Spis treści
W sprzedaży dominują już warzywa z tegorocznych zbiorów, a ich dostępność poprawia się z każdym tygodniem. Mamy wysyp krajowych pomidorów z upraw bez osłon, wciąż trwa sezon na ogórki.
To warzywo to rarytas. Bób 7 razy droższy od cukinii
"Poproszę kilogram bobu, boczniaków i białej cebuli". I już trzeba zapłacić ponad 40 zł. Bób należy na początku sierpnia do najdroższych na liście warzyw oferowanych w Broniszach. Jego średnia cena to 21 zł za kilogram.
Niewiele tańsze są boczniaki, za które przeciętnie płaci się tu 18 zł/kg. Tania jest cebula w średniej cenie 1,30 zł/kg. Za młodą trzeba jednak zapłacić więcej: średnio 4 zł/kg.
Przeczytaj też: O ile mniejsze będą zbiory 2024? Znamy wstępne szacunki upraw rolnych i ogrodniczych
Jeśli porównamy cenę bobu do tej sprzed roku, okaże się, że kosztuje sporo więcej. Rok temu 1 sierpnia 11-13 zł/kg. Boczniaki miały tą samą przeciętną cenę. Natomiast cebula w 2023 była droższa i kosztowała średnio 1,75 zł/kg
Cukinia w 2023 była warta 4,25 zł/kg, w tym 3 zł/kg. Pietruszka jest o złotówkę tańsza niż 1.08.2023, wówczas 7,50 zł, dziś 6,50 zł/kg. Marchew sprzedawana jest w Broniszach w niemal identycznej cenie, przeciętnie po 1,30 zł (rok temu 1,35 zł/kg).
Mniej w tym roku na początku sierpnia trzeba zapłacić w hurcie za ziemniaki, które obecnie kosztują przeciętnie 1,25 zł/kg, podczas gdy rok temu 2 zł/kg. GUS szacuje, że w bieżącym roku powierzchnia uprawy ziemniaków zwiększyła się w porównaniu do roku ubiegłego i wynosi ok. 0,2 mln ha.
Ceny warzyw na Rynku Hurtowym Bronisze 1 sierpnia 2024:
- bakłażany 4-5 zł/kg
- bób 19-22 zł/kg
- boczniaki 13,50-20 zł/kg
- brokuły 4,50-6 zł/szt.
- buraki ćwikłowe 0,75-1,20 zł/kg
- buraki ćwikłowe młode 2,85-3,50 zł/pęczek
- cebula biała 1,20-1,40 zł/kg
- cebula białą młoda 3,75-6 zł/kg
- cebula czerwona 3-4 zł/kg
- chrzan 19-21 zł/kg
- cukinie 2,75-3,50 zł/kg
- czosnek 1-2 zł/szt.
- fasolka szparagowa 7-9 zł/kg
- kalafiory 4,50-5,50 zł/szt.
- kapusta biała 1,20-1,75 zł/kg
- kapusta biała młoda 4-5 zł/szt.
- kapusta czerwona 1,30-1,80 zł/kg
- marchew 1,10-1,90 zł/kg
- ogórki gruntowe 6-11 zł/kg
- papryka czerwona i żółta 5-7 zł/kg
- pietruszka 6-7 zł/kg
- pietruszka młoda 3-4,50 zł/pęczek
- pomidory gruntowe 3-4 zł/kg
- pomidory malinowe 2,25-3,35 zł/g
- pory 6-7 zł/kg
- pory młode 2-3 zł/kg
- selery 4,50-5,50 zł/kg
- selery młode 2,50-3,20 zł/szt.
- ziemniaki 1,10-1,50 zł/kg
Ceny warzyw na targowiskach w Kujawsko-Pomorskim
Powyższe ceny są hurtowymi, więc stawka, którą klient zapłaci w sklepie będzie wyższa. Ile trzeba zapłacić na targowisku? Sięgamy po przykłady z notowań, które sporządza Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, ceny z końca lipca 2024:
- bób 9-20 zł/kg
- buraczki 3-4 zł/kg
- cebula 3-5 zł/kg
- czosnek 2-3 zł/główka
- fasola szparagowa 7-10 zł/kg
- kapusta biała 2,50-5 zł/kg
- kapusta wczesna 4,50-7 zł/szt.
- marchew 3,50-4 zł/kg
- ogórki gruntowe 3,50-10 zł/kg
- papryka czerwona 8-14 zł/kg
- pietruszka 6-15 zł/kg
- pomidory 5-10 zł/kg
- ziemniaki wczesne 2-4 zł/kg
Mimo przymrozków, suszy i gradu warzyw ma być więcej
Na tej grupie roślin tak wyraźnych szkód jak w przypadku owoców nie poczyniły wiosenne przymrozki, choć i tu były odczuwalne.
Początkowo, jak ocenia GUS, wschody roślin były wyrównane, choć opóźnione przez początkowo nadmierną wilgotność gleby. W drugiej połowie kwietnia zrobiło się na tyle sucho w wielu regionach, że wzrost roślin spowolnił. Potem przyszły przymrozki, które osłabiły rośliny, a następnie lokalne gradobicia. W czerwcu znów odczuwalna stała się susza.
"Sprzyjające warunki pogodowe w lipcu wpłynęły na przyspieszenie rozwoju roślin i dojrzewanie warzyw".
Według wstępnych szacunków GUS produkcję warzyw gruntowych ocenia się na ok. 3,8 mln t, zatem na poziomie wyższym o 2 proc. w porównaniu do roku ubiegłego
Źródła: dane GUS, RH Bronisze, Kujawsko-Pomorski ODR
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!