Grupa Mlekovita w roku 2018: rekordy skupu i sprzedaży spółdzielni z Wysokiego Mazowieckiego

peż
SM Mlekovita skupiła w 208 roku ponad 2,1 mld litrów mleka – to kolejny rekordowy wynik w ponad 90-letniej historii firmy. Dzięki temu oraz poczynionym inwestycjom wzrosła także produkcja proszków mlecznych, osiągając poziom 100 tysięcy wyprodukowanych ton, dostarczonych na rynki całego świata.

W dzisiejszym rozwijającym się w niesamowitym tempie świecie także technologie mleczarstwa muszą przystawać do coraz bardziej innowacyjnych i zaawansowanych realiów - argumentuje firma w komunikacie. I przypomina, że jednym z istotnych kroków poczynionych przez Mlekovitę w kierunku wzmocnienia pozycji lidera branży kreującego nowoczesny model biznesu mleczarskiego była największa w historii firmy inwestycja: Fabryka Proszków Mlecznych.

90-lecie Mlekovity. Spółdzielnia pokazała swoje najnowsze in...

Objęła ona budowę całego zakładu produkcyjnego na 4,5-hektarowej działce znajdującej się ok. 200 m od istniejącego zakładu w Wysokiem Mazowieckiem. W fabryce zbudowanej za ok. 320 mln zł, zostało zatrudnionych ponad 100 osób; w ciągu doby zakład może przetwarzać 2 miliony litrów mleka lub serwatki.

Inspiracją do inwestycji w kategorię proszków mlecznych jest nie tylko fakt, że proszki mleczne są jedynym produktem mleczarskim obecnym na wszystkich światowych rynkach, ale przede wszystkim rosnące zapotrzebowanie na różnego rodzaju ich asortyment.

– Zgodnie z od lat realizowaną strategią firmy także i przy okazji tej inwestycji stawiamy na rozwiązania i produkty innowacyjne. Do uruchomienia Fabryki Proszków Mlecznych w naszym asortymencie znajdowały się mleko w proszku pełne i odtłuszczone, serwatka w proszku i serwatka w proszku demineralizowana oraz maślanka w proszku - wyjaśnia Dariusz Sapiński, prezes Grupy Mlekovita. - Dzięki konsekwentnemu rozwojowi firmy i ogromnym możliwościom, jakie stworzyła nowa fabryka, Mlekovita dysponuje 12 instalacjami do produkcji proszków mlecznych w różnych konfiguracjach i już teraz znacząco poszerzyła asortyment o takie wyroby, których dotychczas nie posiadała w swojej ofercie handlowej, czyli m.in. koncentraty białek serwatkowych (WPC 80), koncentraty białek mleka (MPC 75), permeat, mleko w proszku pełne instant i aglomerowane, mleko w proszku odtłuszczone instant i półistantyzowane, serwatkę w proszku z tłuszczem roślinnym, instant proszek mleczny z tłuszczem roślinnym (Fat Filled Milk Powder – FFMP), śmietankę w proszku. W dłuższej perspektywie możliwości fabryki pozwolą produkować wiele innych ciekawych i innowacyjnych wyrobów, np. produkty mleczne w proszku w standardzie odżywek dla dzieci – dodaje z dumą Dariusz Sapiński.

Czytaj też: Aż trzy inwestycje wykonane przez Unibep SA z nagrodami Budowa Roku 2017

Firma podkreśla, że jej nowa inwestycja to nie tylko przykład innowacyjności w technice i technologii, to wręcz działalność pionierska. Wyróżnia ją kompleksowe zagospodarowanie surowca (rozwiązanie nie stosowane do tej pory); pełna uniwersalność, pozwalającą na wytwarzanie dowolnego proszku, nie tylko mlecznego, ale również ze zróżnicowanymi dodatkami funkcjonalnymi (np. witaminami); produkcja białek serwatkowych z kompleksowym zagospodarowaniem permeatu oraz zastosowanie maszyn produkujących w najwyższym standardzie higienicznym w Europie.

Dzięki nowej inwestycji Mlekovita wzmacnia swoją pozycję rynkową i rozszerza asortyment oferowany poza granicami Polski – obecnie już w 159 krajach świata.

W tej chwili w nowym zakładzie Mlekovity w Wysokiem Mazowieckiem powstają m.in.:
- koncentrat białek serwatkowych WPC 80 Herkules / Super Body Active 30 g / 700 g. To najwyższej jakości, w stu procentach naturalny, czysty koncentrat białka serwatkowego. Nie zawiera słodzików i aromatów. To źródło pełnowartościowych białek (w tym aminokwasów BCAA), które m.in. przyczyniają się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz wapnia niezbędnego dla mocnych kości i zdrowych zębów. Szczególnie polecany sportowcom, zwłaszcza przedstawicielom sportów sylwetkowych, siłowych i wytrzymałościowych, uprawiającym kulturystykę czy fitness., u których rośnie zapotrzebowanie na białko ze względu na zwiększony wysiłek fizyczny.

- mleko w proszku pełne instant. To produkt, który jest sprawdzonym dodatkiem do wielu wypieków i słodkich deserów, którym dodaje smaku i wartości odżywczych oraz ułatwia ich przygotowanie. Mleko w proszku pełne instant przeznaczone jest do bezpośredniego spożycia po rozpuszczeniu, jako składnik koktajli (zwłaszcza dla osób aktywnych i sportowców), gorących napoi (takich jak kawa czy kakao), deserów i wypieków. Zawiera cenne dla zdrowia składniki odżywcze: pełnowartościowe białko, które m.in. przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości; jest cennym źródłem wapnia niezbędnego dla mocnych kości i zdrowych zębów.

- permeat serwatki w proszku – otrzymywany z płynnego permeatu serwatki, który powstał w procesie wytwarzania koncentratu białek serwatkowych, a następnie poddany został procesowi suszenia rozpyłowego. Jako produkt bogaty w laktozę oraz sole mineralne znajduje szerokie zastosowanie podczas produkcji ciastek, pieczywa, napojów, słodyczy, lodów oraz innych produktów w przemyśle spożywczym oraz paszowym.

- Fat Filled Milk Powder – proszek mleczny z tłuszczem roślinnym FFMP, który jest produkowany z płynnego mleka krowiego, pasteryzowanego z dodatkiem tłuszczu roślinnego palmowego, a następnie poddawany procesowi suszenia rozpyłowego. Jest doskonałym zamiennikiem mleka w proszku pełnego. Ma wiele zastosowań w przemyśle spożywczym, m.in. w piekarnictwie, cukiernictwie, w produkcji koncentratów, suchych mieszanek, czekolad, deserów, kremowych nadzień, sosów i innych produktów.

- Instant Fat Filled Milk Powder – instant proszek mleczny z tłuszczem roślinnym IFFMP, który jest produkowany z płynnego mleka krowiego, pasteryzowanego z dodatkiem tłuszczu roślinnego palmowego, poddany procesowi suszenia rozpyłowego, a następnie procesowi instantyzacji z wykorzystaniem lecytyny słonecznikowej. zamiennikiem mleka w proszku pełnego. Ma wiele zastosowań w przemyśle spożywczym m.in. w piekarnictwie, cukiernictwie, w produkcji koncentratów, suchych mieszanek, czekolad, deserów, kremowych nadzień, sosów i innych produktów.

Łącznie, dzięki produkcji we wszystkich swoich proszkowniach: dwóch w centrali grupy oraz dwóch ulokowanych w zakładach w Lubawie i Trzebownisku, Mlekobvita oferuje już blisko 60 różnych wyrobów w proszku i planuje dalsze rozszerzanie gamy asortymentowej, m.in. w najbliższym czasie o WPC 80 w wersjach smakowych. Rekordowy skup na poziomie ponad 2 mld 140 mln litrów mleka, nowy asortyment i znaczący wzrost zdolności produkcyjnych dzięki uruchomieniu Fabryki Proszków Mlecznych sprawił, że ilość sprzedanych proszków mlecznych w roku 2018 w porównaniu do wyników sprzed dwóch lat wzrosła aż o ponad 60 proc. i osiągnęła poziom 100 tysięcy ton.

"To dla Zakopanego będzie to oznaczać czystsze powietrze".
List intencyjny na dostawy LNG dla Mlekovity na 90. urodziny firmy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na i.pl Portal i.pl