Spis treści
Według stanu z 30 września w Polsce mamy blisko 4,1 mln sztuk gęsi (dane Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa). W Polsce najpopularniejsza jest rodzima gęś biała kołudzka, która wywodzi się z Kołudy Wielkiej koło Inowrocławia.
Gęsina na świętego Marcina 2023 - już w tym tygodniu
„Na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna...” mówi jedno z przysłów nawiązujących do tradycji spożywania gęsiny 11 listopada. Znany etnograf Oskar Kolberg pisał o gęsinie tak:
Pieczenie gęsi na św. Marcina bardzo dawnych czasów zasięga; stąd to zapewne pochodzi, że włościanie zwykle natenczas znosili daniny, między którymi były także gęsi. Pobierający, mając ich dostatek, spraszał gości na ucztę z pieczonej gęsi. Zazwyczaj gęś pieczona bywa wówczas z kwaśnymi jabłkami (w nadzieniu). Bicie i pieczenie gęsi na św. Marcina może więcej stąd pochodzi, że są wtenczas najtłustsze i najsmaczniejsze, przytacza Gazeta Krakowska.
Sprawdź, ile kosztują produkty z gęsiny. Świeże tuszki, pierogi, smalec i pasztat
Gęsina Minikowo 2023, czyli Święto Gęsi na Krajnie
Święto gęsiny w Minikowie w województwie kujawsko-pomorskim jest jednodniowe i odbywa się corocznie 11 listopada. W 2023 r. impreza potrwa teren Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w godz. 10-16.
Na miejscu znajdziemy gospodarstwa pasieczne, stoiska z pieczywem, ciastem, słodyczami, nabiałem i produktami mlecznymi, przetworami, przyprawami, owocami, warzywami. Gospodarstwa ogrodnicze, twórców ludowych, firmy z OZE czy instytucje rolnicze. Pyszności z gęsiną będą serwować koła gospodyń wiejskich. Nie zabraknie pierogów z gęsiną, kapustą z gęsim mięsem czy świeżych tuszek.
W programie Święta Gęsi na Krajnie m.in.:
- degustacja i sprzedaż produktów i potraw z gęsiny od lokalnych wytwórców,
- żywność regionalna i tradycyjna od lokalnych wytwórców,
- sprzedaż miodów i produktów pszczelich,
- targ wiejski produktów ekologicznych i lokalnych
- stoiska twórców ludowych,
- jesienny asortyment roślinny,
- atrakcje dla dzieci.
Gęsina 2023 w Swołowie. Muzeum zaprasza na degustacje i pokazy
Na świętego Marcina najlepsza pomorska gęsina — tak nazywa się wydarzenie organizowane już od 15 lat. Przez 3 dni 10-12 listopada w godzinach 10-17 zaprasza Gospoda w Swołowie (Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie, województwo pomorskie).
To jedno z ważniejszych wydarzeń w Polsce, które upowszechnia tradycję spożywania gęsiny w okolicach dnia Św. Marcina.
Gęsina w Swołowie pozwala poznać i degustować potrawy i wyroby z tego mięsa, uczestniczyć w targu produktów wiejskich z okolicy oraz w jarmarku rękodzieła. Organizatorzy spodziewają się 80 wystawców ze swoimi gęsimi wyrobami: koła gospodyń wiejskich, pasjonaci kulinarni, przetwórcy, rolnicy oraz gospodarstwa agroturystyczne, lokalni hodowcy i restauratorzy.
W programie pokazy kulinarne, połączone z degustacją oraz biesiada z muzyką na żywo, podczas której wystąpią zespoły folklorystyczne z regionu. Każdy dzień ma kończyć wiejska potańcówka.
W Swołowie dostępne będą m.in.
- gęsie okrasy,
- pierogi i kartacze z gęsiną,
- smalce gęsie,
- gęsi pieczone, gotowane, smażone, duszone, faszerowane,
- półgęski wędzone na zimno,
- galarety, pasztety z gęsi,
- zupy na gęsinie: czernina, brukwianka, kapuśniak, buliony
- oraz mnóstwo potraw z podrobów gęsich, tarty, gęsie burgery, szarpana gęsina z dodatkami i wiele innych.
W programie imprezy będą również pokazy i warsztaty w muzealnych obiektach:
- warsztaty zielarskie m.in. maści żywokostowe na bazie tłuszczu gęsiego
- wspólne gotowanie gęsiny na kuchni kaflowej,
- pokaz darcia pierza i tradycyjnych pieśni z muzyką na żywo
- pokaz hodowli gęsi pomorskiej w tradycyjnych warunkach
Bilet wstępu na imprezę kosztuje 8 zł.
Festiwal Gęsiny 2023 w Przysieku z Magdą Gessler
Wracamy do województwa kujawsko-pomorskiego. Dwa dni (10-11 listopada) potrwa Festiwal Gęsiny w Przysieku koło Torunia. Poza kiermaszem, wizytówką wydarzenia od lat są pokazy kulinarne. W tym roku gotować będą: Magda Gessler, Pascal Brodnicki, Bartłomiej Witkowski i Konrad Korszla.
Program pokazów Festiwalu Gęsiny 2023 w Przysieku:
10 listopada 2023 (piątek):
- 11:00 - pierwszy pokaz kulinarny Bartłomieja Witkowskiego
- 12:30 - drugi pokaz kulinarny Bartłomieja Witkowskiego
- 14:00 - pierwszy pokaz kulinarny Magdy Gessler
- 15:30 - drugi pokaz kulinarny Mgady Gesser
- po zakończeniu pokazów muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie
11 listopada 2023 (sobota):
- 11:00 - pierwszy pokaz kulinarny Kondrada Korszli
- 12:30 - drugi pokaz kulinarny Kondrada Korszli
- 14:00 - pierwszy pokaz kulinarny Pascala Brodnickiego
- 15:30 - drugi pokaz kulinarny Pascala Brodnickiego
