Jajka faszerowane - przepis
Przepisów na jajka faszerowane jest mnóstwo. To jedno z najpopularniejszych dań, które często gości na wielkanocnych stołach Polaków. Danie to jest bardzo proste do wykonania - poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Przy okazji zbliżających się świąt przypominamy więc najlepsze przepisy na jajka faszerowane.
Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na jajka faszerowane pieczarkami, łososiem czy tuńczykiem, a także na jajka faszerowane z szynką lub awokado.
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane z pieczarkami to jeden z najpopularniejszych wielkanocnych przepisów. Prosty do wykonania, smaczny, a przy odrobinie kreatywności w dekorowaniu może być również bardzo efektowny. Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami? Przepis i listę składników podajemy poniżej.
Do przygotowania jajek faszerowanych pieczarkami będziesz potrzebować:
- Jajka
- Pieczarki
- Masło
- Majonez
- Pieprz i sól
- Szczypiorek (do dekoracji)
Widzowie podczas inscenizacji wjazdu Hetmana Wielkiego Koron...
Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół i ostrożnie wyjmij żółtka. Następnie obierz pieczarki i pokrój je w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pieczarki i podsmaż je aż nabiorą ciemnego koloru. Kiedy ostygną, połącz je z żółtkami, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, a następnie przygotowanym farszem napełnij połówki jajek. Faszerowane jajka możesz dodatkowo udekorować majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Jajka faszerowane łososiem
Jajka faszerowane łososiem to bardziej wyszukany przepis, dla tych, którym znudziły się tradycyjne przepisy i wolą sięgnąć po nowoczesne rozwiązania. Jajka faszerowane łososiem to danie, którym możesz zaskoczyć swoich gości.
Składniki:
- Jajka
- Łosoś wędzony
- Majonez
- Sok z cytryny
- Pieprz i sól
- Koperek
Jajka ugotuj na twardo, a kiedy wystygną, obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka. W misce dokładnie wymieszaj żółtka z pokrojonym drobno łososiem (kilka plasterków zostaw do dekoracji) tak, aby powstała jednolita masa. Dodaj majonez, kilka kropli soku z cytryny, pieprz i sól. Powstałą masą wypełnij połówki jajek, a następnie udekoruj plastrami łososia i posiekanym koperkiem.
Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka i tuńczyk to znane i lubiane połączenie smaków. Niewątpliwie będą więc świetnie smakować w formie jajek faszerowanych. Przepis na jajka faszerowane z tuńczykiem jest bardzo prosty, a przyrządzenie tego dania nie zajmie Wam dłużej niż 30 minut.
Jajka na Wielkanoc - 77 przepisów. Sprawdź najciekawsze prze...
Składniki:
- Jajka
- Tuńczyk w sosie własnym
- Majonez
- Pieprz i sól
- Szczypiorek lub natka pietruszki
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Tuńczyka wymieszaj dokładnie z żółtkami i majonezem. Dodaj pieprz i odrobinę soli do smaku. Przygotowaną masą wypełnij połówki jajek i udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowe, pyszne i oryginalne danie. Tym prostym przepisem na pewno zachwycisz wszystkich gości! Jak przygotować jajka faszerowane awokado? Listę składników i przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
- Jajka
- Awokado
- Majonez
- Pieprz sól
- Rzeżucha lub inne kiełki
Ugotuj jajka na twardo, a gdy wystygną, obierz je i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i przełóż do oddzielnej miski. Do żółtek dodaj pokrojone drobno awokado i rozgnieć na jednolitą masę. Dodaj odrobinę majonezu oraz pieprz i sól do smaku. Gotową masą napełnij jajka i udekoruj kiełkami.
Jajka faszerowane z szynką
Jajka faszerowane z szynką do kolejna smaczna i prosta w przygotowaniu propozycja na wielkanocny stół. Do przygotowania tego dania będziecie potrzebować następujących składników:
- Jajka
- Szynka
- Majonez
- Musztarda
- Pieprz i sól
- Szczypiorek
Przepisy na potrawy wielkanocne. Babka wielkanocna, pasztet,...
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i przekrój na pół. Ostrożnie wyjmij żółtka i przełóż je do oddzielnej miski, a następnie wymieszaj z pokrojoną w kosteczkę szynką, majonezem i musztardą. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu, a potem powstałą masą wypełnij połówki jajek. Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem.
Jajka faszerowane w skorupkach
Jajka faszerowane w skorupkach to smaczny, ale nieco trudniejszy, a na pewno bardziej czasochłonny przepis. Warto jednak poświecić temu daniu trochę czasu, bo bez wątpienia zrobi duże wrażenie na gościach.
Składniki:
- Jajka
- Pieczarki
- Masło
- Majonez
- Pieprz i sól
- Bułka tarta
- Koperek
- Szczypiorek
Jajka ugotuj na twardo i zostaw do ostygnięcia. Następnie jajka w skorupkach zdecydowanym ruchem przekrój na pół. Ostrożnie wyjmij połówki jajek (żółtka razem z białkiem) ze skorupki, przełóż do oddzielnej miski i rozgnieć dokładnie widelcem. Pieczarki obierz, pokrój drobno i podsmaż na maśle. Kiedy wystygną, przełóż je do miski z jajkami, dołóż majonez, posiekany koperek i dopraw do smaku pieprzem i solą. Masą wypełnij skorupki jajek, a następnie posyp bułką tartą i podsmaż na patelni. Ostrożnie zdejmij jajka z patelni i przełóż na talerz. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Przepis na jajka faszerowane
Powyżej przedstawiliśmy kilka najpopularniejszych przepisów na jajka faszerowane. Jednak jeśli żaden z nich nie przypadł wam do gustu, możecie stworzyć własny przepis na jajka faszerowane z ulubionymi składnikami. Do przygotowania tego dania można wykorzystać wiele różnych składników, tak aby np. zrobić jajka faszerowane fit. Jajka faszerowane można również zapiekać czy podsmażyć. W tym, jak podacie jajka faszerowane, ogranicza was tylko wyobraźnia. Smacznego!
Kocham Gotować/x-news
POLECAMY: