Rarytas! To polskie warzywo kosztuje dziś 7 razy więcej niż cukinia. Ceny w hurcie i na targu

Agata Wodzień-Nowak
GUS: Łączna produkcja dyni, kabaczka i cukinii jest obecnie szacowana na 423 tys. t.
GUS: Łączna produkcja dyni, kabaczka i cukinii jest obecnie szacowana na 423 tys. t. Urszula Łobaczewska/Polska Press
Na straganach o tej porze roku znajdziemy bogactwo smaków, kolorów i cen - zróżnicowanych, czasem nawet bardzo. Ceny warzyw w środku lata są niższe od tych wczesną wiosną albo zimą, jednak za młode okazy trzeba zapłacić więcej. Cenową rywalizację przegrywa pietruszka z marchewką albo bób z cukinią.

Spis treści

W sprzedaży dominują już warzywa z tegorocznych zbiorów, a ich dostępność poprawia się z każdym tygodniem. Mamy wysyp krajowych pomidorów z upraw bez osłon, wciąż trwa sezon na ogórki.

To warzywo to rarytas. Bób 7 razy droższy od cukinii

"Poproszę kilogram bobu, boczniaków i białej cebuli". I już trzeba zapłacić ponad 40 zł. Bób należy na początku sierpnia do najdroższych na liście warzyw oferowanych w Broniszach. Jego średnia cena to 21 zł za kilogram.

Niewiele tańsze są boczniaki, za które przeciętnie płaci się tu 18 zł/kg. Tania jest cebula w średniej cenie 1,30 zł/kg. Za młodą trzeba jednak zapłacić więcej: średnio 4 zł/kg.

Przeczytaj też: O ile mniejsze będą zbiory 2024? Znamy wstępne szacunki upraw rolnych i ogrodniczych

Jeśli porównamy cenę bobu do tej sprzed roku, okaże się, że kosztuje sporo więcej. Rok temu 1 sierpnia 11-13 zł/kg. Boczniaki miały tą samą przeciętną cenę. Natomiast cebula w 2023 była droższa i kosztowała średnio 1,75 zł/kg

Cukinia w 2023 była warta 4,25 zł/kg, w tym 3 zł/kg. Pietruszka jest o złotówkę tańsza niż 1.08.2023, wówczas 7,50 zł, dziś 6,50 zł/kg. Marchew sprzedawana jest w Broniszach w niemal identycznej cenie, przeciętnie po 1,30 zł (rok temu 1,35 zł/kg).

Mniej w tym roku na początku sierpnia trzeba zapłacić w hurcie za ziemniaki, które obecnie kosztują przeciętnie 1,25 zł/kg, podczas gdy rok temu 2 zł/kg. GUS szacuje, że w bieżącym roku powierzchnia uprawy ziemniaków zwiększyła się w porównaniu do roku ubiegłego i wynosi ok. 0,2 mln ha.

Ceny warzyw na Rynku Hurtowym Bronisze 1 sierpnia 2024:

  • bakłażany 4-5 zł/kg
  • bób 19-22 zł/kg
  • boczniaki 13,50-20 zł/kg
  • brokuły 4,50-6 zł/szt.
  • buraki ćwikłowe 0,75-1,20 zł/kg
  • buraki ćwikłowe młode 2,85-3,50 zł/pęczek
  • cebula biała 1,20-1,40 zł/kg
  • cebula białą młoda 3,75-6 zł/kg
  • cebula czerwona 3-4 zł/kg
  • chrzan 19-21 zł/kg
  • cukinie 2,75-3,50 zł/kg
  • czosnek 1-2 zł/szt.
  • fasolka szparagowa 7-9 zł/kg
  • kalafiory 4,50-5,50 zł/szt.
  • kapusta biała 1,20-1,75 zł/kg
  • kapusta biała młoda 4-5 zł/szt.
  • kapusta czerwona 1,30-1,80 zł/kg
  • marchew 1,10-1,90 zł/kg
  • ogórki gruntowe 6-11 zł/kg
  • papryka czerwona i żółta 5-7 zł/kg
  • pietruszka 6-7 zł/kg
  • pietruszka młoda 3-4,50 zł/pęczek
  • pomidory gruntowe 3-4 zł/kg
  • pomidory malinowe 2,25-3,35 zł/g
  • pory 6-7 zł/kg
  • pory młode 2-3 zł/kg
  • selery 4,50-5,50 zł/kg
  • selery młode 2,50-3,20 zł/szt.
  • ziemniaki 1,10-1,50 zł/kg

Ceny warzyw na targowiskach w Kujawsko-Pomorskim

Powyższe ceny są hurtowymi, więc stawka, którą klient zapłaci w sklepie będzie wyższa. Ile trzeba zapłacić na targowisku? Sięgamy po przykłady z notowań, które sporządza Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, ceny z końca lipca 2024:

  • bób 9-20 zł/kg
  • buraczki 3-4 zł/kg
  • cebula 3-5 zł/kg
  • czosnek 2-3 zł/główka
  • fasola szparagowa 7-10 zł/kg
  • kapusta biała 2,50-5 zł/kg
  • kapusta wczesna 4,50-7 zł/szt.
  • marchew 3,50-4 zł/kg
  • ogórki gruntowe 3,50-10 zł/kg
  • papryka czerwona 8-14 zł/kg
  • pietruszka 6-15 zł/kg
  • pomidory 5-10 zł/kg
  • ziemniaki wczesne 2-4 zł/kg

Mimo przymrozków, suszy i gradu warzyw ma być więcej

Na tej grupie roślin tak wyraźnych szkód jak w przypadku owoców nie poczyniły wiosenne przymrozki, choć i tu były odczuwalne.

Początkowo, jak ocenia GUS, wschody roślin były wyrównane, choć opóźnione przez początkowo nadmierną wilgotność gleby. W drugiej połowie kwietnia zrobiło się na tyle sucho w wielu regionach, że wzrost roślin spowolnił. Potem przyszły przymrozki, które osłabiły rośliny, a następnie lokalne gradobicia. W czerwcu znów odczuwalna stała się susza.

"Sprzyjające warunki pogodowe w lipcu wpłynęły na przyspieszenie rozwoju roślin i dojrzewanie warzyw".

Według wstępnych szacunków GUS produkcję warzyw gruntowych ocenia się na ok. 3,8 mln t, zatem na poziomie wyższym o 2 proc. w porównaniu do roku ubiegłego

Źródła: dane GUS, RH Bronisze, Kujawsko-Pomorski ODR

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl