Można się spodziewać, że niedługo Czesi w ogóle nie będą chcieli jeść polskiego mięsa i w efekcie stracimy ten rynek zbytu. Salmonella w mięsie z Polski to nie pierwsza afera u naszych południowych sąsiadów. Już wcześniej Czesi, badając produkty mięsne z Polski, doszli do wniosków, że w części z nich zawartość mięsa jest mniejsza, niż deklaruje producent. Podejrzliwość wzbudziła też afera na Słowenii – do tamtejszych kebabów trafiało z Polski mięso, które pochodziło z chorych lub padłych krów.
Salmonella w mięsie z Polski coraz częstsza?
W świetle takich niekorzystnych doniesień o mięsie z Polski, trudno dziwić się, że Czesi baczniej się mu przyglądają. Salmonella w mięsie z Polski to też nie nowość – już w zeszłym tygodniu do naszego kraju cofnięto transport 4 ton drobiu, w którym wykryto pałeczki salmonelli. Teraz z kolei ujawniono, że salmonella była obecna także w 300 kg polskiego drobiu, który trafił na czeski rynek i częściowo trafił już do konsumentów. To budzi poważne przypuszczenia, że mięso z salmonellą zostało już zjedzone przez Czechów.
Gdzie trafiło polskie mięso z salmonellą?
Póki co nie odnotowano jeszcze przypadków zatrucia salmonellą z polskiego mięsa, ale sprawa jest nagłaśniana w Czechach, a władze apelują do obywateli, by zwracali do sklepów mięso, jeśli tylko mają taką możliwość. Większość skażonego mięsa trafiło do sprzedaży w Pradze, a sklepy, w których się znalazło znajdują się w następujących lokalizacjach:
- Dejvická 21, Praha 6
- Francouzská 26, Praha 2
- Sokolovská 187, Praha 9
- Na Sádce 24, Praha 4
Czesi kontrolują polskie mięso
Od 20 lutego br. w Czechach podejmowane są nadzwyczajne kontrole mięsa z Polski przed wprowadzeniem go na krajowy rynek. Wszystko przez wcześniejsze doniesienia o eksportowaniu mięsa z chorych krów oraz salmonelli, znalezionej w 700 kg wołowiny z Polski. Jeśli Polska zagwarantuje Pradze i Komisji Europejskiej, że faktycznie podejmuje wszystkie działania, które obiecała przeprowadzić, 25 marca Republika Czeska zniesie nadzwyczajne kontrole polskiego mięsa.
Czym grozi salmonella?
Bakterie salmonelli giną w czasie obróbki termicznej – konieczne jest przygotowywanie mięsa w temperaturze przekraczającej 70 stopni, przez nie mniej niż 10 minut. Zatrucie salmonellą powoduje biegunkę, wymioty, bóle brzucha i gorączkę, a objawy pojawiają się w ciągu doby od zakażenia.