Spis treści
Kawa zapobiega kruchości organizmu
Holenderscy naukowcy odkryli, że regularne picie kawy zapobiega kruchości organizmu i osłabieniu mięśni, a także zmniejsza ryzyko upadków w starszym wieku.

Zespół kruchości występuje zwykle u seniorów i jest skutkiem ogólnego osłabienia wydolności wszystkich narządów. Jest to związane ze starzeniem się organizmu.
Objawy zespołu kruchości to:
utrata masy ciała,
odczuwanie przewlekłego zmęczenia,
szybkie męczeniem się,
powolne tempo chodzenia,
trudności ze wstawaniem z krzesła czy wejściem po schodach,
słabsza koordynacja ruchowa,
niska aktywność fizyczna.
Kruchość organizmu zwiększa także ryzyko upadków i utrudnia powrót do zdrowia po chorobie lub urazie.
– Picie kawy jest kluczową częścią codziennej rutyny wielu osób, a wraz z wiekiem ludzie nieustannie szukają sposobów na utrzymanie zdrowia. Nasze odkrycia podkreślają możliwy korzystny związek między codziennym spożyciem kawy a zmniejszonym ryzykiem kruchości w późniejszym życiu u osób starszych. Spożywanie kawy może zatem poprawić zdrowe starzenie się – wyjaśnia prof. Margreet Olthof, adiunkt w Amsterdam Public Health Research Institute, Vrije Universiteit Amsterdam (Holandia).
Tyle filiżanek kawy dziennie pomoże utrzymać sprawność do późnej starości
Holenderscy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym wzięło udział 1161 osób w wieku powyżej 55. roku życia. Wykazało ono, że u osób pijących 2-3 filiżanki kawy dziennie ryzyko wystąpienia kruchości organizmu było o 64 proc. niższe niż u osób pijących 2 filiżanki lub mniej.
Jedna z autorek badania profesor Margreet Olthof powiedziała, że przyczyny takiego wpływu napoju na kruchość organizmu nie są jasne, ale częściowo można je przypisać roli przeciwutleniaczy zawartych w kawie. Zmniejszają one stan zapalny, mogą też zapobiegać sarkopenii (utracie masy mięśniowej) i uszkodzeniom mięśni.
Kawa może również poprawiać wrażliwość komórek na insulinę i wychwytywanie glukozy z krwi u osób starszych. Dzięki zawartości pewnych substancji chemicznych kawa może wspomagać proces usuwania starych komórek oraz odżywiać mięśnie, utrzymując je w dobrej kondycji.
– Nasze odkrycia wskazują na potencjalnie korzystny związek między codziennym spożyciem kawy a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia słabości w późniejszym życiu. Spożycie kawy może zatem sprzyjać zdrowemu starzeniu się, ale ważne jest, abyśmy zbadali również dalsze interwencje dietetyczne, aby zapewnić osobom starszym możliwość dalszego prowadzenia satysfakcjonującego życia – podkreśliła prof. Olthof.
Pamiętaj jednak, że bezpieczna dawka kofeiny nie powinna przekraczać 400 mg kofeiny (3-5 filiżanek kawy) dziennie. Większa ilość kofeiny może wywoływać zaburzenia pracy serca, uczucie niepokoju, drżenie rąk, bóle głowy, dezorientację, a nawet urojenia czy halucynacje.
Źródło: Habitual coffee consumption and risk of frailty in later life: the Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) European Journal of Nutrition