Zgodnie z ustawą – w obie jako poprzedzające święta Bożego Narodzenia – nie obowiązuje zakaż handlu. Wszystkie sklepy, galerie i centra handlowe będą czynne. Można zatem wybrać się nie tylko po zakupy spożywcze, ale też na przykład po prezenty. Otwarte będą wszystkie sklepy odzieżowe, obuwnicze, jubilerskie, z wyposażeniem domu, dekoracjami, z artykułami dla dzieci itd.
Niektóre centra handlowe nawet pracowąć będą dłużej niż zwykle. I tak na przykład Port Łódź w piątki i soboty przedświąteczne czynny jest od godz. 10. do 22., a w niedziele handlowe - do godz. 21. W Manufakturze natomiast w 12 grudnia sklepy będą czynne od godz. 10 do 21, a 19 grudnia - od godz. 10 do 22.
Zebraliśmy „koszyk” najpopularniejszych produktów na Boże Narodzenie, jakie zawsze znajdują się na liście zakupów łodzian. Oto wybrane przykłady z cenami, również promocyjnymi (pochodzą z łódzkich sklepów sieciowych, dyskontów, delikatesów spożywczych, rynków):
- karp świeży filet – 4,29 zł/100 g
- karp świeży dzwonko – 3,39 zł/100 g
- płat karpia ze skórą – 3,49 zł/100 g
- karp świeży tuszka – 3,29 zł/100 g
- dorsz atlantycki polędwica – 4,99 – 5,99 zł/100 g
- filety śledziowe a’la matjas – 8 zł-10/wiaderko 1200 g ( w tym 600 g samej ryby)
- twaróg sernikowy – 6-11 zł/kg
- mąka tortowa – 1,79-3 zł/kg
- cukier biały kryształ – 2,49-2,99 zł/kg
- masło – 4,99-6,99 zł/200 g
- margaryna do pieczenia – 1,89- 2,69 zł/250 g
- jaja M, 10 szt. - 6,99 zł,
- cytryny – 3,49- 8 zł/kg
- pomarańcze – 2,49-7 zł/kg
- filet z piersi indyka – 14,99 zł- 22 zł/kg
- jabłka – 2-3,49 zł/kg
- mak – 20 zł/kg
- groch (cały) – 5 zł/kg
- fasola jaś duży – 28 zł/kg
- kapusta kiszona – 5 zł/kg
- ogórki kiszone – 6-8 zł/kg
- włoszczyzna – 4-6 zł/pęczek
- cebula biała, czerwona – 5 zł/kg
- suszone podgrzybki – 30 zł/100 g
- owoce suszone mieszanka na kompot – 4-6 zł/opak.
- śliwki suszone węgierki bez pestki – 30 zł/kg
- orzechy włoskie łuskane – 40 zł/kg
- płatki migdałowe – 52 zł/kg
- polędwica wieprzowa – 20-25 zł/kg
- wołowina – 30- 40 zł/kg
- cielęcina – 40 zł/kg
- kura rosołowa wiejska – 10 zł/kg
- filet z piersi z kaczki – 30 zł/kg
- schab wieprzowy – 16 zł/kg
- szynka tradycyjna – 30-40 zł/kg
- polędwica łososiowa – 29,99 zł/kg
- polędwica sopocka – 18,90 zł/kg
