Memy na Dzień Czekolady 2022. Zobacz najlepsze memy o czekoladzie [12.04.2022]
W końcu nadszedł ten długo wyczekiwany dzień, a mianowicie Dzień Czekolady. Jest to niezmiennie ulubione święto na całym świecie od ponad 200 lat. Początkowo czekoladowym napojem rozkoszowali się Majowie i Aztekowie. A dopiero w XV wieku ziarna kakaowca do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb. Póki powstała pierwsza tabliczka czekolady, musiało minąć jeszcze wiele lat. Jako pierwsi posmakowali jej Niemcy.
Zobacz też: Dzień czekolady 2022: najsłodsze święto roku!
Czekolada - skład, właściwości
W czekoladzie zawartych jest wiele składników, który mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jak zatem wygląda skład czekolady?
- Węglowodany - podstawowe źródło energii dla organizmu człowieka, zwłaszcza dla mózgu
- Magnez - budulec zębów i kości, wspomagaga przewodnictwo komórek nerwowych i procesy trawienne
- Tłuszcze roślinne - obniżają poziom "złego cholesterolu".
- Żelazo - będące niezbędnym czynnikiem produkcji czerwonych krwinek, rozprowadzających tlen po całym organizmie.
- Cynk i selen - wpływa na podniesienie poziomu endorfin, substancji redukujących poziom stresu.
- Teobromina - działaja pobudzająco na pracę nerek, stymuluje ośrodkowy układ nerwowy
- Fenyloetyloamina - jedna z endorfin
- Wapń i białko - budulec kości, wzmacnia układ odpornościowy
- Flawonoidy - powodują zwiększenie odporności na infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.
- Czekolada zawiera także witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeinę.
Memy na Dzień Czekolady 2022. Zobacz najlepsze memy o czekoladzie [12.04.2022]
ZALETY JEDZENIA CZEKOLADY:
Czekolada ma właściwości relaksujące, uspokajające, ale jest również doskonałym źródłem energii. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP oraz substancje działające stymulująco takie jak teobromina, czy kofeina. Ta druga oczyszcza skórę z toksyn, działa wyszczuplająco i antycellulitowo, a także przyspiesza zmniejszanie obrzęków.
Dzięki fenylotylaminie, po zjedzeniu czekolady wzrasta w organizmie poziom serotoniny i endorfin. Za sprawą serotoniny czujemy się odprężenie, zrelaksowani, bo przeciwdziała ona depresji i zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego. Endorfiny z kolei to tak zwane "hormony szczęścia", które poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Duża zawartość magnezu, szczególnie w gorzkiej czekoladzie, ułatwia wchłanianie wapnia, oraz przeciwdziała stresom, a żelazo, cynk i wapń przyspieszają krążenie krwi w organizmie.
Czekolada zawiera także flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia i neutralizują działanie wolnych rodników. Podnoszą też odporność organizmu, uelastyczniają ściany tętnic, zapobiegają zmianom miażdżycowym, rozkurczają naczynia ułatwiając przepływ krwi.
Wystarczy zjedzenie kilku kostek ciemnej czekolady dziennie, by choć w pewnym stopniu ochronić skórę przed promieniami ultrafioletowymi zawartymi w świetle słonecznym. Czekolada wzmacnia nasze serce i układ krwionośny, działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza ryzyko zawału serca, chorób nowotworowych oraz pobudza pracę nerek.
Memy na Dzień Czekolady 2022. Zobacz najlepsze memy o czekoladzie [12.04.2022]
