- Bez śledzia nie ma wigilii - mówi Magda Gessler w swoim programie kulinarnym na Youtube, w którym prezentuje dania świąteczne i wigilijne.
Magda Gessler dołączyła do serwisu Youtube. Na swoim własnym kanale przyrządza na oczach Polaków wigilijne potrawy. Pokazuje przepisy, które zna ze swojego rodzinnego domu. Wśród świątecznych przepisów Magdy Gessler na Youtube znaleźć można barszcz czerwony, uszka z grzybami, domowy majonez, faworki z karpia, kapustę z grzybami czy śledzie w oleju.
Prezentując przepis na śledzia w oleju, Magda Gessler zwróciła uwagę na niebezpieczeństwo, które kryje się w znanej i popularnej potrawie świątecznej. Chodzi o występujące często w rybach jaja tasiemca.
Sprawdź koniecznie
Jaja tasiemca w śledziach
- Ostatnio są same porażki, ponieważ śledzie, które kupujemy zazwyczaj są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca, czy jaj tasiemca, która się znajduje w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia. Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku. O takiego bardzo trudno - powiedziała widzom Magda Gessler. - Powinien mieć głowę. O to jeszcze trudniej - dodała.
Śledź jest prawie surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca, czy jaj tasiemca, która się znajduje w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia.
Śledzie zanim trafią do sklepów, są oczywiście dokładnie badane. Jeżeli jednak kupujemy te ryby od wędkarzy czy z innych, niecertyfikowanych źródeł, zagrożenie tasiemcem może być realne.
CZYTAJ TEŻ | Potrawy wigilijne - Lista 12 potraw wigilijnych. Jakie dania na Wigilię? [LISTA POTRAW]
Magda Gessler w swoim programie zauważyła, że w Polsce śledź traktowany jest jak ryba gorszej kategorii. Sama sprowadza śledzie z Niemiec, ponieważ - jak sama przyznaje - w Polsce nie jest w stanie dostać nigdzie śledzia, jakiego pamięta sprzed lat. - Obecnie śledzie są po prostu surowym mięsem - mówi restauratorka.
To Cię może też zainteresować
W swoim programie dotyczącym śledzi pokazała przepis na śledzie marynowane (tzw. śledzie pocztowe) w oleju z cebulką. - Prawdziwy śledź powinien być tak miękki, giętki i elastyczny jak ślimak - wyjaśnia Magda Gessler.
Zobacz cały program Magdy Gessler dotyczący śledzi:
Tasiemczyca - czym jest? Jakie są objawy?
Tasiemczyca to choroba odzwierzęca wywoływana przez tasiemce, czyli płazińce pasożytujące wewnętrznie. U człowieka zarażenie jajami tasiemca występuje na skutek "brudnych rąk" oraz jedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa, które zarażone jest wągrami (larwami). Dotyczy to zwłaszcza ryb, które spośród różnych gatunków mięsa najczęściej spożywane są w surowej formie.
Tasiemczyca na początkowym etapie swojego rozwoju nie daje żadnych objawów, jednak u większości pacjentów można wymienić specyficzne symptomy:
- nudności,
- dolegliwości bólowych brzucha,
- brak apetytu,
- wymioty,
- odwodnienie,
- zaparcia,
- spadek masy ciała,
- osłabienie organizmu na skutek niedożywienia,
- problemy z wypróżnianiem.
Pacjenci, u których zdiagnozowano tasiemca kierowani są zazwyczaj na leczenie do szpitala. Jeżeli tasiemiec bytuje poza jelitem - konieczny jest zabieg chirurgiczny.
