Kolejny powód, aby pić kawę. Zapobiega kruchości organizmu i osłabieniu mięśni w starszym wieku. Ważna jest jednak ilość

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Każdy powód jest dobry, żeby sięgnąć po filiżankę kawy. Ten z pewnością ucieszy wszystkich, którzy chcą żyć długo w zdrowiu. Z najnowszych badań wynika bowiem, że dzięki piciu kawy nie tylko będziemy żyć dłużej, ale pozostaniemy też bardziej sprawni w starszym wieku.

Spis treści

Kawa zapobiega kruchości organizmu

Holenderscy naukowcy odkryli, że regularne picie kawy zapobiega kruchości organizmu i osłabieniu mięśni, a także zmniejsza ryzyko upadków w starszym wieku.

Regularne picie kawy zapobiega osłabieniu oraz zmniejsza ryzyko upadków i złamań w starszym wieku.
Regularne picie kawy zapobiega osłabieniu oraz zmniejsza ryzyko upadków i złamań w starszym wieku.
freepik.com

Zespół kruchości występuje zwykle u seniorów i jest skutkiem ogólnego osłabienia wydolności wszystkich narządów. Jest to związane ze starzeniem się organizmu.

Objawy zespołu kruchości to:

  • utrata masy ciała,

  • odczuwanie przewlekłego zmęczenia,

  • szybkie męczeniem się,

  • powolne tempo chodzenia,

  • trudności ze wstawaniem z krzesła czy wejściem po schodach,

  • słabsza koordynacja ruchowa,

  • niska aktywność fizyczna.

Kruchość organizmu zwiększa także ryzyko upadków i utrudnia powrót do zdrowia po chorobie lub urazie.

– Picie kawy jest kluczową częścią codziennej rutyny wielu osób, a wraz z wiekiem ludzie nieustannie szukają sposobów na utrzymanie zdrowia. Nasze odkrycia podkreślają możliwy korzystny związek między codziennym spożyciem kawy a zmniejszonym ryzykiem kruchości w późniejszym życiu u osób starszych. Spożywanie kawy może zatem poprawić zdrowe starzenie się – wyjaśnia prof. Margreet Olthof, adiunkt w Amsterdam Public Health Research Institute, Vrije Universiteit Amsterdam (Holandia). 

Tyle filiżanek kawy dziennie pomoże utrzymać sprawność do późnej starości

Holenderscy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym wzięło udział 1161 osób w wieku powyżej 55. roku życia. Wykazało ono, że u osób pijących 2-3 filiżanki kawy dziennie ryzyko wystąpienia kruchości organizmu było o 64 proc. niższe niż u osób pijących 2 filiżanki lub mniej.

Jedna z autorek badania profesor Margreet Olthof powiedziała, że ​​przyczyny takiego wpływu napoju na kruchość organizmu nie są jasne, ale częściowo można je przypisać roli przeciwutleniaczy zawartych w kawie. Zmniejszają one stan zapalny, mogą też zapobiegać sarkopenii (utracie masy mięśniowej) i uszkodzeniom mięśni.

Kawa może również poprawiać wrażliwość komórek na insulinę i wychwytywanie glukozy z krwi u osób starszych. Dzięki zawartości pewnych substancji chemicznych kawa może wspomagać proces usuwania starych komórek oraz odżywiać mięśnie, utrzymując je w dobrej kondycji.

– Nasze odkrycia wskazują na potencjalnie korzystny związek między codziennym spożyciem kawy a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia słabości w późniejszym życiu. Spożycie kawy może zatem sprzyjać zdrowemu starzeniu się, ale ważne jest, abyśmy zbadali również dalsze interwencje dietetyczne, aby zapewnić osobom starszym możliwość dalszego prowadzenia satysfakcjonującego życia – podkreśliła prof. Olthof.

Pamiętaj jednak, że bezpieczna dawka kofeiny nie powinna przekraczać 400 mg kofeiny (3-5 filiżanek kawy) dziennie. Większa ilość kofeiny może wywoływać zaburzenia pracy serca, uczucie niepokoju, drżenie rąk, bóle głowy, dezorientację, a nawet urojenia czy halucynacje.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl