Tego nie jedz na śniadanie w hotelu, jeśli chcesz uniknąć zatrucia pokarmowego. Zachowaj ostrożność przy bufecie

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Hotelowe bufety śniadaniowe to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Wybór jedzenia bywa ogromny – świeże warzywa, owoce, sery, wędliny i ciepłe dania. Niestety, za kulisami tego luksusowego śniadania mogą czaić się zagrożenia. Spożycie niektórych produktów może zakończyć się zatruciem pokarmowym. Na jakie jedzenie uważać podczas pobytu w hotelu?

Spis treści

Czego nie jeść na śniadanie w hotelu?

Każdy, kto spędza noc w hotelu, czeka na chwilę relaksu przy śniadaniu w formie bufetu. To świetna okazja, by skosztować różnorodnych dań, zwłaszcza świeżych warzyw i owoców, smacznych wędlin czy regionalnych przysmaków.

Jakich produktów żywnościowych unikać w hotelu?
Jakich produktów żywnościowych unikać w hotelu?
Freepik

Warto jednak zdawać sobie sprawę, że nawet zdrowe, pełne witamin warzywa mogą zawierać niebezpieczne patogeny, jeśli nie były odpowiednio traktowane w trakcie obróbki. W restauracjach i hotelach nie mamy pełnej kontroli nad tym, w jaki sposób przechowywane, przygotowywane czy podawane jest jedzenie.

Z danych wynika, że liściaste warzywa odpowiadają za około 9,2 proc. przypadków zatrucia pokarmowego związanych z patogenami, które miały miejsce w restauracjach i innych placówkach gastronomicznych w 2024 roku.

Dr Bryan Quoc Le, specjalista w dziedzinie bezpieczeństwa żywności, zwraca uwagę, że świeże warzywa, które zwykle są zbierane z ziemi, np. sałata, kapusta, mogą zawierać ziemię, a ta może być źródłem bakterii. Nawet niewielka ilość bakterii wystarczy, by wywołać problemy żołądkowe.

Niebezpieczne patogeny w jedzeniu. Czym możemy się zatruć?

Norowirusy stanowią bardzo częstą przyczynę zakażeń pokarmowych, które objawiają się głównie wymiotami, biegunką oraz innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, najczęściej wskutek spożycia zanieczyszczonej żywności. Rozprzestrzenianiu się wirusów sprzyja nieprzestrzeganie podstawowych zasad higieny, zarówno podczas produkcji, jak i w trakcie przygotowywania posiłków.

Liściaste warzywa, a w szczególności sałata rzymska, stanowią częste źródło zakażeń bakteryjnych wywołanych przez szczep E. coli O157:H7. Ta niebezpieczna bakteria może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak:

  • silne skurcze brzucha,

  • nudności,

  • biegunka.

E. coli O157:H7 jest szczególnie groźna dla dzieci, osób starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym, ponieważ może wywołać ciężkie powikłania, takie jak niewydolność nerek, które w skrajnych przypadkach mogą zagrażać życiu.

Zagrożeniem dla osób korzystających z obiektów gastronomicznych może być też Campylobacter. Bakteria kojarzona głównie z surowym mięsem drobiowym, może przedostać się do liściastych warzyw, jeśli były one krojone na tej samej desce do krojenia, co surowe mięso. Campylobacter wywołuje silne problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak wymioty i biegunka.

Co zamiast warzyw liściastych na śniadanie?

Jeśli chcesz uniknąć problemów zdrowotnych, odpuść sałatki i liściaste warzywa. Zamiast tego postaw na produkty, które są mniej podatne na skażenie. Na śniadanie doskonale sprawdzą się niesłodzone jogurty naturalne, jajka na twardo, żytnie kanapki z pomidorami i hummusem.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl