Istota i przyczyny
Jest to choroba zakaźna wywołana przez pałeczki Salmonella. Bakterie ta powoduje zapalenie jelita cienkiego i grubego. Do zatrucia Salmonellą dochodzi drogą pokarmową. Spożycie zakażonych produktów - np. lodów, wyrobów cukierniczych - daje pierwsze objawy zatrucia już po ok. 12 godzinach, chociaż czasami są one widoczne dopiero po trzech dniach. Skażona żywność niczym nie różni się od zdrowej.
Objawy i powikłania
Początek choroby jest gwałtowny. Towarzyszą mu biegunki, skurcze i bóle brzucha, nudności i wymioty, gorączka, bóle głowy, dreszcze i ogólne osłabienie. Ustępują one po trzech dniach, ale całkowite wyzdrowienie może zająć ponad tydzień. Po chorobie bakterie Salmonelli są wydalane z kałem nawet przez kilka miesięcy i zakażają otoczenie.
Nosicielami pałeczek Salmonelli mogą być osoby pracujące przy produkcji żywności, jak również różne
gatunki zwierząt (np. myszy, szczury, kury, kaczki).
Rozpoznanie i leczenie
Chorobę leczy się antybiotykami i podaje się leki przeciw biegunce. Konieczna jest odpowiednia dieta uzupełniona wieloma płynami. W niektórych przypadkach chory musi być hospitalizowany.
Jak pomóc sobie samodzielnie?
Należy jeść wyłącznie świeże produkty i dbać o higienę. Jajka powinno się dokładnie myć pod wrzącą wodą, a żywność przechowywać w lodówce. Nie można ponownie zamrażać raz rozmrożonych pokarmów. W upalne dni lepiej zrezygnować z ciastek z kremem i majonezu.
Do przygotowania drobiu powinno się używać innych noży i desek do krojenia niż do sporządzania pozostałych produktów.
Bakterie Salmonelli giną już w temperaturze 65 stopni, dlatego łatwo ich się pozbyć, gotując jedzenie.
CZYTAJ TEŻ:
Mikroby też lubią upalne lato
Salmonella i gronkowiec mogą zepsuć nam wakacje
Dolny Śląsk: W sklepach trzeba uważać
Kosz nie dla psich odchodów
Lecytyna niezbędna dla zdrowia