Polskie mięso z salmonellą. 300 kg trafiło do Czech i w większości zostało już zjedzone!

ak
Polskie mięso z salmonellą trafiło do Czech. To nie pierwszy raz w ostatnich tygodniach, ale teraz istnieje spore ryzyko, że zostało zjedzone przez Czechów.
Polskie mięso z salmonellą trafiło do Czech. To nie pierwszy raz w ostatnich tygodniach, ale teraz istnieje spore ryzyko, że zostało zjedzone przez Czechów. mikelange / pixabay.com
Polskie mięso nie ma ostatnio najlepszej prasy. Po skandalach z mięsem z nielegalnego uboju, wybuchł kolejny – tym razem w Czechach. Trafiło tam około 300 kg drobiu z Polski, a czescy weterynarze stwierdzili w nim obecność salmonelli. Co gorsza, prawdopodobieństwo, że większość skażonego mięsa została już zjedzona przez Czechów, jest spore.

Można się spodziewać, że niedługo Czesi w ogóle nie będą chcieli jeść polskiego mięsa i w efekcie stracimy ten rynek zbytu. Salmonella w mięsie z Polski to nie pierwsza afera u naszych południowych sąsiadów. Już wcześniej Czesi, badając produkty mięsne z Polski, doszli do wniosków, że w części z nich zawartość mięsa jest mniejsza, niż deklaruje producent. Podejrzliwość wzbudziła też afera na Słowenii – do tamtejszych kebabów trafiało z Polski mięso, które pochodziło z chorych lub padłych krów.

Salmonella w mięsie z Polski coraz częstsza?

W świetle takich niekorzystnych doniesień o mięsie z Polski, trudno dziwić się, że Czesi baczniej się mu przyglądają. Salmonella w mięsie z Polski to też nie nowość – już w zeszłym tygodniu do naszego kraju cofnięto transport 4 ton drobiu, w którym wykryto pałeczki salmonelli. Teraz z kolei ujawniono, że salmonella była obecna także w 300 kg polskiego drobiu, który trafił na czeski rynek i częściowo trafił już do konsumentów. To budzi poważne przypuszczenia, że mięso z salmonellą zostało już zjedzone przez Czechów.

Gdzie trafiło polskie mięso z salmonellą?

Póki co nie odnotowano jeszcze przypadków zatrucia salmonellą z polskiego mięsa, ale sprawa jest nagłaśniana w Czechach, a władze apelują do obywateli, by zwracali do sklepów mięso, jeśli tylko mają taką możliwość. Większość skażonego mięsa trafiło do sprzedaży w Pradze, a sklepy, w których się znalazło znajdują się w następujących lokalizacjach:

  • Dejvická 21, Praha 6
  • Francouzská 26, Praha 2
  • Sokolovská 187, Praha 9
  • Na Sádce 24, Praha 4

Czesi kontrolują polskie mięso

Od 20 lutego br. w Czechach podejmowane są nadzwyczajne kontrole mięsa z Polski przed wprowadzeniem go na krajowy rynek. Wszystko przez wcześniejsze doniesienia o eksportowaniu mięsa z chorych krów oraz salmonelli, znalezionej w 700 kg wołowiny z Polski. Jeśli Polska zagwarantuje Pradze i Komisji Europejskiej, że faktycznie podejmuje wszystkie działania, które obiecała przeprowadzić, 25 marca Republika Czeska zniesie nadzwyczajne kontrole polskiego mięsa.

Czym grozi salmonella?

Bakterie salmonelli giną w czasie obróbki termicznej – konieczne jest przygotowywanie mięsa w temperaturze przekraczającej 70 stopni, przez nie mniej niż 10 minut. Zatrucie salmonellą powoduje biegunkę, wymioty, bóle brzucha i gorączkę, a objawy pojawiają się w ciągu doby od zakażenia.

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wincenty
To nie jest Polskie mięso a Unijne. Jesteśmy jednym rynkiem. Takie sprawy można przypisać dla każdego kraju ale publikować tylko o Polsce.
q
qqladisco
Trzeba odszukiwac takich producentow/posrednikow i zamykac w wiezieniach. Inaczej nic sie nie zmieni bo cwaniaczkow w Polsce pod dostatkiem. Moze wreszcie prokuratorzy zamiast bawic sie w polityke zaczna robic to za co im spoleczenstwo placi.

Wybrane dla Ciebie

Rosjanie minują ciała nieżywych zwierząt. Po co to robią?

Rosjanie minują ciała nieżywych zwierząt. Po co to robią?

Szaleńczy atak nożowniczki w Monachium. Są ranni

Szaleńczy atak nożowniczki w Monachium. Są ranni

Wróć na i.pl Portal i.pl