Spis treści
Katarzyna Bosacka znana jest ze swojego podejścia do zdrowego stylu życia, w tym zdrowego odżywiania. Dziennikarka zwraca uwagę na składy produktów, a także wszelkie sztuczki stosowane przez producentów. Dba o prawa konsumenckie i edukuje w tej tematyce. Jednocześnie nie ukrywa, że zmaga się z dodatkowymi kilogramami. Wielokrotnie próbowała różnych sposobów na utratę wagi. W ostatnim czasie przeszła sporą metamorfozę, co związane było ze stresem związanym z rozwodem, ale też zmianą stylu życia. Nie powiedziała jednak jeszcze ostatniego słowa i wciąż pracuje nad sylwetką.
Katarzyna Bosacka z silnym założeniem. Przechodzi na dietę SIRT
Dziennikarka jest aktywna w mediach społecznościowych, gdzie edukuje, dzieli się licznymi przemyśleniami i wnioskami. W ostatnim czasie zdradziła, że przechodzi na dietę.
– Były święta, była majówka, a ja mam pod koniec czerwca bardzo ważną uroczystość rodzinną, no i muszę dobrze wyglądać, dobrze się czuć, też chcę zrobić to dla swojego zdrowia oczywiście. Z morza najróżniejszych diet wybrałam dietę SIRT. To jest dieta Adele, pod taką nazwą jest znana – tłumaczy Bosacka w opublikowanej rolce.
Jak dodaje, naukowcy przyjrzeli się wielu dietom i wybrali trzy najzdrowsze. Pierwsze miejsce zajmuje dieta śródziemnomorska, na kolejnych miejscach uplasowały się dieta japońska i dieta DASH, czyli produktów nieprzetworzonych. Jak twierdzi dziennikarka, po połączeniu tych sposobów odżywiania, otrzymano dietę SIRT. Nazwa nawiązuje do sirtuin, czyli białek, które aktywują przemianę materii.
Dziennikarce zależy na tym, by schudnąć zdrowo, choć niekoniecznie szybko. Zaznacza, że przy tej diecie wciąż będzie wyglądać dobrze, a to ze względu na gęste żywieniowo produkty.
Dieta Bosackiej składa się z trzech etapów:
pierwszy trwa trzy dni. Podczas niego pije się trzy koktajle owocowe, warzywne, białkowe, które można mieszać z wodą, mlekiem czy też napojem roślinnym. Są one wykonane z liofiliozwanych warzyw i owoców. Jada się jeden stały posiłek.
drugi etap trwa siedem dni. Wówczas pije się jeden koktajl rano, a drugi wieczorem. Gotuje się dwa proste posiłki według e-booka.
ostatni etap to kolejne dwa tygodnie z większą liczbą kalorii.
Cała dieta trwa 24 dni. Jak mówi Bosacka, wcześniej wykonała odpowiednie badania i ma zamiar relacjonować swoje postępy w social mediach. Dziennikarka podjęła współpracę reklamową, jednak taką dietę można wdrożyć samodzielnie.
Czym jest dieta SIRT?
Dieta SIRT została opracowana przez dwóch brytyjskich naukowców – Aidana Gogginsa i Glena Mattena. Ma za zadania aktywację sirtuin, białek enzymatycznych obecnych w organizmie człowieka. Tym samym spowalnia procesy starzenia, wpływa na metabolizm, a także pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
SIRT bazuje na ogólnie przyjętych, zdrowych zasadach odżywiania. Przy tym zakłada ograniczenie kalorii oraz spożywanie produktów bogatych w naturalne związki aktywujące sirtuiny (tzw. sirtfoods), co ma przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie i korzystnie wpłynąć na zdrowie. Za aktywację sirtuin odpowiadają polifenole. Są one jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy, dobroczynnie wpływają na układ immunologiczny, sercowo-naczyniowy, mają działanie przeciwzapalne i antywirusowe.
Dieta skupia się na naturalnych produktach, które aktywują sirtuiny. Oto lista najważniejszych sirtfoods:
jarmuż,
rukola,
czerwona cebula,
zielona herbata (zwłaszcza matcha),
gorzkie kakao,
kasza gryczana,
oliwa z oliwek extra virgin,
kurkuma,
kapary,
borówki,
jabłka,
orzechy włoskie,
czerwona cykoria,
chili,
czerwone wino (umiarkowanie!).
Ponadto za aktywację sirtuin odpowiada czasowe ograniczenie spożywanych kalorii. Według naukowców, krótkotrwałe, ale znaczne (nawet o połowę) zmniejszenie kalorii pobudza organizm do regeneracji. Dlaczego jedno ma związek z drugim? W uproszczeniu, gdy spożywamy mniej węglowodanów, spada poziom glukozy, a enzymy zamiast jej metabolizmem, zajmują się aktywacją sirtuin.
Przykładowy jadłospis na diecie SIRT
Ten jadłospis pasuje zarówno do początkowej fazy diety, jak i do późniejszego etapu.
Zielony sok SIRT (spożywany rano i/lub między posiłkami)
Składniki:
2 garści jarmużu
1 garść rukoli
1 zielone jabłko
1/2 cytryny (sok)
1 cm korzenia imbiru
1/2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty matcha
1/2 łodygi selera naciowego
200 ml wody
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze (najlepiej kielichowym) lub użyj wyciskarki wolnoobrotowej. Pij świeży, od razu po przygotowaniu.
Śniadanie: Owsianka z borówkami i kakao
Składniki:
40 g płatków owsianych
200 ml mleka roślinnego (np. migdałowego)
1 łyżeczka kakao (niesłodzonego)
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżka orzechów włoskich
garść borówek
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: łyżka jogurtu naturalnego (greckiego)
Przygotowanie:
Gotuj płatki w mleku roślinnym, dodaj kakao i cynamon. Po ugotowaniu dodaj borówki, orzechy i syrop klonowy. Podawaj na ciepło lub chłodno.
Obiad: Sałatka z kaszą gryczaną, rukolą i łososiem
Składniki:
60 g kaszy gryczanej (ugotowanej)
80 g wędzonego łososia
1 garść rukoli
1/2 awokado
5–6 oliwek
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1/2 łyżeczki kaparów
kilka plasterków czerwonej cebuli
sok z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę połącz z rukolą, pokrojonym awokado, łososiem, oliwkami, cebulą i kaparami. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszaj dokładnie i podawaj od razu.
Kolacja: koktajl „Zielona energia”
Składniki:
1 garść jarmużu (bez twardych łodyg)
1 garść szpinaku
1 kiwi (obrane)
1/2 gruszki
1/2 ogórka
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki matchy (zielonej herbaty)
150–200 ml wody lub wody kokosowej
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze kielichowym na gładki koktajl. Dla lepszej przyswajalności możesz dodać kilka kropel oliwy z oliwek extra virgin.
Korzystając z przykładowych jadłospisów, pamiętaj, by obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i dostosować je do siebie! Jeśli masz wątpliwości, skorzystaj z porady dietetyka.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kobiet codziennie; Obserwuj StronaKobiet.pl!
