowi suszenia rozpyłowego. Jest doskonałym zamiennikiem mleka w proszku pełnego. Ma wiele zastosowań w przemyśle spożywczym, m.in. w piekarnictwie, cukiernictwie, w produkcji koncentratów, suchych mieszanek, czekolad, deserów, kremowych nadzień, sosów i innych produktów.
- Instant Fat Filled Milk Powder – instant proszek mleczny z tłuszczem roślinnym IFFMP, który jest produkowany z płynnego mleka krowiego, pasteryzowanego z dodatkiem tłuszczu roślinnego palmowego, poddany procesowi suszenia rozpyłowego, a następnie procesowi instantyzacji z wykorzystaniem lecytyny słonecznikowej. zamiennikiem mleka w proszku pełnego. Ma wiele zastosowań w przemyśle spożywczym m.in. w piekarnictwie, cukiernictwie, w produkcji koncentratów, suchych mieszanek, czekolad, deserów, kremowych nadzień, sosów i innych produktów.
Łącznie, dzięki produkcji we wszystkich swoich proszkowniach: dwóch w centrali grupy oraz dwóch ulokowanych w zakładach w Lubawie i Trzebownisku, Mlekobvita oferuje już blisko 60 różnych wyrobów w proszku i planuje dalsze rozszerzanie gamy asortymentowej, m.in. w najbliższym czasie o WPC 80 w wersjach smakowych. Rekordowy skup na poziomie ponad 2 mld 140 mln litrów mleka, nowy asortyment i znaczący wzrost zdolności produkcyjnych dzięki uruchomieniu Fabryki Proszków Mlecznych sprawił, że ilość sprzedanych proszków mlecznych w roku 2018 w porównaniu do wyników sprzed dwóch lat wzrosła aż o ponad 60 proc. i osiągnęła poziom 100 tysięcy ton.
"To dla Zakopanego będzie to oznaczać czystsze powietrze".
List intencyjny na dostawy LNG dla Mlekovity na 90. urodziny firmy