Codzienne menu powinno zawierać owoce, zwłaszcza te, które nawadniają organizm i działają orzeźwiająco, czyli
melony, pomarańcze, grejpfruty i arbuzy. Te ostatnie mają w sobie ponad 90 procent wody i podobnie jak inne owoce, zawierają antyoksydanty.
Według norm Instytutu Żywności i Żywienia, kobiety powinny pic około 2,7 litra wody na dobę, a mężczyźni 3,7 litra. W czasie upałów zapotrzebowanie zwiększa się o około pół litra. Jeśli nie dostarczymy organizmowi odpowiednich ilości płynów, może dojść do hipertermii, czyli przegrzania.
Najlepiej, gdy napoje wybieramy zróżnicowane, bo dzięki temu dostarczamy organizmowi różne witaminy i mikroelementy. W ciągu dnia warto wybierać niegazowaną wodę, zawierającą odpowiednia proporcje minerałów – szczególnie wapnia, magnezu, sodu, żelaza i węglowodanów.
– Jeśli decydujemy się na sok, wybierzmy ten naturalnie mętny, niepasteryzowany i w 100 procent wykonany z owoców i warzyw. Powinniśmy unikać napojów gazowanych, przede wszystkim tych z dużą ilością cukru lub jego z sztucznym i zamiennikami. Pamiętajmy też, że alkohol i kawa mogą działać na nasz organizm odwadniająco – mówi Anna Jardanowska, dietetyk. Zbyt zimne napoje i lody tylko na chwile sprawiają, ze czujemy się lepiej. Tak naprawdę ich spożywanie uruchamia procesy mające na celu ogrzanie organizmu od środka.
NAPÓJ ŚNIADANIOWY - przepis
Składniki:
- połowa czerwonego grejpfruta,
- 1 średnie jabłko słodko-kwaśne
Zalety:
Pomoże zahamować odkładaniu się tkanki tłuszczowej, grejpfrut obniży we krwi poziomu złego cholesterolu, zwalcza wolne rodniki, hamuje namnażanie się komórek nowotworowych.
CYTRUSOWO - przepis
Składniki:
- połowa pomarańczy,
- połowa grejpfruta,
- 1/3 cytryny
Zalety:
Zregeneruje siły po ciężkim dniu. Pomarańcze posiadają witaminy C,A, B, B 12, P, sole mineralne i pektyny, które pobudzają czynności jelit i przeciwdziałają wchłanianiu toksyn.
SOK PRZECIEROWY - przepis
Składniki:
2 marchewki,
1 jabłko,
1 gruszka,
połowa mango
Zalety:
Zwiększa odporność na toksyny, obniża ciśnienie krwi. Glikozyd (mangiferyna) zawarty w mango zapobiega rozwojowi miażdżycy działa też przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, i przeciwbólowo.
KOKTAJL IMUNNO
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 duże jabłko,
- kilka plasterków imbiru
Zalety:
Wspiera i wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Imbir ułatwi trawienie, a zawarty w nim olejek pobudzi wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa też rozkurczowo, leczy wzdęcia i obrzęki.
NA ZIELONO
Składniki:
- 1 duże jabłko,
- 2 ogórki,
- kilka liści selera naciowego
Zalety:
Obniża poziom cholesterolu i łagodzi niestrawność, zapobiega bólom głowy. Seler naciowy zawiera dużo błonnika, a więc fantastycznie pobudza trawienie i przyśpiesza oczyszczanie się organizmu.
KOKTAJL BALANS
Składniki:
- 1 pomarańcza,
- kilka plasterków imbiru,
- 2 ogórki
Zalety:
Poprawia nawilżenie skóry,pomaga obniżyć temperaturę ciała. Ogórek pomoże odkwasić i oczyścić organizm. Zawiera dużo witaminy K, wzmacniającej krzepliwość krwi.Wpływa też na zdrowie skóry.