Idealną zupą na gorące, letnie dni, jest chłodnik. Zupa prosta w przygotowaniu, sycąca i bardzo zdrowa.
Oczywiście prawie wszyscy znają jego wersję w kolorze czerwonym (z botwinką, jajkiem ugotowanym na twardo). Ale czy jedliście już biały chłodnik? Nie? To koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
Chłodnik „Cały na biało”
Składniki:
6 ogórków (najlepiej gruntowych)
3 ząbki czosnku
pęczek rzodkiewek
szczypiorek lub prażone płatki migdałów (do dekoracji)
Litr kefiru (może być zsiadłe mleko)
Pół litra śmietany (18 procentowej)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skóry i zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rzodkiewki obrać z czerwonej skórki i pokroić drobno, w kosteczkę (można też zetrzeć na tarce). Warzywa połączyć z zimnym kefirem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posypać (jeśli ktoś lubi pokrojonym drobno szczypiorkiem lub prażonymi płatkami migdałów). Można podawać z grzankami z masłem czosnkowym.