Jedliście już biały chłodnik? Nie? To spróbujcie! Jest idealny na upały [PRZEPIS]

RSM
Biały chłodnik
Biały chłodnik 123rf
Za oknami gorąco, w domach też ledwo co można wytrzymać z upału, a już na samą myśl o „staniu przy garach” w kuchni wiele pań domu mówi: „dość, dziś nie gotuję”.

Idealną zupą na gorące, letnie dni, jest chłodnik. Zupa prosta w przygotowaniu, sycąca i bardzo zdrowa.

Oczywiście prawie wszyscy znają jego wersję w kolorze czerwonym (z botwinką, jajkiem ugotowanym na twardo). Ale czy jedliście już biały chłodnik? Nie? To koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Chłodnik „Cały na biało”

Składniki:
6 ogórków (najlepiej gruntowych)
3 ząbki czosnku
pęczek rzodkiewek
szczypiorek lub prażone płatki migdałów (do dekoracji)
Litr kefiru (może być zsiadłe mleko)
Pół litra śmietany (18 procentowej)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skóry i zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rzodkiewki obrać z czerwonej skórki i pokroić drobno, w kosteczkę (można też zetrzeć na tarce). Warzywa połączyć z zimnym kefirem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posypać (jeśli ktoś lubi pokrojonym drobno szczypiorkiem lub prażonymi płatkami migdałów). Można podawać z grzankami z masłem czosnkowym.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

R
RAF
DO D.... ZE SMAKIEM
Wróć na i.pl Portal i.pl