Wizytówka
W skład lecytyny wchodzą m.in. cholina (witamina z grupy B) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Wytwarzana jest przez organizm, jednak najwięcej można jej znaleźć w produktach zwierzęcych (wątrobie, jajach), jak również roślinnych: orzeszkach ziemnych, kiełkach pszenicy. Doskonałym źródłem lecytyny jest ziarno sojowe, a także dostępne w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością preparaty naturalnej lecytyny sojowej. Ponieważ pomaga w łączeniu tłuszczów z wodą, często jest dodawana do produktów spożywczych, np. czekolady, sosów.
Właściwości
Lecytyna jest potrzebna wszystkim komórkom organizmu - jest niezbędnym składnikiem błony komórkowej. Bierze udział w przemianie materii, chroni wątrobę i ściany żołądka, wpływa na pracę układu nerwowego: można ją znaleźć w mózgu i tkankach nerwowych. Ze względu na swoje właściwości mieszania tłuszczów z wodą pomaga we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (tłuszcze są rozbijane na cząsteczki, co ułatwia ich trawienie i wchłanianie w przewodzie
pokarmowym, razem z witaminami A, D, E, K). Lecytyna zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, potrzebne organizmowi m.in. do wytwarzania substancji przeciwzapalnych (dzięki czemu wpływa korzystnie na odporność organizmu), a także do wiązania się z cholesterolem (co ułatwia jego transport i usuwanie z ustroju). Dlatego niedobór lecytyny może wywoływać problemy z prawidłowym poziomem cholesterolu.
Nieprawidłowe przetwarzanie tłuszczów i wysoki poziom cholesterolu spowodowane m.in. niedoborami lecytyny może powodować powstawanie łuszczycy.
Brak lecytyny jest też jedną z przyczyn powstawania kamieni żółciowych (na skutek spadku stężenia enzymów wątrobowych). W przypadku kobiet w ciąży, niewystarczające ilości lecytyny w organizmie mogą negatywnie wpływać na rozwój intelektualny dziecka, lecytyna potrzebna jest bowiem do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.
Stosowanie
Najważniejszym zadaniem lecytyny jest jej wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego - cholina uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych. Wzmacnia więc zdolność koncentracji i zapamiętywania, ułatwia uczenie i radzenie sobie ze stresem, dlatego jest zalecana młodym ludziom w okresie wytężonego wysiłku umysłowego, ale również osobom starszym, u których gorsza pamięć
jest spowodowana wiekiem. Także osoby chore na Alzheimera przyjmują preparaty z lecytyną, by odbudować komórki nerwowe odpowiedzialne za pamięć.
Lecytyna to również substancja polecana osobom z chorym woreczkiem żółciowym. Wspomaga bowiem trawienie tłuszczów, gdyż jest składnikiem żółci - preparaty zawierające lecytynę skutecznie pomagają w leczeniu kamicy.
Pozytywne dla zdrowia właściwości lecytyny wykorzystują ginekolodzy: substancja ta zapobiega rozszczepowi kręgosłupa u płodu, a zawarta w niej cholina wspomaga wzrost maleństwa.
Ponieważ lecytyna obniża poziom cholesterolu, preparaty z tą substancją przyjmują osoby, które muszą ograniczyć odkładanie się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Dzięki właściwości rozbijania tłuszczów na cząsteczki i przyczepiania do płytek krwi, lecytyna zmniejsza ryzyko wystąpienia blokad i zakrzepów, a tym samym miażdżycy i chorób układu krążenia. Ma też pozytywny wpływ na mięśnie (podnosi ich wytrzymałość), dlatego jest stosowana przez sportowców. Cholina pozwala również na szybką regenerację komórek po wytężonym wysiłku fizycznym.
Dawkowanie
Najczęściej stosowane dawki lecytyny w granulkach to 3-5 łyżek stołowych dziennie przez 3-4 miesiące (jedna łyżka to ok. 15 ml). Aby zwiększyć skuteczność, należy przyjmować ją przed lub w czasie posiłków, gdyż lepiej się wchłania. Lecytyna początkowo może wywoływać poty, nudności i wzdęcia, a w dużych dawkach - nawet problemy z sercem. Wówczas należy przerwać kurację lub zmniejszyć przyjmowaną ilość.
CZYTAJ TEŻ:
Morele dla zdrowia i urody
Wylecz swoje nerwy nalewką malinową
Choroba wieńcowa i zawał serca