WARSZAWA URSYNÓW PAPALINA - PRZED KUCHENNYMI REWOLUCJAMI
FU FU (PHÚC PHÚC) LUBARTÓW [MENU, CENY, OPINIE]
Właścicielem restauracji Papalina jest pan Marek, który przejął ją od swojego wspólnika biznesowego, z pochodzenia Chorwata. Od początku była to restauracja serwująca klientom kuchnię chorwacką (stąd nazwa, papalina bowiem to po chorwacku szprotka). Pan Marek nigdy nie pracował w gastronomii, tym bardziej na kuchni chorwackiej się nie znał. Po przejęciu lokalu wprowadził kilka zmian przekonany, że pomogą one restauracji zyskać klienta.Na stołach pojawiły się białe obrusy, a pracownikom zaproponował nowe, eleganckie stroje. Pan marek zatrudnił tez młodego kucharza. Wprowadzone zmiany nie wpłynęły jednak pozytywnie na restaurację Papalina. Niewiele osób stołowało się w lokalu, wieczorami Papalina świeciła pustką.
PAPALINA WARSZAWA- PIERWSZA WIZYTA MAGDY GESSLER
- Wyjątkowo niesmaczne -stwierdziła Magda Gessler podczas próbowania potraw zaserwowanych w warszawskiej restauracji. Pierwsza wizyta w Papalinie jak zwykle nie obyła się od słów krytyki.
W kolejnych dniach znana restauratorka zajrzała do kuchni. Podczas Kuchennych Rewolucji puszczały nerwy zarówno pracownikom, właścicielowi jak i Magdzie Gessler.
-Nie udaje nikogo, nie gram pod publikę -mówi za kulisami kucharz restauracji.-Nie widziałem gorszej kuchni.
-Puknij się w czoło!- doprowadzała do porządku właściciela znana restauratorka.
PAPALINA WARSZAWA PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH [MENU, CENY]
- Deska serów chorwackich z trzema dipami w cenie 21 zł
- sałatka ze szparagów sezamu, kwiatów jadalnych, figi z łososiem wędzonym w cenie 39 zł
- Krem z marchwi i pomidorów w cenie 13 zł
- Makaron ze szparagami w sosie śmietanopwo-cytrynowym w cenie 29 zł
- Strucla ze szpinakiem i z fetą w cenie 10 zł
PAPALINA WARSZAWA PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH [MENU, CENY]
Przystawki
- Krewetki smażone na maśle w sosie winnym z pomidorami w cenie 39 zł
- Smażone pierścienie kalmarów serwowane z sosem tatarskim w cenie 32 zł
- Hummus mezze w cenie 26 zł
- Oryginalne sery chorwackie w cenie 17 zł
- Pieczona papryka serwowana z serem na rukoli w cenie 16 zł
Sałaty
Sałata z serem owczo-kozim w cenie 23 zł
Grillowane warzywa z parmezanem w cenie 18 zł
WARSZAWA PAPALINA - CO W MENU? JAKIE CENY?
- OŚMIORNICA Z GRILLOWANYMI ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ W CENIE 46 ZŁ
- KREWETKI W TEMPURZE Z OGONEM I RYŻ PILAW W CENIE 49 ZŁ
- ŚWIEŻA RYBA Z GRILLA SERWOWANA ZER SZPINAKIEM I GOTOWANYMI ZIEMNIAKAMI W CENIE 13 ZŁ
- ZESTAW GRILLOWANYCH OWOCÓW MORZA: SMAŻONE PIERŚCIENIE KALMARÓW Z SOSEM TATARSKIM, GRILLOWANE KALMARY ORAZ KREWETKI DUSZONE W SOSIE WINNYM W CENIE 44 ZŁ
- śWIEŻE MULE DUSZONE W PIKANTNYCH POMIDORACH W CENIE 69 ZŁ
- PIECZONY ŁOSOŚ SERWOWANY Z MASŁEM ZIOŁOWYM I WARZYWAMI PO PROWANSALSKU W CENIE 39 ZŁ
MENU CENY I OPNIE O PAPALINIE WARSZAWA po KUCHENNYCH REWOLUCJACH
Zupy:
- Zupa rybna w cenie 18 zł
- Zupa istryjska w cenie 18 zł
- Dodatki grillowane warzywa w cenie 10 zł
- Kopytka w cenie 5 zł
- Ryż w cenie 4 zł
- Sos tatarski w cenie 2 zł
- Szpinak z ziemniakami w cenie 8 zł Hummus 4 smaki w cenie 20 zł
MENU PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH W PAPALINIE WARSZAWA
- Polędwiczki jagnięce w sosie śliwkowym serwowane z kopytkami w cenie 49 zł
- Grillowane kotleciki jagnięce serwowane na szpinaku z pomidorka w cenie 46 zł
- Duży kawałek wołowo-cielęcego mielonego mięsa z grilla nadziewany długodojrzewającym serem serwowany z frytkami lub smażonymi ziemniakami w cenie 29 zł
- Grillowane kawałki pikantnego wołowo-cielęcego mielonego mięsa serwowane z smażonymi ziemniakami w ceni 29 zł
PAPALINA WARSZAWA PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH CENY
Desery
- Tort z delikatnym kremem i orzechami włoskimi w cenie 12 zł
- Baklava - słodkie ciasto z orzechami włoskimi i miodem w cenie 12 zł
- Czekoladowe fondue serwowane z sezonowymi owocami w cenie 30 zł
- Puchar lodowy w cenie 12 zł
PAPALINA WARSZAWA URSYNÓW [OPINIE]
-Najlepsze kalmary jakie w życiu jadłam, obsługa przemiła- brawa dla szefa kuchni! Na pewno jeszcze tu wrócę, tylko najwyraźniej Pani Magda G. dobrego gustu nie ma, jeśli chodzi o wystrój -pisze pani Liliana na stronie restauracji Papalina w Warszawie. innym zmiany wystroju wnętrz lokalu podobały się.
-Świetnie wygląda lokal w środku - mówi pani Małgorzata, która odwiedziła restaurację Papalina po Kuchennych Rewolucjach.-Jedzenie bardzo smaczne, z pewnością przyjdę tu jeszcze nie raz.
-Uwielbiam sery- deska serów chorwackich rozłożyła mnie na łopatki. W życiu nie pozwoliłabym sobie na taką bombę kaloryczną, ale w tym przypadku nie mogłam się powstrzymać - mówi pani Karolina. -No nic spalę na siłowni - jutro pójdę na dodatkowe zajęcia fitness.
-Mam bardzo przyjemne wspomnienia z pobytu na Chorwacji i tamtejszej kuchni. Jeśli jedzenie będzie równie dobre, jak tam, to z pewnością będę pojawiał się Papalinie co tydzień -mówi Maja Kowalska, która wybrała się do restauracja Papelina z koleżanką.
-Jest elegancko, ale przytulnie i miło, mnie takie klimaty bardzo odpowiadają lubie ciepłe miejsca - bardzo mi się podoba taki klimat miejsca - mówi z koeli pan Rafał, mieszkaniec warszawy, który często jada na mieście. -Porównując ceny z innymi restauracjami w stolicy - nie am tragedii, ale trzeba parę stówek zarezerwować, żeby się najeść
-Do Papaliny poszliśmy po wielu dniach od zobaczenia, że jest koło naszego bloku.I t był zdecydowany błąd -mówi pani paulina, mieszkanka Ursynowa. -Nie dość, ze się najadłam na cały tydzień, to spotkałam starą znajomą, z którą przegadałam cały wieczór. kilka dni temu umówiłyśmy się w tym samym miejscu. Teraz ro będzie nasza tradycja.
- Uważam, że to najlepsza restauracja na Ursynowie, a może nawet w całej Warszawie- podsumowuje swoją wizytę w Papalinie pan Grzegorz. - Znajomi krytykowali to miejsce, ale widzę, ze bezpodstawnie.
EL TORO KUCHENNE REWOLUCJE W ŁODZI. Czy Magda Gessler rzucała talerzami?