Lody nad morzem pełne bakterii? Sanepid prowadzi wyrywkowe kontrole
Lody nad morzem to przyjemność wpisana w wakacyjny czas. Jak się okazuje, nie wszędzie zachowywane są należyte standardy sanitarne. Szczeciński sanepid przeprowadził wyrywkowe kontrole automatów do lodów na terenie województwa zachodniopomorskiego. Jak informuje Wojewódzka Stancja Sanitarno-Epidemioogiczna w Szczecinie, do badań laboratoryjnych zostały również pobrane próbki.
Musisz to wiedzieć
Kontrolą objęte zostały:
- miejsca zlokalizowane w miejscach, gdzie przebywa dużo turystów,
- 40 obiektów,
- 195 próbki z 39 partii lodów z automatu.
Wyniki badań pokazały, że w 105 próbkach z 21 partii pojawiła się zawyżona ilość bakterii Enterobacteriacae, co wskazuje, że standardy higieniczne przy procesie produkcji niekoniecznie zostały zachowane.
Pociechę stanowi fakt, że badania mikrobiologiczne nie wykazały drobnoustrojów chorobotwórczych takich, jak np.
- Listeria monocytogenes,
- Salmonella.
Zobacz koniecznie
Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej. - tłumaczy szczeciński sanepid.
Lody na wakacjach. Lody z bakteriami to sensacje żołądkowe
Wspomniane bakterie w lodach mogą powodować sensacje żołądkowe. Szczególnie uważać muszą osoby:
- z obniżoną odpornością,
- cierpiące na choroby układu pokarmowego.
Sanepid wydał 10 decyzji, które zobowiązują do przeprowadzenia mycia i dezynfekcji sprzętu, a także powierzchni produkcyjnych. Punkty zobligowane do tych działań muszą przedstawić sanepidowi wyniki potwierdzające ich skuteczność.
Sanepid zamierza w dalszym ciągu prowadzić kontrole. Przypomnijmy, że za brak zachowania standardów sanitarnych przedsiębiorcy surowo odpowiadają. WSSE ma prawo nałożyć na nich poza karami również koszty kontroli sprawdzających.
Bądź na bieżąco i obserwuj
